Εποχή για κάστανα!!

images

Το κάστανο υπάρχει παντού γύρω μας αυτήν την εποχή!

Ο καστανάς με τη φουφού του, πεζοδρόμιο γωνία… Εικόνα-κλισέ της εποχής, αγαπημένη, από τις λίγες που έχουν απομείνει να μας συνδέουν με τον «παλιό κόσμο». Με το χάρτινο χωνάκι να σου ζεσταίνει τα χέρια και την άπαιχτη μυρωδιά του ψημένου κάστανου, σκέφτεσαι ότι είναι το τρόφιμο-σύμβολο χειμώνα, αυτό που συντροφεύει χαλαρές βραδιές στο σπίτι αλλά και γιορτινές στιγμές

Το κάστανο διαφέρει από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό- κάτι που οι υπόλοιποι ξηροί καρποί δεν έχουν. Σχεδόν το 50% του κάστανου είναι νερό! Επίσης, το κάστανο έχει τις λιγότερες θερμίδες από όλους τους ξηρούς καρπούς και αυτό το καθιστά ιδανικό σνακ για όλους όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Διατροφική αξία κάστανου

Τα κάστανα περιέχουν λιγότερες θερμίδες από τους άλλους ξηρούς καρπούς, λιγότερα λιπαρά, και είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά-στοιχεία που βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας.

Τα κάστανα είναι άριστη πηγή υδατανθράκων, πρωτεϊνών, φυτικών  ινών και βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης στο αίμα.

Κάτι επιπλέον που ξεχωρίζει τα κάστανα από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. Τα κάστανα είναι επίσης εξαιρετική πηγή σιδήρου, ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου, φώσφορου και ψευδάργυρου. Έτσι, βοηθά στην καταπολέμηση της υπέρτασης, προλαμβάνει την αναιμία και βοηθά στην διατήρηση υγιούς σκελετού. Έτσι, την επόμενη φορά που η όρεξή σας θα τραβάει κάτι γλυκό και χορταστικό, φάτε κάστανα χωρίς ενοχές!

Χρήσεις κάστανου

 

 

Τα κάστανα αποτελούν ένα υγιεινό και απολαυστικό σνακ για μικρούς και μεγάλους και μπορούν εύκολα να ενταθούν στο καθημερινό μας διαιτολόγιο αφού χρησιμοποιούνται στην μαγειρική και την ζαχαροπλαστική.

Για τους νέους στην κουζίνα, θα πούμε ότι τα κάστανα βράζονται σε νερό με λίγο αλάτι για 30-45 λεπτά και κατόπιν καθαρίζονται ακόμα ζεστά. Για να τα ψήσουμε στα κάρβουνα, στο γκριλ ή σε τηγάνι-ψηστιέρα πρέπει οπωσδήποτε να τα χαράξουμε με κοφτερό μαχαίρι οριζόντια, από κάθε πλευρά ή σταυρωτά, στο κάτω μέρος. Τα περισσότερα γλυκά με κάστανο απαιτούν κρέμα ή πουρέ κάστανου.
Τα κάστανα συντροφεύουν και φαγητά, πλουτίζοντας το πιάτο με τη γήινη, γλυκιά γεύση τους . Ψητά μπαίνουν στη γέμιση γιορτινών πουλερικών – σε αυτήν την περίπτωση προτιμήστε να τα αγοράσετε από τον καστανά, δεν θα πετύχετε νοστιμότερα…

Στην Διατροφή:

  • Ιδανικό σνακ για τα παιδιά στο σχολείο
  • Ιδανικό σνακ για τους αθλητές πριν την προπόνηση, αφού μας δίνει ενέργεια
  • Ιδανικό σνακ για τους εργαζόμενους στο γραφείο
  • Ιδανική τροφή για χορτοφάγους αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β
  • Το αλεύρι του κάστανου είναι χωρίς γλουτένη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές από ασθενείς που πάσχουν από κοιλιοκάκη (έχουν δυσανεξία στην γλουτένη)

Στην Ζαχαροπλαστική:

Τα κάστανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουμε γλυκό του κουταλιού, υπέροχα μαρόν γλασέ, τούρτες, κέικ ,τρουφάκια, μαρμελάδα, παγωτό, αποτελούν γέμιση για τσουρέκι ενώ είναι υπέροχα βουτηγμένα σε λιωμένη σοκολάτα. Τα περισσότερα γλυκά με κάστανο απαιτούν κρέμα ή πουρέ κάστανου. Η παρακάτω συνταγή είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσετε το κάστανο και να δοκιμάσετε την υπέροχη γεύση του.

Κατανάλωση και αποθήκευση

Όταν αγοράζετε κάστανα, επιλέξτε τα μεγάλου μεγέθους και φρέσκα κάστανα. Δεδομένου ότι τα κάστανα είναι πλούσια σε άμυλο και χαμηλά σε λίπη από ότι οι περισσότεροι ξηροί καρποί, τείνουν να χαλάνε γρηγορότερα εάν εκτεθούν στον αέρα ή σε υγρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν αγοράζουμε κάστανα, προσέχουμε ώστε ο φλοιός να είναι λείος και γυαλιστερός, χωρίς στίγματα.

Συμπερασματικά, το κάστανο είναι ένας καρπός υψηλής θρεπτικής και ενεργειακής αξίας, με σημαντικά διατροφικά οφέλη για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Σε μικρές ποσότητες μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο μια ισορροπημένης διατροφής βοηθώντας τον οργανισμό σε περιπτώσεις αναιμίας, ευερέθιστου εντέρου, διάρροιας αυξημένων ενεργειακών απαιτήσεων και πνευματικής απόδοσης.

http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjDqOzDqLHKAhWB2BQKHY78AWIQFggbMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.diatrofi.gr%2Findex.php%2Ffood%2Ffood%2Fitem%2F1762-K%25CE%25AC%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25B1%25CE%25BD%25CE%25BF-%25CE%25A4%25CE%25BF-%25CE%25B1%25CE%25B3%25CE%25B1%25CF%2580%25CE%25B7%25CE%25BC%25CE%25AD%25CE%25BD%25CE%25BF-%25CF%2584%25CE%25BF%25CF%2585-%25CF%2587%25CE%25B5%25CE%25B9%25CE%25BC%25CF%258E%25CE%25BD%25CE%25B1&usg=AFQjCNEXDbt5cpsdpDHhYrRKKmRolbO1SQ

Συνταγές με κάστανα

Γλυκό του κουταλιού κάστανο

 

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 1/2 κιλό κάστανα
  • 1 1/2 κιλό ζάχαρη
  • λίγο αλάτι
  • 4 ποτήρια του νερού νερό
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού ή καιλίγο παραπάνω

Πώς το κάνουμε:

  1. Καθαρίζετε τα κάστανα από την εξωτερική φλούδα και τα βράζετε – χωρίς να λιώσουν.
  2. Αφαιρείτε και την εσωτερική φλούδα.
  3. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε σε μέτριο σιρόπι.
  4. Το κρυώνουμε, και βάζουμε τα κάστανα να ρουφήξουν το σιρόπι όλη νύχτα.
  5. Την επόμενη τα βράζουμε για 5 λεπτά.
  6. Τα κρυώνουμε πάλι και αφαιρούμε τα κάστανα από το σιρόπι ενώ προσθέτουμε στο σιρόπι το χυμό λεμονιού.
  7. Το βράζουμε μέχρι να δέσει.
  8. Ξαναρίχνουμε τα κάστανα και τα αφήνουμε 2-3 ώρες να τραβήξουν.

Κέικ με κάστανα

Τι χρειαζόμαστε:

  • 150 γρ ελαιόλαδο ή μισό μισό με σπορέλαιο
  • 150-200 γρ φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 150 γρ κρέμα κάστανο
  • 300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ αμύγδαλο σε σκόνη (περασμένο στο multi)
  • 100 γρ ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
  • 10 μαρόν γλασέ, ψιλοκομμένα
  • 2-3 μαρόν γλασέ ολόκληρα για το γαρνίρισμα
  • λίγη ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα

Πώς το κάνουμε:

 

1) Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

2) Σ’ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το λάδι, τον χυμό πορτοκαλιού, την κρέμα κάστανο και ανακατεύουμε.

3) Κατόπιν ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

4) Τα μεταφέρουμε σε μια φόρμα του κέικ βουτυρωμένη και αλευρωμένη.

5) Ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά.

https://www.sintagespareas.gr/sintages/omorfa-troufakia-apo-kastano.html

Από την μαθήτρια Σίλια Φραγκοπούλου της Α τάξης

 

Σχολιάστε

Top