Συμβουλές διατροφής για τις μέρες των γιορτών!

xristougenniatiko-trapezi

Συμβουλές διατροφής για τις μέρες των γιορτών!

Όλοι περιμένουμε τις γιορτές των Χριστουγέννων με ανυπομονησία! Τα πάντα γύρω από το θέμα είναι φωτεινά κι ευωδιαστά. Παράλληλα όμως πολλοί θέτουν το εξής ερώτημα: Να χαλάσω τη δίαιτα και να πάρω πίσω όλα τα κιλά που (με τόσο κόπο!) έχασα ή να μην ευχαριστηθώ τις γιορτές;

Και βέβαια το παραπάνω δεν είναι παρά μόνο ένα ψευτοδίλημμα. Διατήρησε την ψυχραιμία σου και θυμήσου ότι…

Η αξία του πρωινού παραμένει ανεκτίμητη και στις γιορτές!

Αντί να θυσιάσετε το πρωινό στο βωμό των γιορτινών εδεσμάτων, απλώς προσπαθήστε να μειώσετε τα λίπη του πρωινού όπως για παράδειγμα αποφεύγοντας τα croissants, τις σφολιάτες ή τα κέικ! Μπορείτε να αντικαταστήσετε αυτές τις επιλογές για παράδειγμα με:

γάλα χαμηλών λιπαρών ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή φυσικό χυμό
και
δημητριακά πρωινού ή φρυγανιές ή κουλούρι Θεσσαλονίκης.

Μην ξεχάσετε να φάτε το δεκατιανό και απογευματινό σας φρούτο! Θα εμποδίσουν την ενοχλητική πείνα μεταξύ των γευμάτων και θα σας οδηγήσουν σε πιο ‘νηφάλιες’ επιλογές κατά το σερβίρισμα στο γιορτινό τραπέζι.

Κατά τη διάρκεια του γιορτινού γεύματος νιώστε ελεύθεροι να κάνετε τις δικές σας επιλογές. Θυμηθείτε μόνο ότι τόσο η καταπίεση της όρεξης όσο και οι υπερβολές μας στερούν την απόλαυση τόσο του φαγητού όσο και της παρέας. Καλό θα ήταν σερβιριστούμε με μέτρο και αποφύγουμε τα πολύ λιπαρά μέρη του κρέατος (πέτσα γαλοπούλας ή κατσικιού, ορατό λίπος χοιρινού κλπ) ή τις λιπαρές σάλτσες, τα παχιά τυριά και αλλαντικά.

Γλυκό…; Γενικότερα τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι κάπως ‘βαριά’ σε θερμίδες. Παρόλα αυτά δεν είναι ανάγκη να τα στερηθούμε! Για παράδειγμα μπορείτε να φάτε κάτι λιγότερο στο κυρίως γεύμα ή αντί για croissant σοκολάτας στο πρωινό μπορείτε να επιλέξετε κάτι λιγότερο ‘θερμιδοφόρο’ όπως ψωμί ολικής άλεσης με λίγο μέλι. Με αυτό τον τρόπο το γλυκάκι δεν είναι τόσο μεγάλη επιβάρυνση. Ας τονίσουμε όμως και το εξής:

Κανένα κύριο γεύμα δεν πρέπει να αντικαθίσταται από ένα επιπλέον γλυκό καθώς τα γλυκά δεν μας δίνουν παρά ελάχιστα από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που μας δίνει το κανονικό γεύμα.

Όσον αφορά το αλκοόλ… δέλεαρ για κάθε bon viveur! Αφού λοιπόν θέλουμε να το απολαύσουμε ας το κάνουμε έξυπνα και με μέτρο! Καλό θα ήταν να αποφύγετε τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (≥30%vol) ή τουλάχιστον να αποφύγετε τις προσμίξεις με χυμούς, ζάχαρη ή αναψυκτικά… Oι θερμίδες ανεβαίνουν κατακόρυφα ενώ το αλκοόλ απορροφάται γρηγορότερα από τον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα να μεθάμε αμέσως! Ιδανικές επιλογές φαίνονται να είναι το κρασί (11-20%vol) και η μπύρα (4-8%vol).

Ενυδάτωση… Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι βασικός κανόνας αλλά ειδικά στα ‘μεγάλα τραπέζια’ μας βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση των ηλεκτρολυτών μας αλλά και στην επιβράδυνση της επίδρασης του αλκοόλ στον οργανισμό μας.

Μην παραλείψετε γεύματα! Επειδή πρόκειται να φάμε καλά στο γιορτινό τραπέζι δεν σημαίνει ότι πρέπει να πεινάσουμε όλη την υπόλοιπη ημέρα! Εφόσον το ένα από τα βασικά γεύματα θα είναι πλούσιο και ‘φορτωμένο’ καλό θα ήταν σε άλλο γεύμα να κάνετε πιο ελαφριές επιλογές, όπως για παράδειγμα:

Γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με φρυγανιές/ψωμί/δημητριακά ολικής αλέσεως
ή κάποια σαλάτα ωμών ή βραστών λαχανικών με λίγο τυράκι και ψωμί ολικής
ή μια ελαφριά σουπίτσα με λίγο τυράκι και ψωμί ολικής αλέσεως.

Η σωματική δραστηριότητα αποδεδειγμένα βοηθά στη βελτίωση της υγείας μας. Αν ο ρυθμός του εορταστικού κλίματος μας επιβάλλει την ελάττωσή της μπορούμε να εντάξουμε ή και να αυξήσουμε το περπάτημα στην καθημερινότητά μας. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο βελτιώσουμε την υγεία μας αλλά θα αντισταθμίσουμε κάπως και τις ατασθαλίες μας!

Καλά Χριστούγεννα κι Ευτυχισμένο το 2016!

                             xristougenniatiko-geuma

Πηγή: endotera.gr/συμβουλές-διατροφής-γιορτές-2014/

 

Από την Λαμπρινού Παρασκευή της Β΄

 

Σχολιάστε

Top