ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

μηχανικός-αεροσκαφών-με-ομοιόμορφη-εργασία-πλευρική-όψη-πορτραίτο-197043212

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

Με τι ασχολείται

Ένας ηλεκτρολόγος πολεμικών αεροσκαφών είναι ένας επαγγελματίας που εγκαθιστά, επισκευάζει, αντιμετωπίζει προβλήματα ή συντηρεί με άλλο τρόπο ηλεκτρικά συστήματα σε συγκεκριμένα μοντέλα αεροσκαφών.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

Χαρακτηριστικά

Μια γενική εργασιακή γνώση υπολογιστών και ηλεκτρονικών ειδών είναι ίσως το πιο σημαντικό μέρος αυτής μαζί με τη γνώση πώς να χρησιμοποιείτε σωστά τους συγκεκριμένους τύπους εξοπλισμού και εργαλείων στη βιομηχανία. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για όσους θέλουν να γίνουν ηλεκτρολόγοι αεροσκαφών είναι η βασική γνώση των φυσικών αρχών και πώς αυτές επηρεάζουν το ηλεκτρικό σύστημα ενός αεροσκάφους. Οι βασικές ευθύνες για αυτήν τη δουλειά περιλαμβάνουν την εγκατάσταση, τον έλεγχο, την τροποποίηση, την επισκευή και την αντιμετώπιση προβλημάτων ηλεκτρικών συστημάτων αεροσκαφών.

ΧΩΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

O χωρος εργασιας ενος ηλεκτρολογου πολεμικων αεροσκαφων ειναι μια πτερυγα μαχης

 ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το ωραριο εργασιας ειναι 8 ώρε  με υπερωριες και τα επειγοντα περιστατικα . Επιπλεον μερικες φορες τον μηνα πρεπει να πραγματοποιηθούν εικοσιτετραωρες βαρδιες .

Για να γίνετε ηλεκτρολόγος αεροσκαφών, θα χρειαστείτε απολυτήριο λυκείου και κάποια ειδική τεχνική κατάρτιση για να αποκτήσετε τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να εργαστείτε σε αυτόν τον τομέα καριέρας. Μια γενική εργασιακή γνώση υπολογιστών και ηλεκτρονικών ειδών είναι ίσως το πιο σημαντικό μέρος αυτής μαζί με τη γνώση πώς να χρησιμοποιείτε σωστά τους συγκεκριμένους τύπους εξοπλισμού και εργαλείων στη βιομηχανία. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για όσους θέλουν να γίνουν ηλεκτρολόγοι αεροσκαφών είναι η βασική γνώση των φυσικών αρχών και πώς αυτές επηρεάζουν το ηλεκτρικό σύστημα ενός αεροσκάφους. Οι βασικές ευθύνες για αυτήν τη δουλειά περιλαμβάνουν την εγκατάσταση, τον έλεγχο, την τροποποίηση, την επισκευή και την αντιμετώπιση προβλημάτων ηλεκτρικών συστημάτων αεροσκαφών.

Οι απαιτήσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης για όσους θέλουν να γίνουν ηλεκτρολόγοι αεροσκαφών περιλαμβάνουν απολυτήριο λυκείου ή GED (δίπλωμα γενικής εκπαίδευσης) και ορισμένα εξειδικευμένα τεχνικά μαθήματα. Αυτή η εκπαίδευση εισάγει τους μαθητές στα βασικά ηλεκτρονικά εξαρτήματα όπως διόδους, αντιστάσεις, μετασχηματιστές, πυκνωτές και τρανζίστορ. Ορισμένοι ηλεκτρολόγοι αεροσκαφών έχουν λάβει την ιδιαίτερα εξειδικευμένη εκπαίδευση στις ένοπλες δυνάμεις ή εφεδρεία. Άλλοι εκπαιδεύτηκαν σε διάφορες τεχνικές σχολές και κολέγια που ειδικεύονται σε αυτούς τους ειδικούς τύπους μαθημάτων. Οι ηλεκτρολόγοι αεροσκαφών που θέλουν να εργαστούν σε αεροσκάφη ή κινητήρες αεροσκαφών πρέπει να αποκτήσουν πρόσθετη εκπαίδευση και πιστοποίηση ή άδεια από την FAA (Federal Aviation AdministrationΕάν έχετε βασικές γνώσεις υπολογιστών, προγραμματισμού, λογισμικού και ηλεκτρονικών, τότε πιθανότατα έχετε την απαραίτητη ικανότητα για να γίνετε ηλεκτρολόγος αεροσκαφών. Οι τροποποιήσεις σχεδιασμού στα ηλεκτρονικά συστήματα, στους υπολογιστές, στους πίνακες κυκλωμάτων και στους επεξεργαστές είναι μια συνεχής λειτουργία για τα περισσότερα σύγχρονα αεροσκάφη. Εάν θέλετε να γίνετε ηλεκτρολόγος αεροσκαφών, πρέπει να γνωρίζετε τα πάντα για την τρέχουσα τεχνολογία υπολογιστών και ηλεκτρονικής και να γνωρίζετε τις νέες εξελίξεις. Αυτή η γνώση θα σας βοηθήσει επίσης στη διατήρηση των πολυάριθμων τύπων εξοπλισμού δοκιμών εδάφους που χρησιμοποιούνται σε αυτήν την εργασία. Η συμβατότητα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας θα απαιτήσει μια συνεχή διαδικασία κατάρτισης σε όλη τη σταδιοδρομία σας.

Η γνώση των διαφόρων τύπων και συγκεκριμένων χρήσεων εργαλείων, μηχανημάτων και εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται στον τομέα της αεροπορίας είναι ζωτικής σημασίας για όσους θέλουν να γίνουν ηλεκτρολόγοι αεροσκαφών. Μερικά από αυτά τα συγκεκριμένα εργαλεία μετρούν το ρεύμα, την τάση, την ηλεκτρική συνέχεια και την αντίσταση. Άλλα χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό και τη σύνδεση ηλεκτρικών συστημάτων σε άλλες περιοχές ενός αεροσκάφους. Για παράδειγμα, ένας ηλεκτρολόγος αεροσκάφους πρέπει να γνωρίζει ποια εργαλεία είναι απαραίτητα για να πραγματοποιήσει όλες τις σωστές ηλεκτρικές συνδέσεις μεταξύ του φυσικού μηχανήματος ενός αεροσκάφους και του ηλεκτρονικού του συστήματος οργάνων. Η ικανότητα ανάγνωσης και ερμηνείας των σχεδίων, των διαγραμμάτων και των σχεδίων σχηματισμού είναι μια αναγκαιότητα σε αυτή τη γραμμή εργασίας.

Αν θέλετε να γίνετε ηλεκτρολόγος αεροσκαφών, θα χρειαστείτε κάποιες βασικές γνώσεις στους τομείς της φυσικής και για να καταλάβετε τι επιπτώσεις θα έχουν ορισμένες δυνάμεις όπως το νερό, η πίεση ή ο καιρός στον υπολογιστή ή το ηλεκτρικό σύστημα ενός αεροσκάφους. Η γνώση της φυσικής, των μαθηματικών, της μηχανικής και των μηχανικών διαδικασιών θα είναι μια μεγάλη βοήθεια στην εκτέλεση των καθημερινών καθηκόντων αυτής της εργασίας. Αυτή η γνώση θα σας βοηθήσει να διαγνώσετε και να εξαλείψετε κάθε είδους πρόβλημα μέσα στα μερικές φορές πολύπλοκα συστήματα υπολογιστών και ηλεκτρονικών που βρίσκονται στα σύγχρονα αεροσκάφη.

Τι κάνει ένας Ηλεκτρολόγος Αεροσκαφών;

Ένας ηλεκτρολόγος αεροσκαφών είναι ένας επαγγελματίας που εγκαθιστά, επισκευάζει, αντιμετωπίζει προβλήματα ή συντηρεί με άλλο τρόπο ηλεκτρικά συστήματα σε οποιαδήποτε ποικιλία αεροσκαφών. Μπορεί να εργαστεί σε εμπορικά αεροσκάφη, ιδιωτικά αεροσκάφη ή ακόμη και στρατιωτικά αεροσκάφη, αν και ο ηλεκτρολόγος αεροσκαφών θα χρειαστεί συνήθως να είναι μέλος του στρατού για να εργαστεί σε στρατιωτικά σκάφη. Ένα δίπλωμα γυμνασίου ή ένα αντίστοιχο προσόν θα είναι απαραίτητο για να γίνει ηλεκτρολόγος αεροσκαφών, ενώ θα απαιτηθεί επίσης σε βάθος επαγγελματική κατάρτιση. Ο ηλεκτρολόγος θα πρέπει να έχει μια βασική κατανόηση των υπολογιστών και τη χρήση διαφόρων τύπων μηχανημάτων που σχετίζονται με τον τομέα των ηλεκτρονικών.

