Ανακύκλωση πλαστικών

Το πλαστικό έχει πολύ μεγάλη χρήση σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας. Είναι υλικό υψηλής τεχνολογίας και ποιότητας, χαμηλής τιμής και πολύ πρακτικό και χρήσιμο για τη συσκευασία πολλών προϊόντων. Ταυτόχρονα, όμως, έχει πολύ αργή αποδόμηση, κάτι που το καθιστά βασικό συστατικό της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα,  η άχρηστη πλαστική ύλη επεξεργάζεται (scrap πλαστικού) σε διάφορες ποιότητες, χρώματα και μορφές (π.χ. κόκκοι, τρίμματα). Η άχρηστη πλαστική ύλη μπορεί να προέρχεται απόπλαστικούς κουβάδες ή νάιλον σακούλες, που ενδεχομένως έχουν κατασκευαστεί από πολυπροπυλένιο (PP), πολυαιθυλένιο (LDPE, HDPE), πολυστερίνη (ΕPS). Ανακυκλώνονται και επεξεργάζονται, επίσης, πλαστικά υλικά όπως PET, PC, BOPP, PVC, PMMA κ.ά.

Κομβικό σημείο στην όλη διαδικασία της ανακύκλωσης πλαστικού αποτελεί ο προσεκτικός διαχωρισμός της μεγάλης ποικιλία των πλαστικών υλών, ώστε να επιλεγούν εκείνες που θα αξιοποιηθούν.

Μετά τον ενδελεχή διαχωρισμό και τον τεμαχισμό τους, τα πλαστικά οδηγούνται στους αρμόδιους αποδέκτες και το συμπιεστή, για την τελική μετατροπή τους σε νέα εμπορεύσιμα προϊόντα. Έτσι, επαναχρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία, που είναι και ο στόχος της ανακύκλωσής τους.

 

28d95c2f324a730955192cee420b4b04_XL

 

 

ΠΗΓΗ: https://www.anakyklosi-plastikou.gr/ypiresies/anakyklosi-plastikou/

Σχολιάστε