Η εξέλιξη των βιντεοπαιχνιδιών (1972-2018)
Σήμερα, φαντάζομαι όλοι μας παίζουμε βιντεοπαιχνίδια, ή τουλάχιστον έχουμε ακούσει γι’αυτά. FIFA, FarCry, PUBG, Fortnite, όλα αυτά και εκατοντάδες άλλα. Όμως, πως φτάσαμε ως εδώ; Σήμερα, θα δούμε κάθε σημαντικό βιντεοπαιχνίδι και κάθε σημαντική κονσόλα, από το 1972, μέχρι σήμερα.
1972: Pong (Πονγκ)
To Pong θεωρείται το πρώτο «Σημαντικό» βιντεοπαιχνίδι, με την έννοια ότι σχεδόν όλοι τότε είχαν ακούσει/διαβάσει για αυτό. Είναι παιχνίδι με δύο παίκτες, και πρέπει να κάνεις το μπαλάκι να φύγει από την οθόνη του αντιπάλου. Ήταν ένα από τα πρώτα παιχνίδια «Arcade», δηλαδή αυτά που για να παίξεις έπρεπε να βάλεις λεφτά σε μία τρύπα για να παίξεις. Μπορεί να μην φαίνεται πολύ το παιχνίδι, αλλά ήταν υπερβολικά δημοφιλές τότε. Πολλές φορές, τα μηχανήματα δεν δούλευαν. Γιατί; Είχαν γεμίσει τόσο πολύ με λεφτά, που είχαν κολλήσει εντελώς.
1976:Αdventure (Άντβεντιουρ)
Ένα από τα παιχνίδια για τον υπολογιστή του σπιτιού, που από το 1976 και μετά ήταν όλο και πιο δημοφιλής. Ήταν η έμπνευση για πολλά παιχνίδια που σήμερα θεωρούνται τρομερά καλά για την εποχή τους. (Zork, ColossalCaveAdventure.) Αυτό το παιχνίδι έχει μόνο γράμματα. Ούτε γραφικά δεν έχει, και το ποντίκι δεν χρησιμοποιείται. Άραγε, πως παίζεται; Είναι αρκετά απλό. Το παιχνίδι σου περιγράφει το περιβάλλον γύρω σου, και εσύ πρέπει να βρεις τι να κάνεις. Για παράδειγμα:
«Κάπου κοντά σου είναι μία τεράστια σπηλιά, όπου άλλοι έχουν βρει περιουσίες σε θησαυρούς και χρυσό, όμως τριγυρνούν φήμες ότι μερικοί που μπαίνουν μέσα, δεν τους ξαναβλέπει κάνεις. Η μαγεία υποτίθεται πως δουλεύει στην σπηλιά.
Είσαι στο τέλος του δρόμου κοντά σε ένα μικρό, τούβλινο σπίτι. Γύρω σου είναι ένα δάσος. Ένα μικρο ρυάκι ρέει έξω από το κτήριο και σε μία λιμνούλα.»
Εάν ήθελες να πας μέσα στο σπίτι, θα έγραφες:
GoSmallBrickBuilding
Και θα σου έγραφε μία περιγραφή του.
1980: Pac-Man (Πάκμαν)
Ένα θρυλικό παιχνίδι. Έπρεπε να αποφύγεις τα φαντασματάκια και να φας όλες τις κουκίδες, ώστε να πας στην επόμενη πίστα. Οι μεγαλύτερες κουκίδες σε επέτρεπαν να φάς τα φαντασματάκια, αλλά μόνο για λίγα δευτερόλεπτα. Είχες τρεις ζωές. Όταν σου τέλειωναν, έπρεπε να βάλεις άλλο ένα κέρμα για να παίξεις από την αρχή. Τον ίδιο χρόνο, η Atari έκλεισε συμφωνία με τους δημιουργούς του Pac-Manκαι έφτιαξαν κασέτα για το Atari-2600. Τώρα πια, μπορούσες να παίξεις Pac-Manστο σπίτι σου.
1984: Tetris (Τέτρις)
Το 1984, ένας Ρώσος μαθηματικός, ο ΑλέξεΪ Πατζίτνοβ, φτιάχνει το Tetris, ένα παιχνίδι που μερικές φόρες παίζεται ακόμη και σήμερα. Η κανόνες του είναι απλοί: Πρέπει να γεμίσεις μια οριζόντια γραμμή με κουτάκια, ώστε να εξαφανιστούν. Για την κάθε γραμμή που γεμίζεις, το παιχνίδι επιταχύνει.
1985: NES (NintendoEntertainmentSystem)
Μία σημαντική κόνσολα, που έχει διάφορα παιχνίδια όπως το DuckHunt, Mario, κτλ.
1991: Sonic The Hedgehog (Σόνικ)
Η Sega χρειάζεται έναν αγαπητό ήρωα για την καινούργια της κονσόλα, το SegaGenesis, γνωστό και ως MegaDrive. Τον βρίσκει με τον Σόνικ, ένα παιχνίδι που ακόμη και σήμερα είναι αρκετά δημοφιλείς.
1998: Legend Of Zelda: Ocarina Of Time
H Nintendo δημιούργησε το Legend Of Zelda. Ακόμη και σήμερα, είναι ένα από τα πολύ δημοφιλή παιχνίδια, με μία σειρά βιντεοπαιχνιδιών που συνεχίζεται ακόμη.
2005: Χbox 360 (Έξμποξ τριακόσια εξήντα.)
Αυτή η κονσόλα της Microsoftέχει πολλά κλασικά παιχνίδια, όπως το Minecraft, Halo, κ.α. Γενικός ήταν μια καλή κονσόλα, όπως και το PlayStationτης Sony.
2010: Minecraft (Μάινκραφτ)
Οι περισσότεροι από έμας το γνωρίζουν αυτό το παιχνίδι. Εγώ, προσωπικά, μεγάλωσα μ’αυτό. Είναι ένα απο τα πολλά παιχνίδια Indie* που βγαίνουν αυτήν την περίοδο.
Ιndie: Φτιαγμένο από μια μικρή εταιρία.
2017: Fortnite (Φόρτναϊτ)
Το Fortnite της EpicGames είναι ένα από τα πολλά παιχνίδια «ΒattleRoyale», όπου παίκτες πρέπει να μάχονται σε ένα όλο και πιο μικρό κύκλο. Είναι επίσης ένα από τα «Δωρεάν» παιχνίδια, που βγάζουν λεφτά από διάφορες ψηφιακές στολές που πουλάνε, και ένα ψηφιακό χρήμα, τα V-Bucks.
Από τον μαθητή της Α΄τάξης Σταμάτη Στέλιο
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.