Τα κανίς

Τα κανίς είναι μια ομάδα φυλών σκύλου. Η προέλευση της φυλής εξακολουθεί να συζητείται. Συγκεκριμένα συζητάται αν η φυλή κατάγεται από τη Γερμανία ως τύπος του σκύλου του νερού, ή από τον γαλλικό σκύλο Μπαρμπε.

Είναι η δεύτερη εξυπνότερη φυλή σκύλου μετά το Μπόρντερ κόλεϊ. Συμμετέχει σε πολλά αθλήματα για σκύλους και δραστηριότητες. Είναι ευκίνητο, υπάκουο, ικανό να εποπτεύσει κτηνοτροφικά ζώα κατά τη βοσκή. Συμμετέχει σε τσίρκα ενώ χρησιμεύει και ως σκύλος βοηθείας. Τα κανίς έχουν λάβει κορυφαίες διακρίσεις σε πολλά πρωταθλήματα για σκύλους, όπως για παράδειγμα στο Ουεστμίνστερ το 1991 και το 2002, καθώς και στην Παγκόσμια Επίδειξη Σκύλων 2007 και 2010.

Διάφορες φυλές του κανίς έχουν κερδίσει διάφορες πολλές φορές το βραβείο καλύτερου σκύλου στο Κραφτς (1955, 1966, 1982, 1985, 2002 και 2014).Το κανίς εισήχθη στην Αγγλία αρκετά μετά από την ηπειρωτική Ευρώπη. Ζωγραφιές του γερμανού καλλιτέχνη Άλμπρεχτ Ντύρερ καθιέρωσαν την λαϊκή εικόνα για τη φυλή στον 15ο και 16ο αιώνα. Ήταν η δημοφιλέστερη φυλή σκύλου στα τέλη του 18ου αιώνα στην Ισπανία, όπως φαίνεται από τα έργα ζωγραφικής του ισπανού καλλιτέχνη Φρανθίσκο Γκόγια. Στην εποχή του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ στην Γαλλία τα κανίς ήταν δημοφιλή ράτσα σκύλου.

Η Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία, το διεθνές σώμα όπου οι κύριοι γαλλικοί και γερμανικοί σύλλογοι σκύλων είναι μεταξύ των μελών της, υποστηρίζει ότι η φυλή κατάγεται από το γαλικό μπαρμπέ. Όταν η φυλή αναγνωρίστηκε επίσημα από την Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε πιθανή διαφορά μεταξύ δύο ιδρυτικών μελών, η Γερμανία αναγνώρισε τη γαλλική προέλευση του κανίς.Ο πρόγονος της φυλής μπορεί να έχει διασταυρωθεί με το ουγγρικό πούλι Η γαλλική ονομασία κανίς προέρχεται από τη λέξη καν (cane, αναφερόμενη στην θηλυκή πάπια), δεδομένου ότι αυτό το είδος της φυλής χρησιμοποιούταν ως ανακτητής νερού σε κυνήγια παπιών, λόγω των ικανοτήτων στο κολύμπι.

Ο βρετανικός σύλλογος σκύλων υποστηρίζει ότι η ράτσα κατάγεται από την Γερμανία. Την ίδια θεωρία υποστηρίζει ο Καναδικός και ο Αμερικανικός. Η γερμανική προέλευση του σκύλου τεκμηριώνεται από την παρακάτω θεωρία: «Παρά την σύνδεση του κανίς με τη Γαλλία, η φυλή προήλθε ως κυνηγός πάπιας στη Γερμανία…» Σε πολλές χώρες η φυλή είναι γνωστή με τη λέξη πούντελ ή παράγωγα του.

Το κανίς έχει συμβάλει στην διαμόρφωση και άλλων μορφών σκυλιών, όπως το Μικροσκοπικό Σνάουτσερ, το Πρότυπο Σνάουτσερ και τα σκυλιά του τύπου Μπισόν. Αυτό έχει γίνει για να αποτραπεί ο αφανισμός των παραπάνω φυλών, να μειωθεί το μέγεθος τους ή για

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης