ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΣΤΟ E-BOOK

images

Η ιστορία του χαρτιου

 

Για πρώτη φορά στην ελληνική βιβλιογραφία η συναρπαστική διαδρομή του χαρτιού ανά τους αιώνες -του αφανούς αυτού τεχνήματος που άφησε ανεξίτηλα ίχνη σε όλους τους πολιτισμούς- και η εξέλιξη της χαρτοποιητικής από τις απαρχές της μέχρι τη βιομηχανική εποχή. Μια εμπεριστατωμένη μελέτη της ιστορίας του χαρτιού, το οποίο όταν συναντήθηκε με την τυπογραφία, τον 15ο αιώνα, έγιναν το δίδυμο που κυριολεκτικά μεταμόρφωσε τον κόσμο της γνώσης και της επικοινωνίας.

Πού και πότε εφευρέθηκε το χαρτί; Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι σταθμοί στην ιστορία του; Πώς φτιάχνεται κι από ποιες πρώτες ύλες; Πότε εφευρέθηκε η χαρτοποιητική μηχανή και πώς εξελίχθηκε; Πότε έγιναν οι πρώτες εκτυπώσεις; Τι είναι τα υδατόσημα και ποια η σημασία τους; Πώς ξεκίνησε η παραγωγή χαρτιού στην Ελλάδα; Κι ακόμα: Πότε εμφανίστηκαν οι ταπετσαρίες, τα χαρτονομίσματα και το χαρτί τουαλέτας; Ποιες άλλες ασυνήθιστες χρήσεις είχε το χαρτί ανά τους αιώνες;

Το βιβλίο αποσκοπεί στη γνωριμία με το χαρτί και απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο για τη διαδρομή του πολιτισμού αλλά και σε ειδικούς (παλαιογράφους, ιστορικούς, συντηρητές), επιστήμονες και μελετητές, επαγγελματίες, καλλιτέχνες, σπουδαστές.

Ο Μαρίνος Βλέσσας και η Μαρία Μαλακού γεννήθηκαν στην Αθήνα, σπούδασαν αρχιτεκτονική και εργάστηκαν για χρόνια ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Από το 1996 ασχολήθηκαν με της προβιομηχανικές τεχνολογίες και στη συνέχεια εστίασαν στην Ιστορία του Χαρτιού και των Υδατοσήμων, θέμα για το οποίο έχουν δημοσιεύσει άρθρα και έχουν κάνει διαλέξεις. Κατά τη διάρκεια επιτόπιων ερευνών σε διάφορες χώρες είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν μια διαρκώς εμπλουτιζόμενη συλλογή από παραδοσιακά εργαλεία χειροποίητης χαρτοποιητικής, σπάνια βιβλία και άλλο σχετικό υλικό.

  Μέρος της προσωπικής συλλογής των συγγραφέων -που φωτογραφίες του περιέχονται στο βιβλίο- με χειροποίητα χαρτιά και σπάνια βιβλία, εργαλεία χαρτοποιητικής και άλλο σχετικό υλικό από την Ευρώπη και την Ασία, παρουσιάστηκαν στη Θεματική Έκθεση του ΕΚΕΒΙ στο πλαίσιο της 7ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (22-25/4/2010).

Πληροφορίες που θα βρείτε στο βιβλίο:

 ΤΟ ΧΑΡΤΙ, ΜΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΕΦΕΥΡΕΣΗ με ηλικία περί τα δύο χιλιάδες χρόνια, άφησε ανεξίτηλα ίχνη σε όλους τους πολιτισμούς. Η χαρτοποιητική τέχνη άνθισε στην Ανατολή, απ’ όπου διαδόθηκε με αργούς ρυθμούς προς τα δυτικά μέσω του αραβικού κόσμου και έφτασε στην Ευρώπη τον ύστερο Μεσαίωνα, δύο μόλις αιώνες πριν από την εποχή του Γουτεμβέργιου.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ της ιστορικής διαδρομής του προβιομηχανικού χαρτιού οριοθετούνται από πέντε χρονολογίες:

ñ  105 μ.Χ.: η επίσημη –αν και όχι ακριβής– χρονολογία της εφεύρεσης του χαρτιού στην Κίνα από τον αξιωματούχο Τσάι Λουν.

ñ  751 μ.Χ.: η μάχη στον ποταμό Τάλας στην Κεντρική Ασία, μεταξύ Κινέζων και Αράβων, σηματοδοτεί την έναρξη της παραγωγής χαρτιού στον κόσμο του Ισλάμ

ñ  1276 μ.Χ.: απαρχές της χαρτοποιητικής στη χριστιανική Ευρώπη (Φαμπριάνο, Ιταλία). Σύντομα εμφανίζονται στην Μπολόνια τα πρώτα υδατόσημα.

ñ  1455 μ.Χ.: εφεύρεση της τυπογραφίας στη Γερμανία και συνακόλουθη έκρηξη της παραγωγής και χρήσης χαρτιού στην Ευρώπη.

ñ  1799 μ.Χ.: το πρώτο μοντέλο χαρτοποιητικής μηχανής από τον Λουί-Νικολά Ρομπέρ στο Παρίσι εγκαινιάζει τη βιομηχανική εποχή στον κλάδο του χαρτιού.

ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ υπολογίζονται περί τις 14.000. Εκτός από την τυπογραφία και τη συσκευασία, τα χαρτονομίσματα, τις ταπετσαρίες ή το χαρτί υγείας, έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για ρούχα, καπέλα, ομπρέλες, βαρέλια, ακόμα και φέρετρα, όπως επίσης και στην οικοδομική.

ΤΑ ΥΔΑΤΟΣΗΜΑ ΕΙΝΑΙ η «κρυμμένη υπογραφή» του χαρτιού και προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για την προέλευσή του. Χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για αποφυγή της παραχάραξης χαρτονομισμάτων, αλλά εξελίχθηκαν σε πραγματικά έργα τέχνης. ΦΩΤΟ: Οι Δεσποινίδες της Αβινιόν του Πικάσο σε υδατόσημο.

 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ πρώτος θα κάνει μια νύξη για την δημιουργία τυπογραφικού εργαστηρίου, ο Πούπλιος Μαρκίδης, τυπογράφος από τη Σιάτιστα που ζούσε στη Βιέννη και εξέδιδε εκεί την περίφημη Εφημερίδα. Μετά το θάνατο του στενού του φίλου Ρήγα Φεραίου ο Πούπλιος, καταζητούμενος από την αυστριακή αστυνομία, κατέφυγε στη Βενετία από όπου, το Μάιο του έτους 1800, έστειλε επιστολή προς τη Σύγκλητο της νεογέννητης Ιονίου Πολιτείας στην Κέρκυρα, στην οποία ζητάει άδεια και οικονομική βοήθεια για να ιδρύσει τυπογραφείο, αναφέροντας ως μελλοντικό του σχέδιο να επεκταθεί και σε χαρτοποιείο. Μόλις δύο δεκαετίες πριν από την έναρξη του Αγώνα Ανεξαρτησίας.

ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ AΜΕΡΙΚΗ, το αμάτλ (ένα είδος πρωτο-χαρτιού) διευκόλυνε εξαιρετικά την παραγωγή αναρίθμητων βιβλίων των Αζτέκων, των Μάγια και άλλων λαών στα πρώτα τους βήματα στη γραφή.

ΣYMΦΩNA ME ENA ΘPYΛO, TO ETOΣ 1147, ο ιππότης Ζαν Mονγκολφιέ, μετά την αιχμαλωσία του από τους Σαρακηνούς στη Δεύτερη Σταυροφορία, εξαναγκάστηκε να εργαστεί σε χαρτόμυλο της Δαμασκού και επιστρέφοντας, δέκα χρόνια μετά, ίδρυσε τον πρώτο χαρτόμυλο στη Γαλλία.

Πολλοί ερευνητές του 18ου αιώνα θα κατασκευάσουν περιορισμένες ποσότητες χαρτιού από διάφορα φυτικά υλικά –εκτός από κουρέλια– και θα συγγράψουν βιβλία επί του θέματος.

ñ  O Φλαμανδός Άλμπερτ Σέμπα (1665-1736) θα προτείνει ως πρώτη ύλη τα θαλάσσια φύκια και ο Γάλλος φυσιοδίφης Ζαν Ετιέν Γκετάρ (1715-1786) ένα είδος βρύου.

ñ  Το 1684 ο Άγγλος Έντουαρντ Λόυντ θα κατασκευάσει φύλλα από ίνες αμιάντου και γύρω στα 1730 ο Γερμανός γεωλόγος Φρανς Μπρύκμαν (1697-1753) θα τυπώσει για πρώτη φορά σε μερικά φύλλα από το ίδιο υλικό.

ñ  Το 1786 θα τυπωθεί εργασία του Γάλλου Σαρλ Μισέλ ντε Βιλέτ (1736-1793) σε χαρτί από φλοιό φλαμουριάς και άλλα φυτά, φτιαγμένο από τον χαρτοποιό Λεοριέ Ντελίλ.

ΣΗΜΕΡΑ το παλαιόχαρτο αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη πηγή για χαρτί και χαρτόνι στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, μετά τον ξυλοπολτό.

E-BOOK

Το ηλεκτρονικό χαρτί (electronic paper, e-paper ή electronic inκ display) είναι μια τεχνολογία οθόνης η οποία είναι κατασκευασμένη έτσι ώστε να μιμείται την εμφάνιση που έχει το μελάνι πάνω στο χαρτί. Αντίθετα με τις κλασικές τεχνολογίες λεπτών οθονών, όπως είναι οι LCD (οθόνες υγρών κρυστάλλων), οι οποίες χρησιμοποιούν τεχνολογία οπίσθιου φωτισμού (backlight) για να δείξουν το περιεχόμενό τους στα pixels, το ηλεκτρονικό χαρτί αντανακλά το φως όπως ακριβώς το παραδοσιακό χαρτί και είναι ικανό να δείχνει στην οθόνη του κείμενο και εικόνες επ” αορίστου χρόνου, χωρίς να χρειάζεται εξτρά ισχύ ή να καταναλώνει ρεύμα για αυτό, έχοντας τη δυνατότητα να αλλάξει εικόνα ανά πάσα στιγμή εμείς θελήσουμε.

Η ιστορία του e-book.

Το ηλεκτρονικό χαρτί αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τον Nick Sheridon τη δεκαετία του 1970 στο Ερευνητικό Κέντρο Palo Alto της XEROX. Το πρώτο e-Paper λεγόταν Gyricon και αποτελείτο από σφαίρες πολυαιθυλενίου μεγέθους μεταξύ 75 και 106 μικρομέτρων. Κάθε σφαιρίδιο ήταν στην ουσία κατασκευασμένο με αρνητικά φορτισμένο μαύρο πλαστικό στη μία πλευρά και θετικά φορτισμένο λευκό πλαστικό στην άλλη, δημιουργώντας ένα δίπολο. Αυτά τα σφαιρίδια ήταν τοποθετημένα σε ένα διάφανο φύλλο σιλικόνης, με κάθε σφαίρα βυθισμένη σε μια μικροσκοπική σταγόνα ελαίου, ώστε να μπορεί να περιστρέφεται ελεύθερα. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, αλλάζοντας απλά την πολικότητα των ηλεκτροδίων στο κάτω μέρος της οθόνης, μπορούσαμε να τοποθετούμε εμείς κατά βούληση τα σφαιρίδια όπου θέλαμε, δημιουργώντας κείμενο, σχέδια και εικόνες. Μετά από λίγα χρόνια βέβαια, η πρόοδος και εξέλιξη της τεχνολογίας μας έφεραν κάτι διαφορετικό στον τομέα των οθονών ηλεκτρονικού χαρτιού, μέσω μιας πατέντας που ονομαζόταν «ηλεκτροφορτική οθόνη» (electrophoretic display). Στην απλούστερή της μορφή, η οθόνη αυτή χρησιμοποιει μόρια διοξειδίου τιτανίου σχεδόν ενός μικρομέτρου σε διάμετρο, τα οποία είναι βυθισμένα μέσα σε υδρανθρακικό έλαιο. Όταν φορτίσουμε τα συγκεκριμένα σημεία με την κατάλληλη τάση, τα μόρια των δύο ουσιών αναμειγνύονται ηλεκτροφορτικά, δημιουργώντας μια λευκή και μαύρη εικόνα, αναλόγως με τα pixels τα οποία θα επηρρεάσουμε.Αυτός ο τύπος e-Paper είναι και ο πιο κοινός στα σημερινά eBooks και αποτελεί πατέντα της εταιρείας E Ink Corporation, οποία δημιουργήθηκε από τον Joseph Jacobson μέσα στη δεκαετία του 1990 και σήμερα δουλεύει πάνω στη δημιουργία έγχρωμων ηλεκτρονικών χαρτιών με λειτουργία αφής, που θα αντικαταστήσουν σιγά-σιγά όλα τα βιβλία από αληθινό χαρτί.

Που έχει χρησιμοποιηθεί το e-book;

Αρκετές εταιρείες αυτή τη στιγμή εργάζονται πάνω στο ηλεκτρονικό χαρτί και το ηλεκτρονικό μελάνι. Ενώ οι τεχνολογίες αυτές μοιράζονται τα ίδια χαρακτηριστικά, η κάθε μία έχει τις δικές της τεχνολογικές καινοτομίες. Ο λόγος που τόσοι πολλοί ασχολούνται με το e-Paper είναι επειδή το eBook είναι κάτι που στο μέλλον θα αποκτήσει μαζικότατη αποδοχή από το κοινό και εξαιτίας του ότι υπάρχουν πολλές άλλες εφαρμογές στις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί, εξαιτίας της πολύ χαμηλής κατανάλωσής του.

Έτσι, το έχουμε δει σε eBooks, PDA, κινητά τηλέφωνα, διαφημιστικές πινακίδες, ρολόγια χειρός, ηλεκτρονικές εφημερίδες, ψηφιακά κάδρα, πίνακες πληροφοριών, οθόνες πάνω σε smart cards, καθώς και σε πειραματικά στάδια οικιακών συσκευών του μέλλοντος, ενώ όσο προχωράει η τεχνολογία του, τόσο περισσότερο θα το δούμε να χρησιμοποιείται, ειδικότερα εξαιτίας των εξαιρετικά καλών γωνιών θέασής του και της ευκρίνειας που προσφέρει.

Ποιό είναι το μέλλον των eBooks;         

Οι περισσότεροι αναλυτές είναι πεπεισμένοι ότι τα eBooks θα γνωρίζουν μια τόσο τεράστια άνθηση, που αυτά θα καταφέρουν να γίνουν το “mainstream” αρκετά πριν το τέλος της δεκαετίας, αφού στην ουσία από τα μέσα της και μετά, θα αναπτυχθούν κατακόρυφα σε ισχύ και θα τα δούμε να μπορούν να επεξεργαστούν πολύπλοκα γραφικά και HD Video, αντικαθιστώντας τελικά τα tablet PC και ίσως και τα netbooks.

Στο άμεσο μέλλον βέβαια, η πρώτη και κύρια εξέλιξη όλων των eBooks θα είναι η ενσωμάτωση του WiFi και λίγο αργότερα και των έγχρωμων οθονών, κάνοντας την ανάγνωση ακόμα πιο προσιτή, εύκολη και ξεκούραστη.

Ποιος διαβάζει e-books;

  • Όλοι.
  • Κυρίως νέοι, φίλοι των νέων τεχνολογιών, όσοι είναι εν κινήσει:
  • Γιατί είναι εύκολο στη χρήση, τη μεταφορά, την ανάγνωση.
  • Γιατί είναι ελαφρύ. Μπορείς σε ένα δίσκο να έχεις χιλιάδες βιβλία.

 

Γιατί τα  e-books κατακτούν την αγορά;

  •   Κάθε νέος χρήστης, γίνεται διαφημιστής
  •   Οθόνη πιο ελκυστική από χαρτί (ιδίως για τους νέους)
  •   Πολλές και οικονομικές προτάσεις σε readers
  •   Ακόμα και τα κινητά τηλέφωνα
  •   Πολλά δωρεάν βιβλία
  •   Τεράστια επιλογή τίτλων  (ιδίως ξενόγλωσσων, προς το παρόν).
  •   Χαμηλότερες τιμές
  •   Εύκολη αγορά
  • ·                Όλος ο κόσμος σημείο πώλησης/βιβλιοπωλείο 

Γιατί τα e-books είναι μεγάλη ευκαιρία για τους συγγραφείς;

  • Είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη αγορά
  • Tώρα μπορείτε εύκολα και απλά να έχετε το βιβλίο σας και στις δύο μορφές     έκδοσης- και σε χαρτί και ψηφιακή (e-book)
  • Tο e-book μπορείτε να το διακινήσετε σε όλο τον ψηφιακό κόσμο
  • Mπορείτε να αυξήσετε τα κέρδη από τις πωλήσεις σας
  • Kερδίζετε σε έξοδα έκδοσης, αφού το e-book δεν έχει κόστη τυπογραφείου,  αποθήκης, διακίνησης
  • Mπορείτε να το έχετε έτοιμο για διακίνηση και πώληση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα
  • Eσείς έχετε τα δικαιώματα (copyright) (αν δεν μεσολαβεί εκδότης)
  • Εσείς επιλέγετε το εξώφυλλο, τις σελίδες και τις διαστάσεις του βιβλίου σας
  • Εσείς επιλέγετε την τελική λιανική τιμή του
  • Εσείς επιλέγετε αν είναι έγχρωμο ή ασπρόμαυρο
  • Εσείς έχετε τον απόλυτο έλεγχο της μορφής και του περιεχομένου του  βιβλίου σας
  • Το e-book σας βρίσκετε την ίδια στιγμή, σε όλον τον κόσμο
  • Ποτέ δεν τελειώνει το στοκ του. Πάντα διαθέσιμο.
  • Είναι απλή και οικονομική η δημιουργία του
  • Δεν υπάρχουν επιστροφές, αποστολές, κ.λπ.
  • ·              Όλος ο κόσμος σημείο πώλησης/βιβλιοπωλείο.    

E-bοoks μπορεί να είναι:

 

1. Βιβλία λογοτεχνίας

2.Λευκώματα

3.Φωτογραφικά άλμπουμ

4.Οδηγοί Μαγειρικής

5.Ημερολόγια

6.Παιδικά βιβλία

7.Κόμικς.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΑΚΚΑΛΗ

ΖΑΦΕΙΡΟΥΛΑ ΧΑΤΖΗΕΛΕΝΟΥΔΑ

 

 

 

Σχολιάστε

Top