Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα – μία κατηγορία που, έστω και αν δεν το αντιλαμβανόμαστε, την συναντάμε σχεδόν καθημερινά στη ζωή μας.
- Τι είναι τα μεταλλαγμένα τρόφιμα;
Ο όρος “μεταλλαγμένος, η, o” είναι ένας όρος που τον συνανταμε άρκετα συχνά στις ζωές μας. Κυρίως όμως, τον συναντάμε σε πολλά και διάφορα σημεία της τροφικής αλυσίδας, ως συνολική φράση: “μεταλλαγμένα τρόφιμα”. Τα “μεταλλαγμένα τρόφιμα” –ή με διαφορετική ονομασία ‘γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα’ , ή ακόμη και ‘GMO’, – αποτελούνται από εδώδιμα προϊόντα με την παρέμβαση επιστημονικών πειραμάτων που έχουν ως σκοπό, ή ακόμη και αποτέλεσμα, α) την μείωση χρόνου ανάπτυξης των τροφίμων (π.χ. οπωροκηπευτικά), β) την γρηγορότερη ή αποτελεσματικότερη αναπαραγωγή τους, και γ) την προστασία από τις αρρώστιες και την διατήριση των προϊόντων ακόμη και σε μη ειδικές συνθήκες.
Τα συγκεκριμένα “πειράματα” που δοκιμάζονται στα τρόφιμα, είναι προσπάθειες με σκοπό να τελέσουν τα παραπάνω στοιχεία, με πραγματική νομιμότητα και συχνούς ελεγχους από τις υγειονομικές υπηρεσίες. Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, μπορεί να πωλούνται στην αγορά ως παρόμοιου είδους καταναλώσιμης ύλης, μα στην πραγματικότητα είναι παράγωγα των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με το αρχικό προϊόν που χρησιμοποιήθηκε για να φτάσει η εξέλιξη των πειραμάτων σε αυτά τα επίπεδα που βρίσκεται και σήμερα: στην ικανότητα παραγωγής προϊόντων που δημιουργήθηκαν κυρίως ή μόνο με επιστημονική –πειραματική– παρέμβαση (υβρίδια).
Η διαδικασία των πειραμάτων είναι κάθε άλλο από απλή͘ αυτό που ξέρουμε όμως είναι πως τα μεταλλαγμένα τρόφιμα είναι αποτελέσματα γνησίων προϊόντων, που με διάφορες πολύπλοκες εργαστηριακές επεξεργασίες –παρεμβολή στα χρωμοσώματα (οι ενώσεις, οι μοναδικές οργανωμένες δομές DNA και πρωτεϊνών που βρίσκονται στον πυρήνα των κυττάρων) του οργανισμού – καταλήγουν να είναι ένα διαφορετικό προϊόν, που πολλές φορές το μόνο που συγκρατεί είναι η εμφάνιση, το ελαφρό άρωμα και μια ανεπαίσθητη γεύση που θυμίζει το γνήσιο τρόφιμο.
Με άλλα λόγια, όταν ένα τρόφιμο χαρακτηρίζεται ως “γενετικά τροποποιημένο”, είναι ένα, σε σύγκριση με το γνήσιο, ανεξάρτητου είδους τρόφιμο.
Συνοψίζοντας, η “μετάλλαξη” ενός τροφίμου είναι η νόμιμη επιστημονική επεξεργασία του (αλλαγή συγκεκριμένων στοιχείων του DNA) για συγκεκριμένους –εμπορικούς ή μη– σκοπούς.
Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα τώρα, αν και είναι φανερό πως φέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα, αποτελούν δυστυχώς έναν ισχυρό αρνητικό παράγοντα επιρροής στην υγεία μας – συνεπώς σε ολόκληρη την ζωή μας.
Ας αναρωτηθούμε λοιπόν:
- Πως μας επιρρεάζουν;
Η τροφή γενικά είναι ένας μεγάλος παράγοντας επιρροών στον κοινό άνθρωπο, και ειδικά στην υγεία και στην ψυχολογία. Για τον συγκεκριμένο λόγο, η υψηλή κατανάλωση γενετικών τροποποιημένων προϊόντων, είναι αποδεδειγμένα μία από τις κυριότερες αρνητικές επιρροές στην υγεία του ανθρώπου. Είναι πιθανό πως καταναλώνοντας τρόφιμα στα οποία έχουν γίνει συγκεκριμένες γενετικές παραλλαγές, να μην καταφέρνουμε να καταναλώνουμε τόσες θρεπτικές ουσίες, βιταμίνες, και άλλα σημαντικά ιχνοστοιχεία σε σύγκριση με αυτά που θα αφωμειώναμε με την κατανάλωση ενός γνήσιου τροφίμου. Τέτοιες απώλειες μπορεί να κοστίσουν ακριβά στην υγεία μας, αφού πολλά από τα ιχνοστοιχεία που απουσιάζουν μπορούν να κριθούν αναγκαία για τον οργανισμό μας, και έτσι, μπορεί να προκύψουν διάφορες δυσλειτουργίες που ήταν βασισμένες στα απώντα στοιχεία.
Ένας άλλος παράγοντας συνδεδεμένος με την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων είναι η χρήση των φυτοφαρμάκων αλλά και διαφόρων άλλων ουσιών στα μεταλλαγμένα τρόφιμα. Αν και δεν είναι και τόσο εμφανές, αφού πιστεύεται πως τα μόνα που επιρρεάζονται από την χρήση φαρμάκων είναι τα ίδια οι φυτικοί και ζωικοί οργανισμοί, η χρήση αυτή μπορεί να μας επιρρεάσει και εμάς, το ανθρώπινο γένος, έμμεσα. Έχετε προσέξει πως συνηστάται συνήθως η σχολαστική πλύση των φρούτων και τον λαχανικών πριν την κατανάλωσή του; Κάτι τέτοιο δεν πιστεύω πως συνηστάται μόνο για το ξέπλυμα του χώματος και των μικροβίων που βρίσκεται στην επιφάνεια του τροφίμου.
Η χρήση φαρμάκων, και ειδικά των κρεατικών, επιρρεάζει έμμεσα τον οργανισμό μας: το κρέας δεν είναι πια υγειές, η χορήγηση τροφίμων περνά και στην κατανάλωση θρεπτικών ουσιών. Πολλές φορές, η κατανάλωση μεταλλαγμένων τροφίμων στα οποία έχουν χορηγηθεί φάρμακα, μπορεί να σημαίνει την έμμεση κατανάλωση χημικών ουσιών που δεν είναι ευπρόσδεκτες και αναγκαίες, μπορεί να καταλήξουν ακόμη και καταστροφικές για τον οργανισμό μας.
- Τι μπορούμε να κάνουμε για την καλύτερη υγεία;
Δυστυχώς, όπως αναφέρθηκε και στο προηγούμενο υπόθεμα, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα παίζουν έναν αρκετά σημαντικό αρνητικό ρόλο στην σωματική και ψυχική υγεία μας. Επίσης απ’ ό,τι έχουμε αντιληφθεί, η διεξοδική διακοπή κατανάλωσης γενετικών τροποποιημένων τροφίμων, είναι σχεδόν αδύνατη. Αυτό το στοιχείο στηρίζεται κυρίως στο ότι η ύπαρξη των γνησίων προϊόντων όσο πάει και μειώνεται. Σε μερικά τρόφιμα, το γνήσιο προϊόν είτε σπανίζει, είτε έχει σχεδόν εξαφανιστεί (π.χ. η ύπαρξη γνήσιου καλαμποκιού, σόγιας, πολλών ειδών φρούτων και άλλων λαχανικών), κάτι που κάνει ακόμη πιο δύσκολη την απάντηση της ερώτησης που μας ζηταται: «Τι μπορούμε να κάνουμε για την καλύτερη υγεία:».
Οι λύσεις δεν είναι πολλές, μα οι ενέργειες μπορούν να τις κάνουν σημαντικές. Αρχικά, το αυτονόητο, η μείωση κατανάλωσης μεταλλαγμένων τροφίμων. Ας καταναλώνετε όσο λιγότερα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα μπορείτε. Ψάξτε στην κοντινότερή σας λαϊκή αγορά τους ιδιώτες παραγωγούς, αν και ακόμη και τα δικά τους προϊόντα είναι πιθανό να έχουν τροποποιημένο γενετικό υλικό, τουλάχιστον θα γνωρίζετε πως υπάρχουν πιθανότητες να δουλεύουν με μειωμένη ποσότητα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
Τέλος, μπορείτε να δοκιμάσετε να είστε πιο προσεκτικοί στις αγορές σας. Μπορείτε να προσέξετε την φυσική κατάσταση κάποιον τροφίμων και να τη συγκρίνετε με την γεύση ή το άρωμα τους, και να βγάλετε συμπέρασμα για το ποια τρόφιμα θεωρείται πως σας επιρρεάζουν αρνητικά .
Να είστε επιλεκτικοί με αυτά που τρώτε.
Ο Συντάκτης,
Τρατσέλα Ραφαηλία
Πηγές:
- https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CF%81%CF%89%CE%BC%CF%8C%CF%83%CF%89%CE%BC%CE%B1
- https://www.medlook.net/%CE%93%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%86%CE%B9%CE%BC%CE%B1/2267.html
- https://www.mydiatrofi.gr/trofi/asfaleia-trofimon/metallagmena-trofima-osa-prepei-na-gnorizete
- https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/diatrofi/6547-metallagmena-trofima-kindynoi-kai-xrisimotita