Συνέντευξη με τον προπονητή μας

CoolClips_vc074857

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΥ ΘΗΣΕΑ ΠΑΝΑΓΙΟΥΔΑΣ ΚΩΣΤΑ   ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

  • Coach σε καλωσορίζουμε στην παρέα μας και σ’ ευχαριστούμε που δέχτηκες να μας μιλήσεις. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από την θητεία σου στον Θησέα Παναγιούδας?

Ο Θησέας Παναγιούδας είναι μια ιστορική ομάδα με πολλές διακρίσεις εντός        νησιού αλλά και εκτός Λέσβου. Είναι τιμή και χαρά να δουλεύω γι αυτό το σύλλογο εδώ και 10 χρόνια από το 1998.

  • Πόσο σημαντικό είναι να εργάζεται ένας προπονητής σε μια ομάδα που έχει τμήματα διαφόρων ηλικιών και φύλου?

Όλα είναι θέμα οργάνωσης και προγραμματισμού. Έως μια ηλικία και τα δύο φύλα μπορούν και συνυπάρχουν. Από ένα σημείο και μετά πρέπει να γίνει ο διαχωρισμός των 2 φύλων καθώς προπονητική επιβάρυνση είναι διαφορετική.

  • Πόσα χρόνια ασχολείστε με την προπονητική?

Με την προπονητική ασχολούμαι από το 1996. Ήμουν ακόμα φοιτητής στο 2ο έτος του τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο Παν/μιο της Αθήνας όταν ανέλαβα στην Αργυρούπολη παιδικό και εφηβικό τμήμα της ομάδας Α.Σ. Αργυρούπολης.

  • Πόσο έντονο είναι το στοιχείο διαχείρισης στη δουλειά του προπονητή?

Ο προπονητής καλείται να διαχειριστεί διαφορετικούς χαρακτήρες και προσωπικότητες, διαφορετικά «θέλω» και γι αυτό θα πρέπει να είναι αντικειμενικός ανάλογα βέβαια και με τους στόχους και τις προτεραιότητες του συλλόγου στον οποίο εργάζεται.

  • Τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζεται στο κομμάτι της διαχείρισης?
  1. Κακή αγωνιστική συμπεριφορά παικτών
  2. Επέμβαση εξωαγωνιστικών παραγόντων (γονείς, διοίκηση)
  3. Αρνητική συμπεριφορά παικτών γενικότερα
  •  Τελικά ο προπονητής κρίνεται από τους κανόνες του ή από την προσαρμοστικότητά του?

Ο προπονητής κρίνεται από τις επιλογές του. Κακά τα ψέματα εάν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά ο προπονητής είναι εκείνος που πληρώνει το τμήμα κυρίως σε επαγγελματικό πρωτάθλημα. Βεβαίως ο προπονητής πρέπει να εφαρμόζει τον δικό του εσωτερικό κανονισμό και να προσαρμόζει ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην ομάδα που εφαρμόζεται.

  • Το μπάσκετ είναι ένα κατεξοχήν άθλημα τακτικής. Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η προετοιμασία για ένα παιχνίδι?

Στο σημερινό μπάσκετ η προετοιμασία ενός παιχνιδιού δεν σταματά στην αγωνιστική προετοιμασία των παικτών. Το προπονητικό επιτελείο των ομάδων έχει μεγαλώσει και δεν αποτελείται πλέον μόνο από τον προπονητή και τον συνεργάτη του. Υπάρχουν οι scouters που παρακολουθούν τον προσεχή αντίπαλο της αμάδας υπάρχει ο ψυχολόγος που προετοιμάζει ψυχολογικά τους παίκτες. Χρειάζεται αρμονική συνεργασία για την τελική επικράτηση.

  • Οι δικοί σας στόχοι για την νέα σεζόν?

Πρώτος στόχος η οργάνωση της Ακαδημίας η οποία αριθμεί 35 παιδιά τα οποία θέλουμε να αυξήσουμε και να βγάλουμε σωστούς αθλητές. Δεύτερος στόχος να μπει το παιδικό τμήμα καθώς και το τμήμα κορασίδων σε τροχιά διεκδίκησης τίτλων. Διακαής πόθος αποτελεί η άνοδος του γυναικείου τμήματος σε επαγγελματική κατηγορία.

  • Ποια είναι η συμβουλή που θα δίνατε στους νέους?

1)      Οργάνωση των υποχρεώσεων τους (σχολείο – αθλητισμός – ξεκούραση – σωστή διατροφή)

2)      Σεβασμός στους γονείς – δασκάλους – καθηγητές

3)      Μακριά από βλαβερές συνήθειες

4)      Επικοινωνία πραγματική, ρεαλιστικές σχέσεις και όχι μόνο μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

5)      Να ευχαριστιέστε μ αυτό που κάνετε.

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

 

Θεοδωρίδης Γιώργος μαθητής Α΄τάξης

 

Σχολιάστε

Top