Συνέντευξη για την προστασία της άγριας ζωής στη Νάξο

Συνέντευξη για την προστασία της άγριας ζωής στη Νάξο

Συνέντευξη του Προέδρου του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, κ. Γιάννη Ορφανού στη μαθήτρια της Α΄ Γυμνασίου Κουκά-Χρήστου Ευαγγελία.

 

Κουκά-Χρήστου Ευαγγελία: -Από πόσα και ποια είδη αποτελείται η άγρια ζωή στη Νάξο;

Ορφανός Γιάννης: -Η άγρια πανίδα της Νάξου αποτελείται από ενδημικά και μεταναστευτικά είδη άγριων ζώων. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι έχουν καταγραφεί 290 περίπου είδη άγριων πτηνών από τα 400 που καταγράφονται σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, υπάρχουν θηλαστικά, όπως ο σκαντζόχοιρος, το κουνάβι, ο λαγός, το αγριοκούνελο και νυχτερίδες (6 διαφορετικά είδη), ερπετά, όπως σαύρες και φίδια, αμφίβια, όπως η νεροχελώνα και ο φρύνος. Στις θάλασσές μας φιλοξενούνται επίσης θαλάσσιες χελώνες, φώκιες και δελφίνια.

Κουκά-Χρήστου Ευαγγελία : – Υπάρχει Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής στη Νάξο;  Πότε ιδρύθηκε και πόσα μέλη έχει;

 

Ορφανός Γιάννης:  - Ναι, υπάρχει. Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου ιδρύθηκε επίσημα το 2014 και έχει 220 εγγεγραμμένα μέλη, αλλά, δυστυχώς, οι ενεργοί εθελοντές περιορίζονται σε λίγα άτομα.

 

Κουκά-Χρήστου Ευαγγελία : – Τι γίνεται για να προστατευτεί η άγρια ζωή στη Νάξο;

Ορφανός Γιάννης: -Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου σε συνεργασία με τον Σύλλογο «ΑΡΧΕΛΩΝ» όσον αφορά τη θαλάσσια χελώνα και με το νοσοκομείο άγριων ζώων «ΑΛΚΥΟΝΗ» στην Πάρο λειτουργεί σταθμό πρώτων βοηθειών και περίθαλψης. Παραλαμβάνει τραυματισμένα ή άρρωστα άγρια ζώα, με σκοπό την επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον. Εκτός αυτού στο πεδίο με παρεμβάσεις ή καταγγελίες προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα άγρια ζώα από κινδύνους, όπως λαθροθηρία κλπ, αλλά και το φυσικό τους περιβάλλον από άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Κουκά-Χρήστου Ευαγγελία : -Γιατί, κατά τη γνώμη σας, δεν υπάρχουν πολλά είδη άγριας ζωής στη Νάξο;

Ορφανός Γιάννης: -Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχουν πολλά είδη άγριας ζωής στη Νάξο, ωστόσο οι πληθυσμοί κάποιων ειδών φθίνουν επικίνδυνα εξαιτίας ανθρωπογενών δραστηριοτήτων.

Κουκά-Χρήστου Ευαγγελία : – Εδώ και πόσα χρόνια θεωρούνται οι χελώνες είδος υπό εξαφάνιση;

 

Ορφανός Γιάννης:  - Από το 1978.

 

Κουκά-Χρήστου Ευαγγελία : – Από τι κινδυνεύουν τα άγρια ζώα;

Ορφανός Γιάννης:  -Τα άγρια ζώα κινδυνεύουν κυρίως από τη λαθροθηρία, τα αλιευτικά εργαλεία, τη συρρίκνωση του φυσικού τους περιβάλλοντος (δάση, υγρότοποι, κλπ.), τη ρύπανση και τη μείωση της διαθέσιμης τροφής τους.

 

Κουκά-Χρήστου Ευαγγελία : -Μπορεί οποιοσδήποτε να προστατεύσει την άγρια ζωή και με ποιον τρόπο;

 

Ορφανός Γιάννης:  -Όλοι μπορούν να βοηθήσουν με το να γίνουν εθελοντές σε μια οργάνωση προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και με το να μην αδιαφορούν στη θέα ενός τραυματισμένου ζώου ή σε μια περιβαλλοντική καταστροφή.

 

Κουκά-Χρήστου Ευαγγελία : -Σε περίπτωση που βρεθεί τραυματισμένο κάποιο από αυτά τα ζώα, πού μπορούμε να απευθυνθούμε;

 

Ορφανός Γιάννης:  -Μπορείτε να απευθυνθείτε στον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου (τηλ. 6976797070) ή στις κρατικές υπηρεσίας (Αστυνομία, Λιμενικό), οι οποίες και θα μας ενημερώσουν.

 

Κουκά-Χρήστου Ευαγγελία : -Σε ποια μέρη της Νάξου μπορούμε να συναντήσουμε είδη άγριας ζωής;

 

Ορφανός Γιάννης:  - Σε όλη την Νάξο συναντώνται διαφορετικά είδη άγριας πανίδας.

 

 

Κουκά-Χρήστου Ευαγγελία : – Υπάρχει κάποιος ιστότοπος από τον οποίο θα μπορούσαμε να βρούμε πληροφορίες σχετικά με τη δράση της Φιλοζωικής για την προστασία της άγριας ζωής στη Νάξο;

Ορφανός Γιάννης:  - Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στα ακόλουθα:

https://naxoswildlifeprotection.com/

Facebook: https://www.facebook.com/NaxosWildlifeProtection

Instagram: https://www.instagram.com/naxos_wildlife_protection/

 

Κουκά-Χρήστου Ευαγγελία : -Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας και για τις πολύ σημαντικές πληροφορίες που μας δώσατε σχετικά με την προστασία της άγριας ζωής στη Νάξο. Ευχαριστούμε επίσης θερμά τη Γραμματέα της Φιλοζωικής Νάξου, κα Ιωαννίδου Σταματία, η οποία μας βοήθησε και μας έφερε σε επικοινωνία μαζί σας!

Σχολιάστε

Top