Οι ήρωες του LEAGUE OF LEGENDS

κατάλογος

Σίγουρα κάποιοι μπορεί να έχουν σαστίσει με τις διαφορετικές ορολογίες. Όχι μόνο οι νεοφερμένοι, αλλά ακόμη και πιο έμπειροι παίκτες συγχέουν καταστάσεις και ρόλους μέσα στην ομάδα. Σε αυτό το section θα ασχοληθούμε αναλυτικά με όλους τους ήρωες. Θα ξεκινήσουμε, όμως, με τα βασικά: Την ορολογία και τις κατηγορίες των ηρώων, ανάλογα με το ρόλο και τη θέση τους.

ΗΡΩΕΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΡΟΛΟ

Carry: Η κολόνα του σπιτιού, ο ήρωας που έχει την πιο καλή εξέλιξη και «ωριμάζει» καλύτερα στο τέλος του παιχνιδιού. Χαρακτηρίζεται από εξάρτηση σε αντικείμενα, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να μαζεύει πολύ χρυσό, να μένει ζωντανός για να μη χάνει χρήμα και να ντυθεί με το καλύτερο συνολάκι ζημιάς που έχει να προσφέρει η μπουτίκ. Ο Carry δεν είναι «αρχηγός», ούτε το πιο σημαντικό κομμάτι της ομάδας, ούτε ο δυνατότερος χαρακτήρας. Είναι απλώς η αιχμή του δόρατος, αλλά δεν είναι από μόνος του ικανός να σηκώσει ολόκληρο το παιχνίδι στο τέλος (σε αντίθεση με την DotA). Τις περισσότερες φορές, ο Carry «πληρώνει» την αποτελεσματικότητά του με τη χαμηλή αντοχή του. Ο Carry δεν πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο της μάχης, γιατί πέφτει εύκολα. Σε ορισμένες ομάδες, υπάρχει και ένας Semi–Carry που αναλαμβάνει αναπληρωματικά καθήκοντα ή/και να συμπληρώνει το ρόλο του damage dealer της ομάδας.

λολ1

Tank: Το μπουρί, ο μπροστάρης, το ντούκι, το κρέας. Σκοπός του είναι να απορροφήσει ζημιά, να τραβήξει πάνω του τα πυρά και τα disables και να προστατεύσει τον Carry. Έχει συνήθως πολλά hit points, καθώς και ικανότητες για taunt, ώστε να κρατά εκεί που θέλει τον αντίπαλο ή για παραπάνω armor/resistance. Αντίστοιχα, μπορεί να υπάρξει και χαρακτήρας semi–tank, δηλαδή, χαρακτήρας που μπορεί να κάνει ζημιά, αλλά και να αντέξει χτυπήματα.

Support. Ο αλτρουιστής της ομάδας, λούζει τον Carry με αγάπη και φροντίδα. Σε οργανωμένες ομάδες αναλαμβάνει συνήθως να τοποθετεί τα Wards. Είναι η «βάση» της ομάδας και πολλοί θεωρούν βαρετό το καθήκον του, αλλά η αλήθεια είναι ότι η παρουσία του είναι εξίσου σημαντική με εκείνη του Carry.O Support μπορεί να κάνει Heal σε έναν συμπαίκτη ή κάποια ασπίδα ή κάποιο άλλο σημαντικό buff (ή αντίστροφα να κάνει debuffs στον εχθρό).

λολ3

ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ LANES

Χαρακτηρισμοί ηρώων υπάρχουν και αναλόγως με τη θέση τους στο χάρτη, με τα lanes που κρατούν.

Mid: Εδώ στρογγυλοκάθεται ο Carry. Σκοπό έχει να καθίσει και να παχύνει, να φάει άπειρα minions και last hits και να κάνει τα αρχοντικά ψώνια του. Ανάλογα με την εξέλιξη του αγώνα, μπορεί να βοηθήσει και να πεταχτεί σε κάποιο lane για να κάνει gank ή, αντίστροφα, να ζητήσει βοήθεια.

Duo Bottom: Εδώ συνήθως υπάρχει ένας Support και ένας Semi–Carry ή κάποιος άλλος συνδυασμός με Tank, Off–Tank κ.λπ. Σκοπός είναι ο Support να «νταντεύει» τον άλλον συμπαίκτη, να τον αφήνει να μαζεύει χρυσό όσο μπορεί και να κρατούν το lane.

Solo–top: Στις οργανωμένες ομάδες ένας ήρωας πηγαίνει μόνος του στο πάνω lane. Πρέπει να είναι ήρωας που μπορεί να αντέξει στην πίεση, αν χρειαστεί, δύο αντιπάλων, αν και είναι πολύ λογικό (αν και η αντίπαλη ομάδα είναι οργανωμένη), να έχει επίσης αντίπαλο solo–top.

λολ2

Ο Jungler δεν είναι επίσημη ορολογία: Χρησιμοποιείται για κάποιον που μπορεί να σκοτώνει εύκολα και γρήγορα τα neutrals στη ζούγκλα, οπότε συνήθως είναι κάποιος που μπορεί να κάνει heal ή lifesteal ή κάποιος με πολύ μεγάλο burst damage για να ρίξει γρήγορα το εχθρικό neutral. Με το τελευταίο patch, το Jungling έγινε αισθητά πιο casual, αλλά η ανάγκη για έναν χαρακτήρα που κάνει jungling παραμένει.

Σε γενικό πλαίσιο, δεν υπάρχει κάποιος ήρωας «καλύτερος» από τους άλλους. Κάθε champion έχει έναν ρόλο και το δικό του τρόπο παιξίματος που ολοκληρώνει μία ομάδα. Αντίστοιχα, κάθε ήρωας έχει και αδύναμα σημεία: Αν πιστεύετε ότι ένας ήρωας είναι ανίκητος και άδικα δυνατός, απλώς δεν έχετε καταλάβει το αδύναμο σημείο του ή τον τρόπο που πρέπει να τον νικήσετε. Ένας Stealth ήρωας αχρηστεύεται με ένα καλό Ward, ένας ήρωας με regeneration δυσκολεύεται με ένα Ignite. Υπάρχουν ήρωες που ο τρόπος αντιμετώπισής τους είναι κάτι πιο γενικευμένο, όχι ένα αντικείμενο. Υπάρχουν ήρωες που ο τρόπος για να τους «νικήσετε», είναι απλώς να τους αγνοείτε, υπάρχουν ήρωες που τους σκοτώνετε μόνο με ganks και άλλους τους αποδυναμώνετε αν τους στερείτε τα last hits. Αν αντιμετωπίζετε σταθερά κάποιο πρόβλημα με έναν ήρωα, έχει να κάνει με τον τρόπο παιξίματός σας που ίσως είναι αντιδιαμετρικός με εκείνον του ήρωα. Για παράδειγμα, αν παίζετε μόνο ήρωες με ΑΡ, είναι λογικό να θεωρείτε ότι ο Veigar (που παραδοσιακά είναι anti–AP ήρωας) είναι ο πιο ισχυρός ήρωας όλων των εποχών. Δεν είναι, όμως, έτσι. Αν τα βάλεις όλα κάτω, υπάρχει μία γενική ισορροπία στους ήρωες. Οι μόνοι ήρωες που ίσως μερικές φορές είναι τεχνικά imbalanced, είναι καινούργιοι και δεν έχουν ακόμα εξισορροπηθεί με κάποιο patch.

ΠΗΓΗ:   ΟΔΗΓΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ LEAGUE OF LEGENDS

Θοδωρής Βλαστέλλης

Σχολιάστε

Top