Αθλητισμός και Βία

Χωρίς τίτλο

Με αφορμή τα περιστατικά που συνέβησαν πρόσφατα στα ελληνικά γήπεδα αποφασίζω να γράψω γενικότερα για την σχέση της βίας με τον αθλητισμό ή αλλιώς για τον χουλιγκανισμό.

Τι είναι ο Χουλιγκανισμός;

Ο χουλιγκανισμός ή ή βία στα γήπεδα είναι ενέργειες βίας στα γήπεδα. Είναι ένα φαινόμενο που δυστυχώς εμείς οι Έλληνες το ξέρουμε αρκετά καλά εδώ και χρόνια.

Αίτια

Τα αίτια του χουλιγκανισμού είναι τα εξής:

Η μαζικότητα. Πολλά άτομα εκμεταλλεύονται την ανωνυμία του πλήθους και κάνουν πράγματα τα οποία δεν θα έκαναν μόνοι τους εκτός γηπέδων.

Ο παιδικός φανατισμός. Δυστυχώς αρκετά άτομα επηρεάζονται αρνητικά από το οικογενειακό τους περιβάλλον με αποτέλεσμα να μαθαίνουν από μικρή ηλικία να συμμετέχουν σε τέτοιες κοινότητες.

Κοινωνικά αδιέξοδα. Πολλοί άνθρωποι οι οποίοι δεν καταφέρνουν να κάνουν αισθητή την  παρουσία τους εντάσσονται σε κάποια φανατική ομάδα ώστε να αισθάνονται «χρήσιμοι» σε κάτι.

Φανατισμός. Οι Χούλιγκαν συνήθως φανατίζονται με την έννοια της ομάδας και οδηγούνται σε ενέργειες τις οποίες στη συνέχεια μετανοιώνουν.

Συνέπειες

Υλικές καταστροφές. Καταστρέφονται πολλά γήπεδα με αποτέλεσμα οι Χούλιγκαν να δημιουργούν προβλήματα στην ομάδα τους.

Απομάκρυνση φιλάθλων από τα γήπεδα. Αυτοί που αγαπούν τον αθλητισμό αναγκάζονται να απομακρυνθούν από αυτόν, διότι κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα

Τραγωδίες. Αρκετοί τραυματίζονται ή και χάνουν τη ζωή τους όταν ανακατεύονται σε τέτοια γεγονότα.

Δεν αναπτύσσεται ο αθλητισμός.Ο αθλητισμός μένει στάσιμος καθώς διακόπτονται αθλητικοί αγώνες.

 Τρόποι αντιμετώπισης

Τήρηση των νόμων. Θα πρέπει οι χούλιγκαν να τιμωρούνται ώστε να μην επαναλαμβάνουν τέτοιες πράξεις.

Σωστή διαπαιδαγώγηση των νέων. Θα πρέπει οι γονείς των παιδιών να ενημερώσουν τα παιδιά τους για αυτό το φαινόμενο αλλά και για τις συνέπειες του.

Τα Μ.Μ.Ε. θα πρέπει να μην φανατίζουν αλλά να δημιουργούν τα σωστά πρότυπα.

Από την μαθήτρια της Γ΄τάξης Ασβεστά Μαρία-Θεοδώρα

 

Σχολιάστε

Top