Βιβλιοπαρουσίαση «Ελένη ή ο Κανένας»

βιβλίο

Για αυτόν τον μήνα σας προτείνουμε το μυθιστόρημα της Ρέας Γαλανάκη « Ελένη ή ο Κανένας». Το Ελένη, ή ο Κανένας είναι η βιογραφία της Ελένης Αλταμούρα – Μπούκουρα, μιας ζωγράφου μας που γεννήθηκε στις Σπέτσες τον 19ο αιώνα. Η ζωή της έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, γι” αυτό αποτέλεσε πηγή έμπνευσης της Γαλανάκη.

Η Ελένη έδειξε το ταλέντο της στη ζωγραφική από πολύ νωρίς και ο προοδευτικός για την εποχή πατέρας της την έστειλε στην Ιταλία για να σπουδάσει. Εκεί η Ελένη αναγκάστηκε να ντυθεί άντρας και να παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής χωρίς ποτέ να αποκαλύψει το πραγματικό της φύλο. Η ζωή της ήταν αρκετά περιπετειώδης και η μοίρα της επιφύλασσε πολλά χτυπήματα.

Απογοητευμένη από την προσωπική της ζωή αποφασίζει μετά από πολλές περιπέτειες να επιστρέψει στο πατρογονικό της σπίτι στις Σπέτσες και να αποτραβηχτεί από τα εγκόσμια. Εκεί ζει ατενίζοντας τον ανοιχτό ορίζοντα και τη θάλασσα, αναλογιζόμενη τις επιλογές της ζωής της και μιλώντας μονάχα με τα φαντάσματα τουπαρελθόντος.

Το μυθιστόρημα θα μπορούσε να ανήκει και στην κατηγορία «ιστορικό» αλλά και στην «βιογραφία». Αυστηρά μιλώντας, όμως, δεν είναι ούτε αποκλειστικά το ένα ούτε το άλλο. Είναι ένα μυθιστόρημα που αντλεί στοιχεία από την ιστορία και εμπνέεται από την ταραχώδη ζωή μιας γυναίκας, για να μιλήσει για γενικότερες αλήθειες για τη ζωή.

Το μυθιστόρημα πρωτοκυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγρα, αλλά σήμερα κυκλοφορεί από τον Καστανιώτη. Βάζω όμως εδώ το εξώφυλλο και των εκδόσεων Άγρα, στο οποίο βλέπουμε μια σπάνια φωτογραφία της Ελένης Μπούκουρα ντυμένη άντρα, ενώ σπούδαζε στην Ιταλία.

Από τον μαθητή της Γ΄τάξης Κανδανά Χριστόφορο.

Σχολιάστε

Top