BULLING Ή ΑΛΛΙΩΣ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ

bullying-hostigamiento-o-acoso-escolar-382304_450_451_1

Σχολικός εκφοβισμός: είναι ένα είδος του εκφοβισμού που εμφανίζεται σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον. Ο εκφοβισμός σωματικός, σεξουαλικός, λεκτικός ή συναισθηματικός ως προς τη φύση του. Ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να χαρακτηρίζεται ειδικότερα από:

1. Πρόθεση να βλάψει: πρόθεση υποδηλώνει ότι η βλάβη που προκαλείται από εκφοβισμό είναι σκόπιμη και όχι τυχαία.

2. Θυματοποίηση-αγωνία: ο εκφοβισμός κάνει το θύμα να υποστεί ήπιο έως έντονο ψυχολογικό, κοινωνικό ή φυσικό τραύμα.

3. Επανάληψη: όταν ο εκφοβισμός συμβαίνει πολλές φορές.

4. Ισχύς-ανισότητα: Ορισμοί του εκφοβισμού συχνά δηλώνουν ότι περιλαμβάνει μια πραγματική ή αντιληπτή ανισορροπία δύναμης μεταξύ θύτη και θύματος. Το χαρακτηριστικό αυτό βέβαια αμφισβητείται, καθώς και θύτες και θύματα αναφέρουν ότι οι συγκρούσεις πιο συχνά συμβαίνουν μεταξύ ίσων.

5. Πρόκληση: ο εκφοβισμός προτείνεται να είναι εκτός της προοδευτικής επιθετικότητας και υποκινείται από αναμενόμενα οφέλη από επιθετικές συμπεριφορές.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του σχολικού εκφοβισμού είναι πολλές και μπορούν να περιλαμβάνουν την ευαισθησία, το άγχος και την κατάθλιψη. Πρόσφατες στατιστικές δείχνουν ότι η πλειοψηφία των μαθητών θα βιώσουν τον εκφοβισμό κάποια στιγμή της ακαδημαϊκής τους σταδιοδρομίας. Στις αρχές του 21ου αιώνα έχει δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην αναγνώριση και στην κατανόηση των δειγμάτων από εκπαιδευτικούς και γονείς. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες οι σχολικές μονάδες να είναι εξοπλισμένες με τις στρατηγικές και τα «εργαλεία» που θα επιτρέψουν την αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού.

Σύμφωνα με το παραπάνω κείμενο, το bulling δεν είναι καθόλου ωραίο να συμβαίνει σε σχολεία, όμως οι πιο πολλοί επιδίδονται σε αυτό για να δείξουν πόσο ανώτεροι είναι από τους υπόλοιπους είτε σε σχέση με τη διαφορά χρώματος στο δέρμα είτε σε σχέση με τον πλούτο ή την κακή οικονομική κατάσταση κάποιου. Για παράδειγμα ένα φτωχό παιδί το κοροϊδεύουν συνήθως για το ντύσιμό του και το σπίτι όπου μένει. Επίσης στα σχολεία υπάρχουνε οι λεγόμενες κλίκες μαθητών. Κλίκα ονομάζεται μια ομάδα παιδιών που κατακρίνουν άλλους και τους κάνουν να νιώθουν κατώτεροι. Αυτό δεν είναι καθόλου ωραίο να γίνεται γιατί έτσι μπορείς να δημιουργήσεις προβλήματα ψυχολογικά σε κάποιο παιδί και να το απομονώσεις από τις παρέες του. Φυσικά, αυτό κανείς μαθητής δε θα ήθελε να του συμβεί. Τέλος, θα ήθελα να προτείνω κάποιους τρόπους αντιμετώπισης που πιστεύω ότι είναι χρήσιμοι. Θα πρέπει να γίνεται συνεχής ενημέρωση εκπαιδευτικών και γονέων. Βασική, επίσης, προϋπόθεση είναι να συζητάμε με τους γονείς και τον υπεύθυνο της τάξης αν διαπιστώσουμε φαινόμενα εκφοβισμού στο σχολείο προκειμένου να τα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Βασικότερο μάλιστα πιστεύω ότι είναι εμείς οι ίδιοι να συμπαρασταθούμε στο παιδί που δέχθηκε τον εκφοβισμό. Αυτές ήταν οι απόψεις μου και ελπίζω να συμφωνείτε αρκετοί.

Μαρίνα- Αγγελική Μαντάλη

Σχολιάστε

Top