Η Τσικνοπέμπτη

τσικνοπέμπτη

Τσικνοπέμπτη η Πέμπτη 3 Μαρτίου και το σχολείο μας όπως πάντα βρέθηκε στο πνεύμα της ημέρας! Μαθητές και καθηγητές τίμησαν την ημέρα δεόντως. Τα σουβλάκια είχαν την τιμητική τους  και όλοι «γεμίσαμε» χοληστερίνη αρκετή για τις επόμενες μέρες νηστείας. Τι γιορτάζουμε όμως ακριβώς; Ποια είναι η σχέση της γιορτής του κρέατος με τις απόκριες; Ας δούμε!

Η Τσικνοπέμπτηείναι μια παραδοσιακή γιορτή που γίνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της αποκριάς και σηματοδοτεί κατά κάποιον τρόπο την έναρξη του καρναβαλιού.

Κι αυτό γιατί είναι και η πρώτη μέρα που ο κόσμος μασκαρεύεται και βγαίνει στους δρόμους, συμμετέχει σε πάρτι μασκέ κλπ

Η γιορτή αυτή πήρε το όνομα της από τις λέξεις τσίκνα, που δεν είναι τίποτε άλλο από τη μυρωδιά του ψημένου κρέατος και από την Πέμπτη μέρα της εβδομάδας.

Είναι κατά βάση χριστιανική γιορτή, κάτι σαν γιορτή του κρέατος, και σχετίζεται με τη νηστεία με την έννοια ότι πλησιάζει η μέρα που σταματάει κανείς να τρώει κανείς κρέας ενόψει της νηστείας του Πάσχα.

Η Κυριακή της Απόκρεω, από την οποία πήραν το όνομα τους και οι αποκριές, είναι η τελευταία μέρα της Κρεατινής και είναι και η τελευταία μέρα που καταναλώνουμε κρέας πριν τη Σαρακοστή.

Την επόμενη εβδομάδα, της Τυροφάγου τρώμε μόνο τυρί και γαλακτοκομικά προϊόντα, δηλαδή παράγωγα του κρέατος και μετά την Καθαρά Δευτέρα ξεκινάει η μεγάλη νηστεία του Πάσχα.

Και επειδή, ως γνωστόν, σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση δεν τρώμε κρέας την Τετάρτη και την Παρασκευή, καθιερώθηκε η μέρα Πέμπτη ως η πιο κατάλληλη για την γιορτή της ακατάσχετης κρεατοφαγίας.

Τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης

Υπάρχουν πάρα πολλά ελληνικά έθιμα που σχετίζονται με τον εορτασμό της Τσικνοπέμπτης, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο γνωστά.

Μερικά από αυτά είναι μεταξύ άλλων τα «Χοιροσφάγια», δηλαδή το σφάξιμο του γουρουνιού για το αποκριάτικο τραπέζι, τα «Προξενιά» ή αλλιώς έθιμο της φωτιάς στις Σέρρες, το έθιμο της «Κουλούρας» στην Αχαΐα και τα «Πετεγολέτσια» στην Κέρκυρα.

Τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης, στη συντριπτική πλειοψηφία τους περιλαμβάνουν κρεατοφαγία, ενώ ένα μεγάλο μέρος τους αφορά τον γάμο.

Αντίστοιχες γιορτές υπάρχουν και σε άλλα χριστιανικά κράτη, όπως πχ στη Γερμανία το Fettdonnerstag (λιπαρή Πέμπτη) και στη Γαλλία το Mardi Gras (λιπαρή Τρίτη), αν και κατά πολλούς οι γιορτές αυτές είναι αντίστοιχες της δικής μας Καθαράς Δευτέρας.

Πηγή:  http://coolweb.gr/tsiknopempti-pote-peftei/

Σχολιάστε

Top