Ένας αριθμός, Άντον Τσέχωφ

Στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας διαβάσαμε, αναλύσαμε νοηματικά και βγάλαμε συμπεράσματα για τον χαρακτήρα της Ιουλίας, της ηρωίδας του Άντον Τσέχωφ στο αφήγημά του «Ένας αριθμός«. Στη συνέχεια συγκρίναμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ιουλία με τα προβλήματα των γυναικών της σύγχρονης εποχής στον εργασιακό τους χώρο.

Τέλος αναλάβαμε να γράψουμε, υποδυόμενοι την Ιουλία μέσω του ψηφιακού της χαρακτήρα (avatar),ο οποίος μιλά, έναν μονόλογο. Το avatar της Ιουλίας μας ανακοινώνει τι συνειδητοποίησε από τη φάρσα του αφεντικού της και τι αποφασίζει να κάνει από εδώ και πέρα ως προς τη δουλεία της. Έτσι μπαίνοντας σε μια μηχανή του χρόνου, μεταφερόμαστε από τον 19ο αιώνα στον 21ο και «ανεβάζουμε» την Ιουλία σε σύγχρονα διαδικτυακά περιβάλλοντα.

Τα κείμενα που επιλέξαμε είναι της μαθήτριας Γλυκερίας Ματέρη και Μαρίας Κασκάνη από το Β1.

Παρακάτω παρουσιάζονται τα κείμενα και ο εικονικός χαρακτήρας της Ιουλίας καθώς μιλά.

Ματέρη Γλυκερία

Πραγματικά το αφεντικό μου μου έδωσε να καταλάβω τι θα πει να σε εκμεταλλεύονται οικονομικά. Η φάρσα του αυτό το νόημα είχε. Ξέρω ποιο είναι το ελάττωμα μου. Δυστυχώς η δειλία, ο φόβος και η υποτίμηση του εαυτού μου πολλές φορές με κάνουν να νιώθω άβουλη.

Αισθάνομαι ότι με αυτή την παθητική μου στάση, δύσκολα θα βρω το δίκιο μου. Γι’ αυτό πρέπει να δω τη φάρσα του αφεντικού, σαν αφορμή να αλλάξω στάση. Να μην ντρέπομαι, να διεκδικώ ό,τι μου ανήκει! Να πιστέψω στον εαυτό μου! Το θάρρος και τόλμη μου, στο πώς μιλώ και φέρομαι ίσως με κάνουν καλύτερη στη δουλειά μου και πιο κοινωνική.

Ιουλία 1

Κασκάνη Μαρία

Δεν το κρύβω ότι αισθάνθηκα άσχημα με τη φάρσα του αφεντικού μου. Καταλαβαίνω ότι είχε καλή πρόθεση. Ξέρω ότι είμαι ένας ευαίσθητος και καλόπιστος άνθρωπος. Αυτό όμως δεν δίνει σε κανένα το δικαίωμα να με μεταχειρίζεται σαν να είμαι πιόνι του.

Τι να πω; Μήπως πρέπει να αλλάξω εγώ; Θέλω να γίνω καλύτερη, να παλεύω για το δίκιο μου. Σίγουρα δεν είναι ωραίο να καταλαβαίνουν οι άλλοι ότι είσαι ευάλωτος. Πώς όμως θα το καταφέρω; Αν κάνω έστω και μικρά βήματα, θα είναι κέρδος. Νομίζω ότι μια καλή αρχή είναι να αγαπήσω τον εαυτό μου.

Ιουλία 2

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης