Το Αναγνωστήριο Αγιάσου

anagnostirio agiasoy

-      Με τι ασχολείται το Αναγνωστήριο;

-          Ξεκίνησε σαν βιβλιοθήκη αυτή τη στιγμή έχουμε 26.000 τόμους και πάνω, οι 16.000 είναι βιβλία ταξινομημένα ηλεκτρονικά μπορούμε δηλαδή να πάμε και να βρούμε όποιο βιβλίο θελουμε…οι άλλοι 10.000 περιμένουνε κονδύλιο η κάποιος που να κάνει αυτή την ηλεκτρονική βιβλιοταξινόμηση, τα βιβλία με τις καρτελίτσες είναι βιβλιοταξινομημενα, τα υπόλοιπα όχι! Έχουμε γεμίσει από βιβλία και έτσι τα υπόλοιπα τα βάζουμε στην αποθήκη… δυστυχώς σήμερα δεν ασχολείται κάνεις με τα βιβλία είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιούμε το ιντερνέτ για ότι θέλουμε… τα παιδιά όμως έρχονται εδώ και πολλές φορές κακοποιούν τα βιβλία δηλαδή τα ζωγραφίζουν, τα λερώνουν και τα σκίζουν αλλά αυτό δεν μας πειράζει γιατί η βιβλιοθήκη μας δουλεύει αυτόνομα δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος …είμαστε ένα συμβούλιο από 7 άτομα. Εγώ τυχαίνει να έχω βγει στην σύνταξη …οι άλλοι είναι ενεργοί , δουλεύουν. Εδώ  κάθομαι  όσο πιο πολύ μπορω….έρχονται τα παιδιά και τα  βοηθώ ή συνήθως έρχονται σχολεία από όλη την Ελλάδα για εκπαιδευτική επίσκεψη,  γιατί έχουμε γίνει γνωστοί λόγω του ότι έχουμε οργανώσει δράσεις που είναι έξω από τα όρια της Λέσβου και γενικά όλης της Ελλάδας. Έχουμε  φτάσει στην Άγκυρα, στο Σύδνεϋ και σε άλλα μέρη του κόσμου. Μια από της βασικότερες δράσεις ήταν το θέατρο. Από τον 19ο αιώνα ανεβάζουμε θέατρο  για να έχουμε έσοδα .Η ‘αλλη δράση ήταν τα χορευτικά τμήματα, και η μουσική άλλα μια  σημαντική είναι η εκδοτική δράση . Σήμερα είναι πολύ ανεπτυγμένα τα μουσικά τμήματα. Έχουμε τμήμα που μαθεύονται τα σαντούρια ,τα πασίγνωστα σαντούρια του Αναγνωστήριου είναι καύχημα για το αναγνωστήριο. Τα μαθήματα είναι εθελοντικά. Φέτος έχουμε μαθητές από την Πορτογαλία, την Γαλλία,  την Τουρκία  και την Ισπανία.  Το καρναβάλι ξεκίνησε από εδώ από τις αρχές του 20ου αιώνα και έχει καθιερωθεί από το1936 από έναν διαγωνισμό που κάναμε. Υπάρχει και  ένας καρναβαλικός σύλλογος,  «ο Σάτυρος»

 

-          το πιο παλιό  σας βιβλίο  από πότε χρονολογείται;

 

-          Τα πιο παλιά βιβλία μας τα είχε στείλει ο Γρηγόρης Μαρασλής,   μεγάλος ευεργέτης και αντιπρόεδρος του Αναγνωστηρίου. Γενικά τα πιο πολλά βιβλία έχουν έρθει από έξω

 

-          Υπάρχουν και βιβλία σε άλλες γλώσσες;

 

-          Ναι, βεβαίως. Ο κ. Χατζηπαναγιωτης ήταν κάποτε γραμματέας (γύρω στο 1930)σκηνοθετούσε  πολλά έργα ακόμα και οπερέτες μάλιστα όταν είχε έρθει ο Πατριάρχης  παίξαμε προς τιμή του

 

-          Τι είναι οπερέτα;

 

-          Οπερέτα  είναι ένα σύνθετο θεατρικό είδος που έχει μουσική, κίνηση και χορό. Από   το 1938 το Αναγνωστήριο άρχισε να παίζει οπερέτες,  πήγαινε από χωριό σε χωριό και όλοι περίμεναν τις οπερέτες μας

 

-          Τα παλιά βιβλία μπορούν να δανειστούν;

 

-          Όχι, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έκανε εδώ μια εργασία  για τα πιο σπάνια βιβλία (22.500 τίτλοι),  αλλά μπορείς να τα δεις στην ιστοσελίδα του πανεπιστήμιου,  όπου μπορείς να βρεις μερικές σελίδες, ή  και όλο τα βιβλίο από τα πιο σπάνια…

 

-          Για να δανειστείς  βιβλίο πρέπει να είσαι μέλος του Αναγνωστήριου?

 

-          Ναι. Για να μπορέσεις να δανειστείς βιβλίο πρέπει να είσαι μέλος και για να γίνεις μέλος πληρώνεις την συνδρομή των 10τον χρόνο. Ένα βιβλίο μπορείς να το δανειστείς από 15 μέρες  έως 1 μήνα…

 

-          Το Αναγνωστήριο περνά από γενιά σε γενιά;

 

-          Να. Εγώ  ήρθα πρώτη φορά εδώ όταν ήμουν παιδί, …αργότερα διορίστηκα εδώ… Νομίζω είναι ώρα να πάμε στο θέατρο

 

 

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

-Ποιος φανταζόταν ότι σε έναν τόσο απομακρυσμένο τόπο θα υπήρχε ένα λαμπρό θέατρο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το δημοτικό θέατρο της Μυτιλήνης  εκτός του ότι είναι λίγο πιο μικρό. Εδώ έχουν ανεβεί αρκετές παραστάσεις: μερικές είναι «η παντρεμένη», « η καρδιά του πατέρα», «το κορίτσι της γειτονίας», και «η Ιφιγένεια εν μαύροις» του  Ψαθά.

-.Πόσο κόσμο χωράει το θέατρο;

-Το θέατρο είναι για 300 περίπου άτομα

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

-Πότε άνοιξε για πρώτη φορά το μουσείο;

-Το μουσείο εγκαινιάστηκε το 1987. Παλιά ήταν ένα κέντρο, που  λεγόταν «Χαραυγή» και κάτι αποθήκες. Αυτή η συλλογή αποτελείται από 1000 κομμάτια και είναι ενός ιδιώτη,  του κ.Στρατή Δήλη, που απεβίωσε. Αυτά μας τα έχει δωρίσει ο γιος του που έτυχε να είναι φίλος μας. είναι μια συλλογή από εργαλεία που φτιάχνονταν εδώ στην Αγιάσο.

 

 

Από την μαθήτρια Δεληγιάννη Μαριορή της Α΄τάξης

 

Σχολιάστε

Top