Το έθιμο του θαλασσινού Επιταφίου στο νησί της Ύδρας

Γραφική, παραδοσιακή και ξελογιάστρα η Ύδρα ξέρει καλά να κλέβει καρδιές! Αυτή την εποχή, εν αναμονή του Πάσχα, μας υποδέχεται με έναν κοσμοπολίτικο αέρα. Όλοι προετοιμάζουν τα σπίτια τους και τις αυλές τους και οι γειτονιές μυρίζουν πανέμορφα από τα κουλουράκια της Λαμπρής. Σε τούτο το νησί, από τα πιο όμορφα και μοναδικά έθιμα του Πάσχα είναι η περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα, ο λεγόμενος θαλασσινός Επιτάφιος, που γίνεται με μεγάλη κατάνυξη το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στα Καμίνια. Η φαντασμαγορική Ανάσταση, κατά την οποία ο ουρανός γεμίζει με χιλιάδες χρώματα από τα βεγγαλικά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, είναι επίσης κάτι που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες.

Το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής η περιφορά του Επιταφίου γίνεται αρχικά μέσα στη συνοικία του Καμινίου, με πλήθος κόσμου που κρατά κεράκια αναμμένα. Στη συνέχεια ο επιτάφιος καταλήγει στη θάλασσα. Οι άντρες που τον κρατούν μπαίνουν στο νερό μέχρι τα γόνατα και ακουμπούν τον επιτάφιο στην επιφάνεια της θάλασσας προκειμένου να αγιασθούν τα νερά. Ακολουθεί η δέηση για τους ναυτικούς που ταξιδεύουν, για να έχουν καλά ταξίδια και να συναντούν ήρεμες θάλασσες. Το έθιμο αυτό έγινε για πρώτη φορά το 1923 και από τότε επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στην μικρή αυτή συνοικία του νησιού.

Το θέαμα αυτό είναι πραγματικά μεγαλοπρεπές και παρακολουθείται με ευλάβια και σεβασμό από όλους τους ενορίτες καθώς και πολλούς ξένους που έρχονται αποκλειστικά για αυτόν τον λόγο στο νησί. Στα Καμίνια η περιφορά γίνεται νωρίτερα από ότι στην πόλη της Ύδρας, για να έχουν τη δυνατότητα οι επισκέπτες να δουν όλα τα έθιμα.

Τις ημέρες του Πάσχα στο νησί της Ύδρας τα ήθη και έθιμα είναι μοναδικά και στενά συνδεδεμένα με τη θάλασσα. Από έναν ήσυχο τόπο τον χειμώνα, μετατρέπεται σε ένα κοσμοπολίτικο νησί τις ημέρες του Πάσχα, καθώς πολλοί είναι πια οι θαυμαστές της Ύδρας που την επισκέπτονται για να ζήσουν πασχαλινές γιορτές αλλιώτικες και διαφορετικές!

 

Θεόφιλος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης