Το νερό στην ζωή μας

Το νερό είναι πηγής ζωής για κάθε τι πάνω σ’ αυτό τον πλανήτη και για το λόγο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καθιερώσει την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.

Το νερό είναι εξίσου σημαντικό με το οξυγόνο για να υπάρχει ζωή. Σύμφωνα με την Επιστημονική Επιτροπή της EFBW (European Federation of Bottled Waters) το νερό μετά το οξυγόνο είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για την ανθρώπινη ζωή στη γη. Είναι το κύριο συστατικό του σώματός μας καθώς το 60% του ανθρώπινου σώματος ενός ενήλικα αποτελείται από νερό.

 Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται πάνω από 1 ½ λίτρα νερό ημερησίως για να λειτουργεί σωστά. Μόνο από τα ούρα μας χάνουμε περίπου 1 λίτρο ημερησίως και αν προσθέσουμε το ιδρώτα, την απώλεια από το δέρμα μας ακόμα και από την αναπνοή μας τότε φτάνουμε στα 2.5 λίτρα απώλειας νερού από τον οργανισμό μας ημερησίως.
Και ενώ, χωρίς τροφή μπορούμε να αντέξουμε μέχρι και 6 εβδομάδες όπως λένε οι ειδικοί, χωρίς νερό όμως ο οργανισμός αντέχει μόνο λίγες μέρες και είναι ζήτημα αν μπορεί να φτάσει τη μία εβδομάδα ζωής.

Για τον λόγο αυτόν όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, είναι απαραίτητο να αναπληρώνουμε τα υγρά που χάνουμε πίνοντας είτε νερό (6-8 ποτήρια νερό την ημέρα ή 30ml ανά κιλό βάρους) είτε άλλα ροφήματα. Ωστόσο, όπως σημειώνουν, στα άλλα ροφήματα δεν περιλαμβάνονται ο καφές και το τσάι καθώς δεν θεωρούνται καλός τρόπος ενυδάτωσης. Τα ροφήματα αυτά περιέχουν καφεΐνη που έχει διουρητική δράση και μπορεί να υποβοηθά την αφυδάτωση.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε, ότι εκτός από το νερό που πίνουμε, ορισμένα φρούτα ή τρόφιμα είναι πολύ καλές πηγές νερού. Για παράδειγμα το καρπούζι, το πεπόνι, τα καρότα, το μαρούλι, η ντομάτα, το μπρόκολο, το μήλο, τα πορτοκάλια το γκρέιπφρουτ, περιέχουν περισσότερο από 80% νερό.

Ακόμη και το νερό που περιέχουν τα φαγητά υπολογίζετε στην πρόσληψη υγρών που λαμβάνουμε καθημερινά, καθώς το 20% των υγρών που προσλαμβάνει ένας μέσος άνθρωπος προέρχεται από το φαγητό, ειδικά λαχανικά και φρούτα, όπως το αγγούρι και το καρπούζι.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η επαρκής συνολική ημερήσια πρόσληψη νερού από άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των ροφημάτων, είναι περίπου 2,5 λίτρα για τους ενήλικες άντρες και 2 λίτρα για τις ενήλικες γυναίκες.

 Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε πως το επάγγελμα που ακολουθούμε καθώς και τα διάφορα στάδια της ζωής μας, διαφοροποιούν τις ανάγκες του σώματος μας για υγρά και νερό. Για παράδειγμα σε επαγγέλματα όπου υπάρχει έντονη σωματική άσκηση και κόπωση, πχ στους γυμναστές, οικοδόμους, και σε χειρωνακτικές εργασίες όπου υπάρχει έντονη εφίδρωση, καθώς και κατά την περίοδο του θηλασμού, όπου υπάρχει έντονη παραγωγή γάλακτος από του μαστούς, η ποσότητα κατανάλωσης υγρών πρέπει να ξεπερνά τα 3 λίτρα την ημέρα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι η πρόσληψη διαφέρει ανάλογα την εποχή στην οποία βρισκόμαστε, για παράδειγμα το καλοκαίρι οι απώλειες νερού, κυρίως μέσω της εφίδρωσης, είναι 40% μεγαλύτερες. Αντίστοιχα τον χειμώνα, το ποσοστό των αφυδατωμένων ανθρώπων είναι 8% χαμηλότερο σε σχέση με το καλοκαίρι.

Η δίψα, όπως λένε οι ειδικοί, είναι το κυριότερο σήμα που στέλλει ο οργανισμός μας για να μεταδώσει το μήνυμα ότι χρειάζεται νερό. Χρησιμοποιεί όμως κι άλλους μηχανισμούς για να ρυθμίσει το ισοζύγιο του νερού που χρειάζεται.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης