Οι ΗΠΑ φτιάχνουν στρατιώτες «Wolverine»

X-Menoriginsvideo_game

Ο διάσημος ήρωας των κόμικ της Marvel, Wolverine (τόσο πριν, όσο και αφού τον ενσάρκωσε ο Χιου Τζάκμαν) ήταν ανέκαθεν ένας από τους πιο δημοφιλείς στο πάνθεον των υπερηρώων, με βασικά χαρακτηριστικά του τις λεπίδες από αδαμάντιο στα χέρια και τις θαυμαστές δυνατότητες αυτοθεραπείας του.

Χάρη σε ένα νέο πρόγραμμα της DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) του αμερικανικού Πενταγώνου, ίσως οι συγκεκριμένες θεραπευτικές ικανότητες (ή κάτι σχετικά παρεμφερές) κάποια στιγμή να γίνουν πραγματικότητα στο κοντινό μέλλον: ο λόγος για το πρόγραμμα ElectRx (Electrical Prescriptions), το οποίο σκοπεύει να βοηθήσει τους ανθρώπους να επουλώνουν τα τραύματά τους/ θεραπεύονται όπως ποτέ άλλοτε.

Στο Armed With Science – το επίσημο επιστημονικό blog του Πενταγώνου- και την ιστοσελίδα της DARPA αναφέρεται ότι στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη τεχνολογιών για την «επαναφορά και διατήρηση» της υγείας, μέσω παρακολούθησης και στοχευμένης ρύθμισης των σημάτων των περιφερειακών νεύρων, που ελέγχουν τις λειτουργίες των οργάνων. «Ρεαλιστικά μιλώντας, δεν πρόκειται να θεραπεύεστε σαν τον Wolverine, αλλά κάποια πράγματα για τα οποία το σώμα σας θα χρειαζόταν πολύ χρόνο για να τα ξεπεράσει (αν τα κατάφερνε) θα ήταν πολύ πιο εύκολο να διορθωθούν» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Armed With Science.

Σύμφωνα με την DARPA, τέτοιου είδους πρωτοποριακές θεραπείες θα βασίζονται σε «στοχευμένη διέγερση του περιφερειακού νευρικού συστήματος» και θα μπορούν να βοηθήσουν στην αυτοθεραπεία, να μειώσουν την εξάρτηση από παραδοσιακά φάρμακα και να παρέχουν νέες επιλογές θεραπείας για ασθένειες.

Σχολιάστε

Top