Στεφ. Μπλ.-Αφήγηση μιας θεατρικής παράστασης.

Στεφ. Μπλ. 1-4-2024

Αφήγηση μιας θεατρικής παράστασης που παρακολούθησα και μου άρεσε(ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Σταμπουλίδου Αικατερίνη)

Η τέχνη και ειδικότερα η θεατρική αποτελεί μέσο για την επίτευξη της μόρφωσης και της αγωγής των νέων. Με αφορμή αυτό λοιπόν οι καθηγητές μας μας συνόδεψαν την προηγούμενη Πέμπτη στο Θεσσαλικό Θέατρο για να παρακολουθήσουμε τη θεατρική παράσταση το «καπλάνι της βιτρίνας» που βασίζεται στο μυθιστόρημα της Άλκης Zέη.εικόνα_Viber_2024-06-05Πρόκειται για μία εξαιρετική παράσταση που εξιστορεί τις περιπέτειες δύο νεαρών κοριτσιών, της Μυρτώς και της Μέλιας, που μεγάλωσαν στη Σάμο. Ο παππούς μεγαλώνει τις δύο αδερφές με ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας και κάνοντάς τες κατ΄οίκον μαθήματα. Το καπλάνι, μια βαλσαμωμένη τίγρη που βρίσκεται μέσα στη βιτρίνα του σαλονιού, αποτελεί το αντικείμενο των μαγικών ιστοριών του ξαδέρφου τους, του Νίκου, που είναι στην Αθήνα και έρχεται κάθε καλοκαίρι. Όμως η δικτατορία του Μεταξά (1936) θα φέρει τέλος στην παιδική αθωότητα των δύο κοριτσιών που θα βρεθούν αντιμέτωπα με προβληματισμούς και καταστάσεις με τις οποίες θα ωριμάσουν.

Στην παράσταση που είδαμε όλα ήταν εντυπωσιακά. Οι ηθοποιοί φορούσαν υπέροχα κουστούμια και έπαιζαν πολύ καλά τον ρόλο τους. Η ερμηνεία των ηθοποιών με συγκίνησε και με ταξίδεψε μελλοντικά σε μία άλλη εποχή. Η παράσταση εξελισσόταν με γρήγορους ρυθμούς που δεν σε άφηναν στιγμή να ξεκολλήσεις τα μάτια σου από τη σκηνή. Τα σκηνικά σου έδιναν την εντύπωση πως βρίσκεσαι στον κόσμο της ιστορίας. Επίσης κατά τη διάρκεια της παράστασης υπήρχε έντονο το μουσικό στοιχείο, ενώ δεν έλειψαν και τα χορευτικά, τα οποία κέντριζαν το ενδιαφέρον του θεατή.

Βέβαια, εκτός από τον ψυχαγωγικό του χαρακτήρα, το έργο είχε και διδακτικό χαρακτήρα, που ήταν εμφανής στα μηνύματα που περνούσε. Μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι, παρόλο που το μυθιστόρημα αυτό γράφτηκε πριν από πολλά χρόνια, έχει επίκαιρο χαρακτήρα και μήνυμα.

Σε γενικές γραμμές ενθουσιάστηκα πολύ από την παράσταση και εύχομαι να υπάρξει  ξανά η ευκαιρία στο μέλλον να παρακολουθήσουμε με το σχολείο μου τόσο αξιόλογες παραστάσεις.

Στεφ. Μπλ. 1-4-2024  (Τμήμα Α4)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης