Υπολογιστές και υγεία

images (2)

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ  και  ΥΓΕΙΑ

      Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής έχει εισχωρήσει πια στη καθημερινότητα όλων. Για πολλές ώρες προσηλωνόμαστε μπροστά από την οθόνη του για να εργαστούμε, να σερφάρουμε στο διαδίκτυο, να διασκεδάσουμε. Ποιες είναι όμως οι επιπτώσεις στην υγεία μας από τη λανθασμένη χρήση του;

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι πολλά και ποικίλα προβλήματα της σωματικής και ψυχικής υγείας του ατόμου σχετίζονται με τους υπολογιστές. Το μέγεθος των προβλημάτων εξαρτάται από το χρόνο χρήσης του, την στάση που καθόμαστε, τον φωτισμό του χώρου, την κατάσταση των συσκευών του Η/Υ κ.α.

Πιο συγκεκριμένα:

Εθισμός

Μεγάλο ποσοστό (8,2%) κυρίως νέων οδηγούνται στην εξάρτηση, που είναι καταστροφική.

Παχυσαρκία

Οι ατελείωτες ώρες στον υπολογιστή σε συνάρτηση με την καθιστική ζωή, επιδεινώνουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας.

Διατάραξη της ψυχολογίας

Η μη συνετή χρήση του υπολογιστή εγκυμονεί κινδύνους όπως απομόνωση, κατάθλιψη, επιθετικότητα, άγχος, απροθυμία για εργασία, μύηση των παιδιών στην βία, εγκληματική συμπεριφορά.

Σωματικά προβλήματα

Τα συχνότερα σωματικά προβλήματα είναι πονοκέφαλοι, προβλήματα ύπνου, ένταση και πόνοι στα μάτια, πόνοι στις αρθρώσεις, στη μέση, στον αυχένα  και στους ώμους, πρήξιμο- μούδιασμα στο χέρι, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, τενοντίτιδες. Έχει αναφερθεί και κρίση επιληψίας από τις γρήγορες εναλλαγές χρωμάτων και φωτός.

Από την Λαμπρινού Παρασκευή

Σχολιάστε

Top