Τα έθιμα του γάμου σε 12 χώρες του κόσμου (Α΄μέρος)

to-kleidi-gia-enan-eftyxismeno-gamo

Στην Ελλάδα ο γάμος γιορτάζεται με πολλά ήθη και έθιμα, τόσο πριν από τον γάμο, όσο και κατά τη διάρκεια εκείνης της ημέρας. Το «ξύρισμα» του γαμπρού και τα ονόματα των ανύπαντρων φίλων της νύφης που γράφονται κάτω από το παπούτσι είναι μερικά από τα έθιμα που τηρούν ακόμα και τα νέα ζευγάρια, ενώ το ρύζι -πλέον έξω από την εκκλησία- είναι καθιερωμένο! Κατά τη διάρκεια του θρησκευτικού γάμου, στην Ελλάδα, έχουμε τα στέφανα, τις βέρες τον χορό του Ησαΐα και την ένωση των χεριών του ζευγαριού.

Παρ” ολ” αυτά, κάθε τόπος της Ελλάδας έχει και διαφορετικά έθιμα και παραδόσεις. Ποιος δεν γνωρίζει, άλλωστε, τις μπαλωθιές της Κρήτης ή το διάσημο γαμοπίλαφο; Στη Μακεδονία, η νύφη όσο ετοιμάζεται κάθεται πάνω σε μία ψάθα που έχει από κάτω της ένα σίδερο, ώστε να είναι σιδερένιος ο γάμος, ενώ στον ποντιακό γάμο οι συγγενείς του γαμπρού τοποθετούν ένα λουκέτο στην τσέπη του γαμπρού, το οποίο αυτός θα ξεκλείδωνε την πρώτη νύχτα του γάμου. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα τοπικά έθιμα της Ελλάδας.

Μ. Βρετανία

Ζητήσαμε από τις διεθνείς εκδόσεις της The Huffington Post να μας διαφωτίσουν. Το έθιμο με το ρύζι που έχουμε στην Ελλάδα τηρείται και σε αρκετές ακόμα χώρες, ενώ κι εμείς έχουμε υιοθετήσει από το εξωτερικό το πέταγμα της ανθοδέσμης που γίνεται από τη νύφη προς τις ανύπαντρες φίλες της. Στη Μεγάλη Βρετανία μερικά από τα έθιμα θυμίζουν αυτά που έχουμε και στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει η Natasha Hinde, από την HuffPost UK, ο πατέρας παραδίδει τη νύφη στον γαμπρό και η νύφη φοράει λευκά, οπότε οι καλοί τρόποι των καλεσμένων «προστάζουν» να μην φοράει καμία άλλη γυναίκα λευκά. Έπειτα από την τελετή πετούν κομφετί στο ζευγάρι. Σύμφωνα με την παράδοση, τα κοντινά πρόσωπα του ζευγαριού βγάζουν λόγο με την εξής σειρά: πρώτα ο πατέρας της νύφης, μετά ο γαμπρός, στη συνέχεια ο κουμπάρος και ακολουθούν οι υπόλοιποι που είναι να μιλήσουν. Συχνά η νύφη φοράει «κάτι παλιό, κάτι που έχει δανειστεί και κάτι που έχει μπλε χρώμα».

ΗΠΑ

Η Alana Horowitz Satlin, συντάκτρια της αμερικάνικης έκδοσης της HuffPost αναφέρει ότι η δική της αγαπημένη παράδοση έχει εβραϊκές ρίζες αλλά την κάνουν και πολλοί που δεν είναι Εβραίοι. Ονομάζεται «hora» και είναι ένα παραδοσιακό εβραϊκό τραγούδι κατά τη διάρκεια του οποίου οι καλεσμένοι πιάνονται χέρι χέρι και χορεύουν σε έναν κύκλο γύρω από το ζευγάρι, που κάθεται ο καθένας σε μία καρέκλα που την έχουν σηκώσει ψηλά.

Ταυτόχρονα, μία ακόμα συντάκτρια από την αμερικάνικη έκδοση της HuffPost, η Kelsey Borresen, αναφέρει το έθιμο που προστάζει τις νύφες να φορούν κάτι παλιό, κάτι καινούριο, κάτι δανεικό και κάτι μπλε για καλή τύχη. Επίσης μία ακόμα παράδοση που ακολουθούν τα ζευγάρια είναι να φυλάσσουν το πάνω μέρος της γαμήλιας τούρτας και να την βάζουν στην κατάψυξη ώστε να την φάνε στην πρώτη επέτειο του γάμου τους.

Βραζιλία

Η Andrea Martinelli, από την HuffPost Brazil αναφέρει ότι στην Βραζιλία οι γάμοι θεωρούνται πολύ μεγάλες εκδηλώσεις και ανεξάρτητα με την οικονομική κατάσταση της οικογένειας, πάντα γίνεται πάρτι, είτε αυτό σημαίνει κάτι παραδοσιακό, είτε ένα απλό μπάρμπεκιου. Πάντοτε γιορτάζουν, όμως, έχοντας τους φίλους και την οικογένειά τους κοντά. Απαραίτητο στα γαμήλια πάρτι είναι ένα γλυκό που ονομάζεται «bem-casado» (σημαίνει καλοπαντρεμένοι), το οποίο είναι ένα μικρό κέικ βανίλια γεμισμένο με μαρμελάδα. Σύμφωνα με την παράδοση φέρνει καλή τύχη στο ζευγάρι. Κάτι ακόμα πολύ συχνό στους γάμους είναι τα παιχνίδια. Ένα από αυτά είναι ότι κόβουν την γραβάτα του γαμπρού σε μικρά κομμάτια και στην συνέχεια ο καλύτερός του φίλος πουλάει τα κομμάτια αυτά στους καλεσμένους, που τα αγοράζουν δίνοντας ό,τι ποσό θέλουν εκείνοι. Έτσι, στο τέλος ο γαμπρός καταλήγει χωρίς γραβάτα, αλλά με μερικά επιπλέον χρήματα για το ταξίδι του μέλιτος.

Συνέχεια στο επόμενο τεύχος….

Από την μαθήτρια της Α΄τάξης Ελένης Κανδανά.

Σχολιάστε

Top