Υπάρχουν πολλοί τύποι ηλεκτρικών συστημάτων σε διάφορους τύπους αεροσκαφών και ο ηλεκτρολόγος του αεροσκάφους θα πρέπει να ξέρει πώς να επισκευάζει και να συντηρεί τα περισσότερα, αν όχι όλα, από αυτά τα συστήματα. Γενικά, ο ηλεκτρολόγος θα πρέπει να υποβληθεί σε εκπαίδευση για να κατανοήσει τις βασικότερες έννοιες σχετικά με τα ηλεκτρικά συστήματα και στη συνέχεια περισσότερη εκπαίδευση για να εργαστεί σε πιο πολύπλοκα συστήματα που μπορεί να είναι ειδικά για ορισμένα αεροσκάφη. Αυτή η εκπαίδευση προσφέρεται συνήθως από τους εργοδότες, αν και εάν ο ηλεκτρολόγος αεροσκάφους εργάζεται σε στρατιωτικό περιβάλλον, θα λάβει εκπαίδευση από αυτόν τον κλάδο του στρατού.

Όταν κατασκευάζεται ένα αεροσκάφος, ο ηλεκτρολόγος του αεροσκάφους θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διαδικασία κατασκευής για να διασφαλίσει ότι όλα τα ηλεκτρικά συστήματα λειτουργούν σωστά. Μεγάλο μέρος της καλωδίωσης των ηλεκτρικών συστημάτων θα περάσει σε όλο το σώμα του αεροσκάφους, πράγμα που σημαίνει ότι ο ηλεκτρολόγος θα πρέπει συχνά να είναι παρών καθ ‘όλη τη διαδικασία κατασκευής. Μόλις όλα τα εξαρτήματα είναι στη θέση τους, ο ηλεκτρολόγος του αεροσκάφους θα πρέπει να δοκιμάσει τα συστήματα, να κάνει προσαρμογές, να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα και να διασφαλίσει ότι όλα τα ηλεκτρικά συστήματα προστατεύονται από πιθανές ζημιές τόσο κατά το υπόλοιπο της διαδικασίας κατασκευής όσο και κατά την κανονική λειτουργία του αεροσκάφους Το

Μετά την κατασκευή και τη χρήση του σκάφους, ένας ηλεκτρολόγος αεροσκαφών θα είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση προβλημάτων και τη διάγνωση προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν μέσα σε ένα ηλεκτρικό σύστημα. Αυτό μπορεί να σημαίνει χρήση διαγνωστικού εξοπλισμού και υπολογιστών και μπορεί επίσης να σημαίνει φυσική τροποποίηση του αεροσκάφους για πρόσβαση σε καλωδίωση και άλλα εξαρτήματα. Σε μεγαλύτερα αεροσκάφη, είναι πιθανό ότι ο ηλεκτρολόγος θα εργαστεί ως ομάδα σε συνεργασία με άλλους ηλεκτρολόγους για τη σωστή διάγνωση και επισκευή ηλεκτρικών συστημάτων. Ορισμένοι ηλεκτρολόγοι είναι ακόμη και πολύ εξειδικευμένοι, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να λειτουργούν μόνο σε ένα ή δύο εξαρτήματα αποκλειστικά, οπότε θα συνεργαστεί με άλλους ηλεκτρολόγους για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία των συστημάτων αεροσκαφών στο σύνολό τους.

737 – ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΤΕΙ ΣΤ.ΕΛΛΑΔΑΣ

Σκοπός Σχολής

Σκοπός του τμήματος αυτού είναι να εκπαιδεύει Τεχνολόγους Μηχανικούς Αεροσκαφών ώστε να μπορούν να ασχολούνται με κατασκευή, συντήρηση, μετασκευή και επισκευή αεροσκαφών Με την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι πτυχιούχοι του Τμήματος αποκτούν το απαραίτητο επιστημονικό και τεχνολογικό υπόβαθρο, ώστε να είναι σε θέση να συμμετέχουν ή και να αναλαμβάνουν:
> τον έλεγχο, τη συντήρηση και επισκευή των δομικών τμημάτων και των συστημάτων ισχύος των αεροσκαφών για την πρώτη κατεύθυνση και
> τον έλεγχο και την επισκευή των ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών, πληροφοριακών, τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και εγκαταστάσεων των διαφόρων τύπων αεροσκαφών καθώς και των συστημάτων αυτοματισμού που αυτά περιλαμβάνουν για τη δεύτερη κατεύθυνση.
> το σχεδιασμό και την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που αφορούν στους προαναφερόμενους τομείς
> την υλοποίηση προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας και ανάπτυξης.

Προγράμματα Σπουδών

Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος αποσκοπεί στην παροχή σύγχρονων επιστημονικών και τεχνολογικών γνώσεων καθώς και στην ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων, για την επιτυχή άσκηση του επαγγέλματος του Τεχνολόγου Μηχανικού Αεροσκαφών από τους σπουδαστές του Τμήματος. Το Τμήμα περιλαμβάνει δύο κατευθύνσεις σπουδών – εξειδικεύσεις με τα εξής αντικείμενα:
-Δομή και Συστήματα Ισχύος Αεροσκαφών και
-Ηλεκτρικά και Ηλεκτρονικά Συστήματα και Όργανα Αεροσκαφών (Avionics) Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εργαστηριακή άσκηση των σπουδαστών του Τμήματος με σκοπό την αρτιότερη δυνατή κατάρτισή τους σε θέματα που αφορούν: -στον έλεγχο, στη συντήρηση και επισκευή των δομικών τμημάτων και των συστημάτων ισχύος των αεροσκαφών για την πρώτη κατεύθυνση και
-στη λειτουργία, τον έλεγχο και την επισκευή των ηλεκτρονικών, πληροφοριακών, τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και εγκαταστάσεων των διαφόρων τύπων αεροσκαφών καθώς και των συστημάτων αυτοματισμού και των οργάνων που αυτά περιλαμβάνουν για τη δεύτερη κατεύθυνση.
Για το σκοπό αυτό προβλέπεται αφενός μεν το εργαστηριακό τμήμα των μαθημάτων ειδικότητας που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σπουδών να πραγματοποιείται στις άριστα εξοπλισμένες εγκαταστάσεις της ΕΑΒ αφετέρου δε το εξάμηνο της πρακτικής άσκησης να πραγματοποιείται από τους σπουδαστές του Τμήματος αποκλειστικά και μόνον στην ΕΑΒ.

Το Πρόγραμμα Σπουδών περιλαμβάνει 58 μαθήματα υποχρεωτικά (Υ) ή κατ” επιλογήν υποχρεωτικά (ΕΥ), τα οποία διακρίνονται σε:

 

·Θεωρητικά (Θ) σε ποσοστό 30% επί του συνόλου των μαθημάτων,
·Μικτά (Μ) σε ποσοστό 65% επί του συνόλου των μαθημάτων και Εργαστηριακά (Ε) σε ποσοστό 5% επί του συνόλου των μαθημάτων.
Το τυπικό πρόγραμμα σπουδών θα περιλαμβάνει μαθήματα όπως:
· ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ · ΦΥΣΙΚΗ · ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ · ΗΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ · ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ · ΜΕΤΡΟΛΟΓΙΑ · ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ · ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ · ΜΗΧΑΝΙΚΗ · ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ · ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ · ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ · ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ · ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΕΛΕΓΧΟ · ΑΕΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ · ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ · ΔΟΜΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ · ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ · ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ · ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ · ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΤΗΣΕΩΝ · ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ · ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ · ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΩΝ · ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΩΣΗΣ · ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΙΣΘΗΤΗΡΩΝ · ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ · ΚΑΥΣΙΜΑ – ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ · ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΑ · ΜΙΚΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ · ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ · ΣΤΡΟΒΙΛΟΚΙΝΗΤΗΡΕΣ · ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΡΑΝΤΑΡ · ΤΟΠΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Αγορά Εργασίας

Η ασφάλεια πτήσεων εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την επιμελημένη και σωστή συντήρηση των διαφόρων τύπων αεροσκαφών. Ο ρόλος λοιπόν των μηχανικών συντήρησης αεροσκαφών στη λειτουργία του συστήματος αερομεταφορών κάθε χώρας είναι ιδιαίτερα κρίσιμος. Για το λόγο αυτό, παρατηρείται μια συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση εξειδικευμένων μηχανικών τόσο από τις αεροπορικές εταιρείες όσο και από εταιρείες συντήρησης αεροσκαφών. Σε αντίθεση με χώρες του εξωτερικού, στην Ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν υπάρχει σχετική σχολή, εκτός ίσως από τη Σχολή Μηχανικών Αεροπορίας η οποία όμως, ως Στρατιωτική Σχολή τροφοδοτεί με εξειδικευμένο προσωπικό αποκλειστικά και μόνο την Πολεμική Αεροπορία.
Τόσο η Ολυμπιακή Αεροπορία όσο και οι ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον Ελληνικό χώρο αλλά και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) καλύπτουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό αυτής της κατηγορίας είτε προσλαμβάνοντας αποφοίτους αντιστοίχων σχολών του εξωτερικού, είτε εκπαιδεύοντας τους προσλαμβανόμενους Μηχανολόγους ή Ηλεκτρολόγους/ Ηλεκτρονικούς Μηχανικούς των Ελληνικών Πολυτεχνείων και Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στα επιμέρους εξειδικευμένα αντικείμενα που απαιτούνται για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων τους.
πηγή http://moria.edu4u.gr/School.aspx?sxolh_id=737

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης