ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ 

Με τι ασχολείται

Ο δικηγόρος ασχολείται με την μελέτη και την εφαρμογή της νομοθεσίας. Μαζί με τους δικαστικούς λειτουργούς και τους εισαγγελείς, λειτουργούν και καθορίζουν την δικαιοσύνη σε μια χώρα. Είναι λοιπόν ο νομικός που αναλαμβάνει την εκπροσώπηση ή παροχή νομικών συμβουλών σε κάποιον, ενώπιον δικαστηρίου, έναντι φυσικά κάποιας αμοιβής.

Το επάγγελμα του δικηγόρου υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Όμως, η φύση του επαγγέλματος και οι βασικές αρμοδιότητες που έχει ένας δικηγόρος δεν έχουν αλλάξει. Βέβαια, με την πάροδο του χρόνου, έχουν δημιουργηθεί νέες ευκαιρίες, όπως για παράδειγμα το GDPR στο Internet.

Ο δικηγόρος χρειάζεται να μελετά συνεχώς τους νόμους και να ενημερώνεται, όχι μόνο για τις εξελίξεις της επιστήμης και του κλάδου του, αλλά και για τις διάφορες μεταβολές που υφίσταται η κοινωνία

Lawyer or attorney working in office. Law and justice concept

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

Χαρακτηριστικά

Οι περισσότεροι δικηγόροι αφιερώνουν ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής τους στις σπουδές και στην απόκτηση ακαδημαϊκών τίτλων, αποσκοπώντας στη δημιουργία ενός θεωρητικού υποβάθρου, το οποίο θα τους εξασφαλίσει μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Πέρα όμως από τις γνώσεις, ποια είναι τα στοιχεία  επαγγελματικής προσωπικότητας , τα οποία συμβάλλουν σε μια μελλοντική δικηγορική καριέρα;
Βασικό χαρακτηριστικό, το οποίο φαίνεται να μοιράζεται η πλειονότητα των δικηγόρων είναι η μοναδική επικοινωνιακή ικανότητα. Το «χάρισμα» να αναπτύσσουν διαπροσωπικές σχέσεις, να δημιουργούν ένα κλίμα εμπιστοσύνης και να αποπνέουν μια αίσθηση αξιοπιστίας. Το προφίλ ενός σοβαρού και υπεύθυνου επαγγελματία, σε συνδυασμό με μια εξωστρεφή και επικοινωνιακή φύση, είναι στοιχεία με τα οποία μπορούν να κατακτήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς πελάτες.

Ένα άλλο προσόν, το οποίο προσδίδει προστιθέμενη αξία μέσα στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό νομικό οικοσύστημα, είναι η λογική και η αναλυτική σκέψη. Κάθε υπόθεση είναι διαφορετική και απαιτεί ξεχωριστό χειρισμό. Συνεπώς, θα πρέπει να προσαρμόζουν τη νομική τους σκέψη στα πραγματικά περιστατικά που κάθε φορά προκύπτουν και μέσα από μια αλληλουχία νομικών συλλογισμών, να καταλήγουν σε λογικά και ασφαλή συμπεράσματα, τα οποία θα είναι ικανά να θεμελιώσουν ένα ή περισσότερα, ισχυρά νομικά επιχειρήματα.

Φυσικά δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το δικηγορικό επάγγελμα είναι άμεσα συνυφασμένο με τη συνεχή έρευνα και την αέναη διάθεση για απόκτηση νέων γνώσεων, καθώς η νομική είναι μια επιστήμη, η οποία ανανεώνεται συνεχώς. Η οργάνωση και η επαρκής τεκμηρίωση ενός νομικού ισχυρισμού απαιτούν συστηματική έρευνα και μελέτη νομικών κειμένων, νομοθεσίας και νομολογίας. Κρίνεται σκόπιμο, γι’ αυτό το λόγο, να είναι αφοσιωμένοι στο έργο τους και να παραμένουν ενημερωμένοι για τις νομοθετικές και νομολογιακές μεταβολές, μέσα από όλες τις σύγχρονες πηγές, διαφορετικά διατρέχουν τον κίνδυνο ενδεχόμενης έκθεσης τόσο στον πελάτη τους όσο και στον κύκλο των συναδέλφων τους.

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στη δικαστηριακή πρακτική παίζει η ικανότητα χειρισμού του γραπτού και του προφορικού λόγου. Τα δικόγραφα  θα πρέπει να είναι περιεκτικά και ευανάγνωστα, ενώ ο λόγος  στο ακροατήριο, μεστός και ουσιαστικός. Στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας, χρήσιμο είναι να εκφράζονται  με παρρησία και με εύστοχα επιχειρήματα τα οποία θα είναι δομημένα και συγκροτημένα,

Καθίσταται σαφές ότι μια σειρά προσωπικών χαρακτηριστικών και ικανοτήτων συνθέτουν το προφίλ ενός επιτυχημένου δικηγόρου. Μια πολυδιάστατη προσωπικότητα σε συνδυασμό μ‘ ένα υπόβαθρο γνώσεων, θα μπορούσαν να εγγυηθούν την επιτυχία και να μας εξασφαλίσουν προοπτικές εξέλιξης στο σύγχρονο, απαιτητικό δικηγορικό περιβάλλον

images

ΧΩΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η εργασία του εκτελείται συνήθως σε χώρους δικαστηρίων ή γραφείων. Ορισμένες φορές όταν ενεργεί ως νομικός σύμβουλος ή συνήγορος, του χρειάζεται να μετακινηθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας και σπανιότερα στο εξωτερικό. Ακόμη, μέσα στα πλαίσια της εργασίας του, χρειάζεται να έρχεται σε επαφή με ανθρώπους που έχουν διαπράξει ληστείες, εγκλήματα και άλλες αξιόποινες πράξεις. Αυτό μπορεί να αποτελεί μια πηγή επιπλέον άγχους και πρόσθετων δυσκολιών.

ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ένας δικηγόρος δεν έχει ακριβές ωράριο  εργασίας

διότι δέχεται πληροφορίες για μια υπόθεση ανά πάσα ώρα και στιγμή

ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διάρκεια σπουδών

Οι σπουδές διαρκούν τέσσερα χρόνια. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ο φοιτητής της Νομικής διδάσκεται τους διαφόρους κλάδους (με τις υποδιαιρέσεις τους) του εθνικού (ουσιαστικού και δικονομικού) δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, του ποινικού δικαίου, του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου, και ενδεικτικά:

Συνταγματικό Δίκαιο

Διοικητικό Δίκαιο

Ποινικό Δίκαιο

Δικονομικό Δίκαιο

Εκκλησιαστικό Δίκαιο

Δημοσιονομικό Δίκαιο

Αστικό Δίκαιο

Εμπορικό Δίκαιο

Δίκαιο αξιογράφων

Πτωχευτικό Δίκαιο

Ναυτικό Δίκαιο

Ασφαλιστικό Δίκαιο

Εργατικό Δίκαιο

Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο

Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο

 

Μεταπτυχιακές σπουδές 

Έπειτα από τις προπτυχιακές σπουδές, ο φοιτητής μπορεί να συνεχίσει με μεταπτυχιακές σπουδές σε κάποιον τομέα που τον ενδιαφέρει περισσότερο

Για το επάγγελμα του δικηγόρου, απαιτείται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Μπορείς να αποκτήσεις την άδεια από τον Δικηγορικό Σύλλογο της πόλης, όπου επιθυμείς να εργασθείς έπειτα από επιτυχία στις εξετάσεις.
Επαγγελματική αποκατάσταση

Για τις εξετάσεις και την απόκτηση της άδειας, απαιτούνται 18 μήνες πρακτικής άσκησης σε κάποιον επαγγελματία δικηγόρο.

Οι δικηγόροι, που επιθυμούν να εισέλθουν στο δικαστικό κλάδο, έχουν τη δυνατότητα, ένα έτος μετά την άδεια άσκησης επαγγέλματος, να συμμετέχουν σε εξετάσεις και να εισέλθουν στον κλάδο των ειρηνοδικών. Για τον κλάδο των δικαστών απαιτείται τρία χρόνια άσκηση επαγγέλματος και συμμετοχή σε εξετάσεις για την κάλυψη κενών θέσεων.

Επαγγελματικές Προοπτικές

Το επάγγελμα αυτό έχει υψηλό κοινωνικό γόητρο και είναι δημοφιλές, με αποτέλεσμα να υπάρχει πληθώρα ατόμων που επιθυμούν να το ασκήσουν. Οι συγκριτικά με τους άλλους πιο σοβαροί, υπεύθυνοι και χαρισματικοί Δικηγόροι θα έχουν και στο μέλλον καλές προοπτικές απασχόλησης. Οι υπόλοιποι θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα επαγγελματικής αποκατάστασης στο άμεσο μέλλον. Το επάγγελμα προσφέρει αρκετές διεξόδους απασχόλησης σε πολλούς τομείς. Ο Δικηγόρος, μπορεί να ειδικευτεί σε έναν από τους πολλούς κλάδους δικαίου (αστικό, εμπορικό, εργατικό, ποινικό, φορολογικό, τραπεζιτικό κ.λπ.) και να δραστηριοποιηθεί, είτε στην αντιπροσώπευση υποθέσεων στο δικαστήριο που υπάγονται σ” έναν από τους αντίστοιχους κλάδους δικαίου, είτε στην παροχή εξειδικευμένων νομικών συμβουλών αντίστοιχα. Ειδικότερα, ο Δικηγόρος μπορεί να εργαστεί ως νομικός σύμβουλος σε οργανισμούς, εταιρείες και επιχειρήσεις, σε δημόσιες υπηρεσίες, στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε συνδικάτα ή άλλες οργανώσεις. Ως ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να ανοίξει ιδιωτικό γραφείο και να το διατηρεί μόνος ή σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους του, για να διεκπεραιώνει τις υποθέσεις των πελατών του. Ακόμη, μπορεί να εισαχθεί στο δικαστικό κλάδο, μετά από την εισαγωγή του στη Σχολή Δικαστών.

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον

Η εργασία του Δικηγόρου είναι αρκετά δύσκολη και πολύπλοκη. Πρέπει να έχει πολύ καλή νομική κατάρτιση και να ενημερώνεται συνεχώς για το αντικείμενο της εργασίας του, τις τροπολογίες των νόμων και τη νομολογία. Επίσης, τα καθήκοντά του είναι πολλά και απαιτείται καλός συντονισμός τους, ώστε οι υποθέσεις του να διεκπεραιώνονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών και με αποτελεσματικό τρόπο. Πρόκειται για μια πνευματική εργασία με αρκετό άγχος και ευθύνη. Οι ώρες εργασίας είναι πολλές τόσο στο δικαστήριο όσο και στο γραφείο.

Η εργασία του εκτελείται συνήθως σε χώρους δικαστηρίων ή γραφείων. Ορισμένες φορές όταν ενεργεί ως νομικός σύμβουλος ή συνήγορος, χρειάζεται να μετακινηθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας και σπανιότερα στο εξωτερικό. Ακόμη, μέσα στα πλαίσια της εργασίας του, χρειάζεται να έρχεται σε επαφή με ανθρώπους που έχουν διαπράξει ληστείες, εγκλήματα και άλλες αξιόποινες πράξεις. Αυτό μπορεί να αποτελεί μια πηγή επιπλέον άγχους και πρόσθετων δυσκολιών, ειδικά στους νέους επαγγελματίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Επίσης αλλά εξίσου σημαντικά επαγγέλματα είναι τα εξής:ο εισαγγελέας,ο νομικός σύμβουλος,ο δικαστής,ο νομικός υπάλληλος και o υπάλληλος γραμματείας δικαστηρίου

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης