Τέχνη και Μουσική η αλληλεπίδραση στους εφήβους

 

Τέχνη και Μουσική η αλληλεπίδραση στους εφήβους

Της Σύλβιας Ρόδη / Α4


Οι έφηβοι πολλές φορές χρειάζονται μέσα, ώστε να μπορέσουν να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν. Σε αυτή την ηλικία έχουν περισσότερες υποχρεώσεις από τις οποίες συνεπάγονται καιμεγαλύτερες ανάγκες διασκέδασης και εκτόνωσης. Η ένταξη στο νέο σχολικό περιβάλλον οδηγεί σε μία διαδικασία ανακάλυψης μίας νέας ταυτότητας. Συχνά παρατηρούνται αλλαγές στον χαρακτήρα τους με σκοπό την αποδοχή της παρέας.

Η τέχνη είναι μία δημιουργική διαδικασία με την οποία οι άνθρωποι όλων των ηλικιών εκφράζουν τα θετικά και  αρνητικά συναισθήματά τους.Μέσα από αυτή  την εικαστική έκφραση οι έφηβοι ανακαλύπτουν κρυφές πτυχές του εαυτού τους. Δημιουργούν έργα χωρίς τον ορθολογισμό του νου,οι κανόνες δεν είναι απαραίτητοι στα έργα αυτά.Οι τυχαίες γραμμές όπως αποδίδονται μπορούν να ερμηνευτούν με διαφορετική οπτική ανάλογα με την ψυχική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο καθένας. Η διαφορετική σκέψη αποτελεί ένα πραγματικά ενδιαφέρον φαινόμενο που πολλές φορές έχει οδηγήσει σε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η μουσική είναι μία παγκόσμια γλώσσα που δεν χρειάζεται απαραιτήτως γνώσεις για να την αντιληφθεί κανείς. Το μόνο που χρειάζεται είναι μία πηγή έμπνευσης, ψυχική ευεξία και αυτοπεποίθηση.

Παράλληλα αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα της διάθεσης και των συναισθημάτων των εφήβων και μέσω αυτής οριοθετούν τη σχέση τους με τους ενήλικες και τον ρόλο που διαδραματίζουν στην ευρύτερη κοινωνία. Επομένως, αντιμετωπίζουν τα έντονα συναισθήματά τους με ακούσματα που διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Κατά την εφαρμογή αυτής της διαδικασίας δεν υπάρχουν ακατάλληλα μουσικά δρόμενα.

Η τέχνη και η μουσική είναι πράγματα που θα πρέπει να έχουμε εξοικειωθεί από μικρότερη ηλικία,διότι θα μας βοηθήσουν αργότερα στην έκφραση.Τα μέσα που προαναφέραμε κατέχουν πρωταρχικό ρόλο στην επικοινωνία,διότι μία επιτυχημένη συναναστροφή απαιτεί κοινό υπόβαθρο, κοινό ορίζοντα και γλωσσικό κώδικα ανάμεσα στους συνομιλητές.Αναγκαίο σε μία συζήτηση είναι να ακούγονται αυτά που δεν λέγονται, αυτό σημαίνει πως η στάση του σώματος και η ομιλία αποκαλύπτουν τους διάφορους χαρακτήρες.

Η ανάγκη των εφήβων για αλλαγή είναι μεγάλη. Θα πρέπει όμως πρώτα να αντιληφθούν το βαθύτερο κίνητρο αυτής της ανάγκης.Τοζητούμενο, είναι να μην αλλάξουν για να ταιριάξουν. Άλλωστε  δεν θα χρειαστεί, επειδή πάντα θα υπάρχουν παρέες με κοινά γούστα και συνήθειες.

 

 

ΠΗΓΕΣ =ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΟΛΔΑΣΗ

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης