‘‘ Η Συλλογή γραμματοσήμων μου’’

         Δεν γνωρίζω αν σας αρέσει να ταξιδεύετε στους μαγικούς κόσμους των γραμματοσήμων ούτε αν σκεφτήκατε ποτέ πώς αυτά τα μικρά χρωματιστά χαρτάκια, τα οποία είναι τόσο χρήσιμα και εξυπηρετικά στον άνθρωπο, μπορούν να παίξουν και κάποιο άλλο ρόλο στη ζωή του. Όμως εγώ από πολύ μικρή τα είδα με διαφορετικό μάτι και άργησα, είναι αλήθεια, να καταλάβω για ποιο σκοπό τα επινόησαν και πόσο απλά κι έξυπνα εξυπηρετούν τις ανάγκες της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας.

         Στην αρχή βλέπεις από κάποιο ένστικτο ξεκόλλαγα από τους φακέλους τα γραμματόσημα και τα φύλαγα σε μικρά κουτιά. Μου άρεσε να τα απλώνω σε ένα τραπέζι και να χαίρομαι τα χρώματα και τις παραστάσεις τους. Και ούτε με ένοιαζε τι παριστάνουν. Ήταν μια απλοϊκή και παιδική χαρά αυτή η ανέμελη περιπλάνηση στους όμορφους και απροσδιόριστους κόσμους των γραμμών και του χρώματος.

        Όσο μεγάλωνα όμως, η απλή αυτή χαρά γινόταν σιγά-σιγά ενδιαφέρον. Άρχισα να εξετάζω προσεκτικά τις παραστάσεις, να συγκεντρώνω όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούσα για τα θέματα τους και να διαβάζω κάθε σχετικό με τις εποχές, τα πρόσωπα και τα πράγματα που παρίσταναν. Έβλεπα τα γραμματόσημα σαν ένα σοβαρό και ευχάριστο μέσο μόρφωσης, αν βέβαια τα έπαιρνε κανείς σαν αφορμή για διάβασμα και συλλογή πληροφοριών. Και τότε κατάλαβα γιατί όλα τα κράτη φροντίζουν να βγάλουν κάθε τόσο καινούργιες σειρές γραμματοσήμων και προσπαθούν πάντα να παρουσιάζουν σε αυτά ό,τι  πιο σπουδαίο, πιο τιμητικό ή και πιο περίεργο έχει να παρουσιάσει η χώρα τους κι ο λαός από τα παλιά τα χρόνια μέχρι σήμερα.

Γραμματόσημα_

            Τώρα είναι δύο χρόνια που διατηρώ συστηματικά συλλογή γραμματοσήμων. Αγόρασα έτσι ένα μεγάλο κατάλογο γραμματοσήμων, δηλαδή πολλά άλμπουμ για να τα τοποθετήσω. Πολλές φορές καταπιάνομαι με τη συλλογή μου. Τα τακτοποιώ ανάλογα με τη χρονολογία τους ή τα θέματά τους, τα εξετάζω με το μεγεθυντικό φακό να δω αν έχουν υποστεί φθορά και πραγματοποιώ ακόμη ανταλλαγές με άλλους συλλέκτες. Οι ώρες αυτές είναι μία τόσο ευχάριστη και ωφέλιμη απασχόληση.

         Όποιος ενασχολείται με τη συλλογή γραμματοσήμων προφυλάσσεται, χωρίς να το αντιληφθεί, από άλλες βλαβερές απασχολήσεις, μορφώνεται, συνηθίζει στην υπομονή και την τάξη, γίνεται παρατηρητικός, δοκιμάζει ικανοποίηση σε κάθε καινούργιο του απόκτημα, και ακόμα έχει οικονομικές ωφέλειες. Γιατί τα γραμματόσημα δε χάνουν ποτέ την αξία τους, μα, πολλές φορές, αποκτούν πολύ σπουδαία αξία.

          Κάθε φορά, που με ένα συναίσθημα ικανοποίησης κλείνω την πλούσια συλλογή μου, σκέφτομαι πώς αυτά τα μικρά χαρτιά που έγιναν, για να μας εξυπηρετούν στην επικοινωνία μας με τους άλλους, αποτέλεσαν μέσο για καλαισθητική απόλαυση, για πλουτισμό των γνώσεων, για ευχάριστη απασχόληση ή ακόμη και για συλλογή.

        Κλείνοντας, πάντα κάνω αναδρομή σε εκείνες τις παιδιάστικες μέρες που μάζευα τα γραμματόσημα, χωρίς να αντιλαμβάνομαι γιατί τα συλλέγω. Νοσταλγώ το άμαθο και αμέριμνο παιδί που το μάγευαν τα όμορφα χρώματα κι οι ζωγραφιές, χωρίς να το ενδιαφέρει τι παριστάνουν.

     γραμματόσημα


 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης