Συνέντευξη για τα σχολικά χρόνια του παππού μου

Ημερομηνία: Νοέμβριος 2021
Ονοματεπώνυμο: Γρηγόρης Σεργίδης
Ερώτηση 1  Παππού όταν πήγαινες σχολείο είχατε βιβλία, τετράδια και σάκα;
Παππούς: Το 1953, που ξεκίνησα το δημοτικό δεν είχαμε βιβλία. Είχαμε μόνο αναγνωστικό και ένα τετράδιο ορθογραφίας. Ότι ασκήσεις είχαμε για το σπίτι τις γράφαμε πάνω σε ένα παραλληλόγραμμο πινακάκι, την λεγόμενη ¨πλάκα¨. Για σάκα είχα μια δερμάτινη τσάντα, σαν του ταχυδρόμου την οποία είχα μέχρι και την έκτη δημοτικού.
Ερώτηση 2  Παππού όταν δεν ήσασταν διαβασμένοι … ο δάσκαλος σας χτύπαγε και με τι;
Παππούς: Στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού, σαν πιο μεγάλοι τρώγαμε πάρα πολύ ξύλο. Ο δάσκαλος γνώριζε ότι στο σπίτι μου είχαμε ελιές, και έτσι μου ζήταγε συνέχεια να του φέρνω βέργα. Όποιος ήταν αδιάβαστος του ζήταγε να βάζει τα χέρια επάνω στο θρανίο, έπαιρνε τη βέργα και μας χτύπαγε πάνω στις κλειδώσεις, στα κόκαλα του χεριού.
Ερώτηση 3  Παππού ήσασταν πολλά παιδιά στην τάξη; Πειράζατε τον δάσκαλο;
Παππούς: Το σχολείο που πήγαινα, στα Παλούκια, είχε τρεις αίθουσες, η πρώτη είχε την πρώτη και δευτέρα δημοτικού, η δεύτερη είχε την τρίτη και την τετάρτη δημοτικού και η τρίτη αίθουσα την πέμπτη και έκτη δημοτικού. Ήταν περίπου 40-50 παιδιά σε κάθε αίθουσα. Επικρατούσε τρόμος μέσα στην τάξη, που όχι να τον πειράξουμε, αλλά ούτε να μιλήσουμε δεν μπορούσαμε.
Μια μέρα στη παράδοση του μαθήματος, επικρατούσε όπως πάντα απόλυτη ησυχία. Μία συμμαθήτρια μου η Μεταξία δεν παρακολουθούσε τον δάσκαλο που ήταν καθιστός στην έδρα και έπαιζε με το μολύβι της κάνοντας φασαρία. Τότε ο δάσκαλος σηκώθηκε όρθιος χτύπησε με δύναμη το χέρι του στην έδρα και φώναξε δυνατά  «Ησυχία». Τότε η Μεταξία νομίζοντας ότι φώναξε το όνομα της σηκώθηκε όρθια και φώναξε «Παρούσα», τότε όλοι κρυφογελάσαμε.
Ερώτηση 4  Πες μου δυο λόγια για τον δάσκαλο σου.
Παππούς: Ο δάσκαλος μου, ήταν καλός άνθρωπος αλλά πάρα πολύ αυστηρός δάσκαλος. Για να καταλάβεις, κάθε απόγευμα έπαιρνε το ποδήλατο του και γυρνούσε σε όλες τις γειτονιές για να διαπιστώσει, εάν τα παιδιά ήταν στο σπίτι τους και διαβάζανε. Εάν έβρισκε παιδιά που παίζανε μπάλα, την άλλη μέρα στο σχολείο τους περίμενε η βέργα, και σε όποιου άνηκε η μπάλα τον έστελνε σπίτι του, να την φέρει και να τη σκίσει σε πολλά κομμάτια μπροστά μας. Με αποτέλεσμα να μην είχαμε μπάλα.
Ερώτηση 5  Παππού πήγες δύο φορές την ίδια τάξη στο δημοτικό;
Παππούς: Όχι, δεν πήγα δύο φορές την ίδια τάξη. Αλλά υπήρχαν πολλά παιδιά που μένανε δύο και τρείς φορές .

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης