ΤΑ ΙΕΡΟΓΛΥΦΙΚΑ ΤΩΝ ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ

Οι Αιγύπτιοι ανέπτυξαν πολύ πιο εξελιγμένα εικονογράμματα από τους Σουμέριους. Το νέο είδος γραφής ονομάστηκε ΙΕΡΟΓΛΥΦΙΚΑ (ιερές χαραγματιές) που εμφανίστηκαν στην Αίγυπτο το 3.100 π.Χ. περίπου. Ορισμένα ιερογλυφικά αντιπροσώπευαν μια λέξη ή ήχους, σαν τα γράμματα σε ένα αλφάβητο και διέθεταν περισσότερους από 1.000 χαρακτήρες!

               Η γραφή αυτή αποκρυπτογραφήθηκε από τον Ζαν-Φρανσουά Σαμπολιόν το 1822, ο οποίος χρησιμοποίησε την περίφημη Στήλη της Ροζέττας (γαλλική εκδοχή του ονόματος της πόλης Rachid της Αιγύπτου). Πρόκειται για μια πλάκα από γρανοδιορίτη, που βρέθηκε στο ναό του Πτολεμαίου του Ε’ του Επιφανούς και χρονολογείται τον 2ο αι. π.Χ.. Σ’ αυτήν υπάρχει χαραγμένο το ίδιο κείμενο επάνω στα αιγυπτιακά (ιερογλυφικά), στη μέση στα αιγυπτιακά με δημώδη γραφή και κάτω στα αρχαία ελληνικά. Οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν να βρουν το νόημα που κρυβόταν πίσω από τα παράξενα αυτά σύμβολα με βάση τα ονόματα των βασιλέων Πτολεμαίου, Αρσινόης και Κλεοπάτρας που αναφέρονται στην στήλη της Ροζέτας, η οποία φυλάσσεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

            Με τι έγραφαν όμως; Έγραφαν πάνω σε πέτρα, πηλό ή παπύρους, το πρώτο είδος χαρτιού, με ειδικές καλαμένιες γραφίδες. Ο πάπυρος φτιαχνόταν από το φυτό πάπυρος, που φύτρωνε στις όχθες του ποταμού Νείλου. Δεν ήξεραν όλοι οι Αιγύπτιοι να γράφουν, μόνο οι γραφείς. Αυτοί ήταν άνθρωποι με πολύ σημαντικά καθήκοντα και εργάζονταν για τον Φαραώ. Επειδή δεν μπορούσαν να γράψουν πολύ γρήγορα, έκαναν πιο απλά τα ιερογλυφικά κι ανέπτυξαν μια νέα μορφή γραφής, τα ΙΕΡΑΤΙΚΑ που χρησιμοποιήθηκαν  για μια πληθώρα από θρησκευτικούς και οικιακούς σκοπούς.

Οι Έλληνες όμως κατέκτησαν την Αίγυπτο και αυτό σήμαινε το τέλος του Αρχαίου Αιγυπτιακού Πολιτισμού.

Θες να φτιάξεις κι εσύ τα δικά σου ιερογλυφικά;

Πάτησε το παρακάτω link

http://www.discoveringegypt.com/hieroglyphic-typewriter.html

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης