Ιάκωβος Καμπανέλλης

Ιάκωβος Καμπανέλλης

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στη Νάξο στις 2 Δεκεμβρίου 1921 και απεβίωσε από νεφρική ανεπάρκεια στις 29 Μαρτίου 2011. Ήταν Έλληνας θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, σεναριογράφος, δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός.
Τα θεατρικά του έργα, τα οποία υπερβαίνουν τα 40, διδάχτηκαν και διδάσκονται από όλους σχεδόν τους νεοέλληνες σκηνοθέτες. Ανέβηκαν στις κρατικές σκηνές, καθώς και από ιδιωτικούς θιάσους, με μεγάλη επιτυχία. kambanellis_bio

AT-THE-UNIVERSITY-OF-ATHENS-1999Από τα πιο γνωστά είναι «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια», «Έβδομη μέρα της δημιουργίας», «Η αυλή των θαυμάτων», «Ηλικία της νύχτας», «Παραμύθι χωρίς όνομα» και άλλα.
Ο Καμπανέλλης με το έργο του τοποθέτησε την ελληνική δραματουργία στο διεθνές θεατρικό γίγνεσθαι. Το έργο-σταθμός στη δραματουργία του, «Η αυλή των θαυμάτων», πρωτοπαρουσιάστηκε το 1957 στο Θέατρο Τέχνης. Η παράσταση θεωρήθηκε καλλιτεχνικό γεγονός και αγκαλιάστηκε από το κοινό καθιερώνοντας τον Καμπανέλλη ως αναμορφωτή της νεοελληνικής δραματουργίας.
Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης φυλακίστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξοντώσεως Μαουτχάουζεν. Στο χρονικό του «Μαουτχάουζεν» (1961) αποτύπωσε την τραγική αυτή εμπειρία του. Η μαρτυρία του αποτέλεσε τεράστια εκδοτική επιτυχία. Με τις συνεχείς επανεκδόσεις της, μέχρι σήμερα, αναδεικνύεται ως επίτευγμα της αντιπολεμικής λογοτεχνίας, το οποίο προκαλεί το ενδιαφέρον του κοινού και της κριτικής.
Ο Καμπανέλλης, εκτός από θεατρικός συγγραφέας, πεζογράφος και δοκιμιογράφος, υπήρξε και στιχουργός. Το ποιητικό του έργο έχει μελοποιηθεί από μεγάλους συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζηδάκις, ο Σταύρος Ξαρχάκος κ.ά.
Συνεργάστηκε επίσης ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης σε πολλές κλασσικές πλέον ταινίες, όπως η «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη, «ο δράκος» του Νίκου Κούνδουρου, «Η αρπαγή της Περσεφόνης», «Το κανόνι και τ’ αηδόνι», «Η Χιονάτη και τα εφτά γεροντοπαλίκαρα» κ.ά.
Για την όλη προσφορά του ως συγγραφέα, αλλά και ως ευαισθητοποιημένου πολίτη, τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις και αναγορεύθηκε επίτιμος δημότης πολλών πόλεων. Εκλέχτηκε επίτιμος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κύπρου (1996), της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ (1999) και του τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1999). Εξελέγη παμψηφεί και αναγορεύθηκε Ακαδημαϊκός (1999) εγκαινιάζοντας την έδρα του Θεάτρου στην Ακαδημία Αθηνών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απένειμε το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του τάγματος του Φοίνικα (2000).
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020, έπειτα από αίτημα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και επιστολή της προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Άννας Ψαρούδα- Μπενάκη, προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, διαδικασία για την ανακήρυξη του έτους Δεκέμβριος 2021- Δεκέμβριος 2022 ως «Έτους Ιάκωβου Καμπανέλλη».
«Η ανακήρυξη του 2022 ως Έτους Καμπανέλλη», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, «αποτελεί ελάχιστο αντίδωρο στο τεράστιο πνευματικό έργο του μεγάλου έλληνα συγγραφέα. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, στο αξεπέραστο έργο του, κατέγραψε με μοναδικό τρόπο την ελληνική ιστορία και την κοινωνική πραγματικότητα της μεταπολεμικής περιόδου. Κατάφερε, όσο κανείς άλλος, να συνθέσει, με ρεαλισμό αλλά και λυρισμό, τις δυσκολίες, τον αγώνα, αλλά και τη δύναμη και την ελπίδα του ελληνικού λαού. Εκτός όμως από την διαχρονική αξία του έργου του, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, υπήρξε σπουδαίος Έλληνας. Ένας πνευματικός άνθρωπος, ένας ανήσυχος πολίτης και ένας θαρραλέος αγωνιστής, σύμβολο αντίστασης κάθε μορφής φασισμού. Ο Καμπανέλλης υπήρξε ένας μοναδικός άνθρωπος. Όσοι είχαμε την τιμή και την χαρά να τον γνωρίσουμε, διδαχθήκαμε πολλά από αυτή την συναναστροφή. Ευφυής, καλοσυνάτος, μεγάθυμος, ευαίσθητος, ποιητικός, νησιώτης».

Πηγές:

http://www.kambanellis.gr/%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CF%8C-2/

https://wetravel.gr/theatriko-mouseio-iakovos-kabanellis-stin-naxo/

https://www.in.gr/2021/03/02/culture/2022-etos-iakovou-kampanelli/

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CE%AC%CE%BA%CF%89%CE%B2%CE%BF%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CF%82

Οι μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου
Δημητροκάλλη Κατερίνα του Στυλιανού
Κάβουρα Νικολέττα

Σχολιάστε

Top