Κομποστοποίηση

Εμφάνιση της εικόνας προέλευσης

Η λέξη κομπόστ προέρχεται από την αγγλική λέξη compost. Η λέξη compost προέρχεται από τη λατινική λέξη compositus από το ρήμα componere (com – together, μαζί + ponere - to place, τοποθετώ).

Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Τα βακτήρια, οι μύκητες και άλλα μικρόβια είναι οι “εργάτες” της κομποστοποίησης. Αυτοί, υποβοηθούνται κι από πολλούς άλλους μεγαλύτερους οργανισμούς. Κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης, αυτά τα μικρόβια παράγουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2), θερμότητα και νερό καθώς αποικοδομούν τα οργανικά υλικά του σωρού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το ΚΟΜΠΟΣΤ (πλούσιο, σκούρο, θριφτό και άοσμο), τέλειο λίπασμα για τον κήπο σας. Για την αποτελεσματική κομποστοποίηση χρειάζεται:

  1. Σωστό μίγμα υλικών (σε σωστές αναλογίες)
  2. Σωστό αερισμό
  3. Σωστή υγρασία
  4. Σωστό μέγεθος υλικών

Πρέπει να αναφέρουμε ότι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της κομποστοποίησης δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο ολοκληρώνεται. Οι διάρκειες που αναφέρονται είναι κατά προσέγγιση και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Συνήθως, μια παρτίδα υλικών που θα οδηγηθεί σε έναν κάδο κομποστοποίησης και στη συνέχεια δε θα προστεθούν άλλα υλικά, ωριμάζει μέσα σε 3-4 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι αν χρησιμοποιούμε τον κάδο καθημερινά, σε 3-4 μήνες θα έχουμε ένα μίγμα ώριμου κομπόστ και υλικών που βρίσκονται σε όλα τα ενδιάμεσα στάδια κομποστοποίησης. Ξεχωρίζουμε το ώριμο κομπόστ κοσκινίζοντας το υλικό του κάδου. Ανάλογα με το χρόνο που θα διαθέσουμε, μπορούμε να ξεχωρίσουμε την κομποστοποίηση σε 3 μεθόδους, που η καθεμία έχει διαφορετικό χρόνο ολοκλήρωσης.

Εμφάνιση της εικόνας προέλευσης

 Τι μπορούμε να βάζουμε στον κάδο κομποστοποίησης.

  • τσόφλια αυγών
  • φλούδες φρούτων και λαχανικών
  • ψωμί
  • φακελάκια τσαγιού
  • καφές
  • δημητριακά
  • φυτικά υπολλείματα (φύλλα, κλαδιά και άνθη, κοπές από τον χλοοτάπητα, ξερά φύλλα)
  • χαρτιά (που να μην έχουν λερωθεί με λάδια)
  • άχυρο ή πριονίδι
  • τρίχες
  • κοπριά
  • χώμα ή κόμποστ.

    Τι δεν πρέπει να βάζουμε στον κάδο κομποστοποίησης.

  • Μαγειρεμένο φαγητό
  • προϊόντα ζωικής προέλευσης (κρέας, κόκκαλα)
  • λίπη και έλαια
  • κρόκους και ασπράδια αυγών
  • κοπριά σαρκοφάγων ζώων
  • πευκοβελόνες (μόνο μικρή ποσότητα σε περίπτωση που υπάρχουν πολλες στον χώρο)
  • φλούδες λεμονιών και πορτοκαλιών (στην περίπτωση που η κομποστοποίηση γίνεται με γεοσκώληκες)
  • φυτά που έχουν σπόρους ή είναι προσβεβλημένα.

    Γιατί να κάνω κομποστοποιηση;

  • Χρειάζεται μικρό επενδυτικό και λειτουργικό κόστος σε σχέση με όλες τις ανταγωνιστικές τεχνολογίες, με θετική επίδραση στα δημοτικά τέλη, που πληρώνουν οι δημότες.
  • Έχει μεγάλη κοινωνική αποδοχή, με συνέπεια να μπορούν να ολοκληρωθούν οι σχετικές επενδύσεις γρηγορότερα από οποιεσδήποτε άλλες και πιο κοντά στις περιοχές παραγωγής των υλικών, με αποτέλεσμα μικρότερο κόστος μεταφοράς τους.
  • Μπορεί να χωροθετηθεί σε μικρή απόσταση από την παραγωγή αποβλήτων, σαν αποτέλεσμα της κοινωνικής αποδοχής, με συνέπεια μικρότερο κόστος μεταφοράς τους και άρα ακόμη χαμηλότερα δημοτικά τέλη σε σχέση με άλλες μεθόδους.

    Το κομπόστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν:

  • Εδαφοβελτιωτικό
  • Λίπασμα για το γκαζόν
  • Συμπλήρωμα στο χώμα των γλαστρών
  • Μαγιά για κομποστοποίηση

Πηγές

https://www.gardenguide.gr/%CF%84%CE%B9-%CE%B2%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CF%84%CE%AE/

http://www.ecorec.gr/ecorec/index.php?option=com_content&view=category&id=64&Itemid=537&lang=en

 

Σχολιάστε