Εργασία στα Κείμενα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας

Γυμνάσιο Σαραβαλίου                                                                 Σχολ.Έτος: 2022-2023

 

                       Εργασία στα Κείμενα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας

                        Κείμενο: «Τα υαλοπωλεία», Εμμανουήλ Ροΐδη

 

·       Θέμα εργασίας: «Συνθέτουμε Limericks, εμπνεόμενοι από τo χρονογράφημα του Εμμ. Ροΐδη “Τα υαλοπωλεία”»

 

οθόνης 2023 03 02 173904

 Ο Aσμοδαίος, σατιρική εφημερίδα που εξέδιδε ο Εμμ. Ροΐδης από το 1875 έως το 1876

(ΠΗΓΗ:http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2218/Keimena-Neoellinikis-Logotechnias_G-Gymnasiou_html-empl/index06_05.html )

 

·  Διδάσκουσα: Γκενεράλη Αγγελική, ΠΕ02

 

· Οι Μαθητές/ τριες Γ΄1 – Οι Μαθητές/ τριες Γ΄2

·       Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και με αφορμή το χρονογράφημα του Εμμ. Ροΐδη «Τα υαλοπωλεία», που επεξεργάστηκαν στην τάξη, δόθηκε ως εργασία δημιουργικής γραφής στους μαθητές/ τριες, το θέμα «Συνθέτουμε Limericks, εμπνεόμενοι από τo χρονογράφημα του Εμμ. Ροΐδη “Τα υαλοπωλεία”», αφού πρώτα τα παιδιά διδάχτηκαν τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του πεντάστιχου σατιρικού ποιήματος, με προέλευση από την Αγγλική Παιδική Λογοτεχνία, που αντλεί τις ρίζες του από παραδοσιακές-λαϊκές ποιητικές φόρμες , με χαρακτηριστικά παραδείγματα (είδος που καλλιέργησε και ο ποιητής Γ.Σεφέρης).

 

  • Στόχοι της εργασίας:

1.Να γνωρίσουν οι μαθητές/ τριες, επ’ αφορμή ενός χιουμοριστικού κειμένου της Α΄ Αθηναϊκής Σχολής, που γράφτηκε από τον Εμμ.Ροΐδη, με τίτλο «Τα υαλοπωλεία», ένα σατιρικό είδος ποιητικής έκφρασης, το χαρακτηριστικό στιχούργημα της αγγλικής λαϊκής παράδοσης Limerick,, που έχουν περιεχόμενο ελαφρύ ή πικάντικο, και πάντα απρόβλεπτο.

2.Να μετουσιώσουν το πεζό χρονογράφημα του Εμμ.Ροΐδη σε ένα άλλο είδος λαϊκής ποιητικής έκφρασης, με κοινό θέμα και κοινά βασικά χαρακτηριστικά.

3.Να εμπνευστούν από την αστεία ιστορία του χρονογραφήματος και να την αποδώσουν με τον δικό τους ποιητικό τρόπο, επιλέγοντας τον ήρωα της αρεσκείας τους για να αποτελέσει τον κεντρικό άξονα της ποιητικής τους δημιουργίας.

http://blogs.sch.gr/gymsarav/files/2023/03/Τα-υαλοπωλεία-δημιουργικη-γραφη-limericks-Γ1-Γ2.pdf

ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Περί ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 176 Άρθρα
Georgios F. Giotopoulos is the Headmaster of Junior High School of Saravali, Patras, Greece. He has 22 years' experience as an adult trainer in the field of vocational training. His interests concern transformative learning and especially transformative learning through aesthetic experience, vocational training, adult education, education management, and teachers’ evaluation. https://eap.academia.edu/GeorgeGiotopoulos https://www.researchgate.net/profile/Georgios_Giotopoulos2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης