Ο μικρός κηπουρός
O μικρός κηπουρός
Ο Ιανουάριος είναι ένας μήνας που όπως και το Δεκέμβριο οι εργασίες στον κήπο μας βρίσκεται σε «ύφεση» με κύρια αιτία γι” αυτό τις κλιματολογικές συνθήκες. Δεδομένου όμως ότι ο κήπος μας είναι ένα ζωντανός οργανισμός, χρειάζεται και αυτή την περίοδο την περιποίησή του. – Βλέπε: http://praktikesidees.gr/v2/khpos/hmerologio-khpou-ianouarios/#sthash.RinyMQjC.dpuf
Ας δούμε λοιπόν τις σημαντικότερες εργασίες που πρέπει να κάνουμε στον κήπο μας τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς:
► Π ό τ ι σ μ α : όπως και το Δεκέμβριο φροντίζουμε να περιορίσουμε σημαντικά το πότισμα. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις των φυτών που χρειάζονται περισσότερο από το συνηθισμένο, καθώς και οι ημέρες του μήνα που έχουμε υψηλότερες θερμοκρασίες από τις συνηθισμένες της εποχής (π.χ. αλκυονίδες ημέρες).
► Κ λ ά δ ε μ α : τον Ιανουάριο αρχίζουμε τα πρώτα κλαδέματα με στόχο είτε να ενισχύσουμε την ανθοφορία και καρποφορία των φυτών μας είτε να δώσουμε σε αυτά το σχήμα που επιθυμούμε (κλάδεμα διαμόρφωσης). Επίσης, αφαιρούμε τα ξερά και σπασμένα κλαδιά.
► Χ λ ο ο τ ά π η τ α ς : τον Ιανουάριο αραιώνουμε σημαντικά τα ποτίσματα, ελέγχουμε πιθανά σημεία όπου μπορεί να λιμνάζει το βρόχινο νερό και μαζεύουμε τα πεσμένα φύλλα.
► Καθαρίζουμε τακτικά τον κήπο μας από τα πεσμένα φύλλα (προσέχουμε ιδιαίτερα την πιθανή συσώρρευσή τους σε σημεία τα οποία προορίζονται για τη διαφυγή των βρόχινων νερών).
► Προσέχουμε την πιθανή εμφάνιση παγετού και καλύπτουμε κατάλληλα τα ευαίσθητα φυτά ώστε να τα προστατεύσουμε (βλ. σχετικά προïόντα που διατίθενται στο εμπόριο, εδώ , εδώ κι εδώ). Στην περίπτωση που έχει χιονίσει και στα κλαδιά των φυτών μας έχει μαζευτεί πυκνό στρώμα χιονιού, τα καθαρίζουμε με προσοχή ώστε να μη σπάσουν από το βάρος του.
► Όπως και το Δεκέμβριο, έτσι και τον Ιανουάριο φροντίζουμε ώστε τα φυτά εσωτερικού χώρου να βρίσκονται μακριά από τις πηγές θερμότητας (καλοριφέρ, σόμπες, air condition κ.ο.κ.).
► Ελέγχουμε συχνά τα πιατάκια στις γλάστρες μας για την περίπτωση που λιμνιάζει σε αυτές νερό από τις συχνές βροχοπτώσεις της εποχής με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να σαπίσει το ριζικό σύστημα των φυτών μας.
► Φροντίζουμε για τη σωστή συντήρηση των εργαλείων και μηχανημάτων του κήπου μας καθώς από τον επόμενο μήνα οι «δουλειές» στον κήπο αρχίζουν και πάλι να μπαίνουν σ” εντατικούς ρυθμούς.
► Αν και μετά τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου η περίοδος των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχει ολοκληρωθεί αυτό δεν σημαίνει ότι το Αλεξανδρινό που αγοράσαμε για να στολίσει το σπίτι μας τα Χριστούγεννα είναι για πέταμα. Μπορούμε πλέον να τοποθετήσουμε τη γλάστρα σε κάποιο
Tι φυτεύουμε τον Ιανουάριο
Λαχανόκηπος
Σπέρνονται σε ζεστή κοπριά (15 βαθμούς το ελάχιστο) καρότα, φραγκομαϊντανός, κουνουπίδια, μαρούλια, πράσα, ραπανάκια κ.λ.π. Φυτεύονται μέσα στη γη σκόρδα, κρεμμύδια κ.ά. Κατακαθίζεται το χώμα, αν ο παγετός το έχει σηκώσει. Καθαρίζονται τα ραδίκια που έχουνε διατηρηθεί στο χώμα παρχώνοντάς τα. Ετοιμάζονται οι πρασιές καλλιέργειας για τις εργασίες της Άνοιξης.
Οπωροφόρα
Κλαδεύονται τα οπωροφόρα με καροπούς που περιέχουν σπέρματα (μηλιές, αχλαδιές κ.λ.π) εκτός αν έχει παγετό. Εκμεταλλεύονται τα υπόλοιπα του κλαδέματος για να ετοιμάσουν τα εμβόλια και τοποθετούνται προσωρινά στο κάτω μέρος ενός τοίχου εκτεθειμένου στον Βορρά αφού προηγουμένως. Κόβονται οι πυκνές κορυφές της βυσσινιάς και της σμεουριάς. Ξεριζόνονται τα νεκρά δέντρα και ξύνεται ο φλοιός των κορμών για μελλοντική περιποίηση. Γίνονται προμήθειες από τα πιο κατάλληλα προιόντα για την περιποίηση.
Άνθη
Σπέρνονται σε κοπριά ή σε μικρά θερμοκήπια μπιγόνιες, γκρασιλίδες, γκλοξίνιες, ετήσια γαρύφαλλ Κίνας, μυοσπίδες, πασχαλιές κ.λπ. Μπαίνουν κάτω από πλαίσια ξύλου ή προφυλάγονται κάτω από ομαδικά σκέπαστρα, τα φυτά που προέρχονται από φθηνοπωρινή σπορά. Τη νύχτα τοποθετούνται ψάθες στα ξύλινα πλαίσια για να ελαττωθεί η απώλεια θερμότητας.
Τριανταφυλλιές
Φυτεύονται (ή μεταφυτεύονται) αν δεν έχει παγετό. Προετοιμάζονται οι χώροι για τα μελλοντικά φυτώρια. Αν έχει πάγο μπαίνουνε σε λάκκο για μοσχεύματα οι τριανταφυλλιές που μόλις παραδώθηκαν (μπορούν να μείνουν έτσι πολλές εβδομάδες). Σκεπάζονται οι τριανταφυλλιές με κορμό, προφυλάγονται οι τριανταφυλλιές νάνοι, θάμνοι και ανρριχόμενες. Επιβλέπονται τα δεσίματα των αναρριχόμενων και τα υποστηρίγματα των τριανταφυλλιών με κορμό (ειδικά για τα νεοφυτεμένα φυτά).
Δέντρα θάμνοι
Κλαδεύονται και αφαιρούνται τα ενοχλητικά κλαδιά, ξεριζόνονται τα νεκρά δέντρα. Καίγονται τα υπολείμματα του κλαδέματος ή κόβονται για να τροφοδοτήσουν την φωτιά. Διαμορφώνονται οι φυτικοί φράχτες. Τινάζονται τα κλαδιά για να καθαριστούν απότο χιόνι γιατί υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν κάτω από το βάρος. Συνεχίζεται το φύτεμα των αειθαλών δέντρων, θάμνων και αναρριχόμενων εκτώς αν έχει παγετό. Επιβλέπονται οι καινούργιες φυτείες (πάσσαλοι υποστήριξης, δεσίματα) και πιέζεται γύρω από τα φυτά το χώμα που ο πάγος μπορεί να έχει ανασηκώσει.
Χλόη (Γκαζόν)
Τα βρύα αντιμετοπίζονται σκορπίζοντας άφθονο θειούχο σίδηρο με ένα ποτιστήρι. Αερίζεται με την βοήθεια αεριστήρα με μύτες ή με τσουγκράνα αν το χώμα έχει πλημμυρίσει από καταρρακτώδεις βροχές.
Θερμοκήπιο
Η θερμοκρασία διατηρείται γύρω στους 10 βαθμούς κελσίου. Για τις πρώιμες σπορές ή για την καλλιέργεια ειδών που χρειάζονται περισσότερη θερμοκρασία, χρησιμοποιούμε μικρά θερμοκήπια ή θερμαινόμενα καλώδια. Περιορίζονται τα ποτίσματα. Οι τζαμαρίες διατηρούνται πολύ καθαρές για να επωφελείται το θερμοκήπιο από όσο το δυνατό περισσότερο φως.
Διάφορα
Γίνονται οι παραγγελίες των βολβών για την ερχόμενη ανοιξιάτικη φύτευση. Επιβλέπονται οι χειμωνιάτικοι βολβοί. Απομακρύνονται οι σάπιοι και αυτοί που έχουν προσβληθεί από αρρώστιες επειδή κινδυνεύουν να μολυνθούν και οι υπόλοιποι. Διατηρούνται σε καλή κατάσταση τα εργαλεία καλλιέργειας και κλαδέματος. Πραγματοποιούνται επισκευές της χορτοκοπτικής μηχανής.
http://zhsefysika.blogspot.gr/2011/01/t.html
Από τον μαθητή Ζερβό Δημήτριο της Α τάξης
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.