Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αιώνα μέσα από τα μάτια του Βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη (Μαρία Λούκου)

από τη Μαρία Λούκου

«Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αιώνα. Μέσα από τα μάτια του Βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη» αποτελεί μια έκθεση τεκμηρίων από το αρχείο της Οικογένειας Λαμπάκη και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, που ρίχνουν φως σε πτυχές της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας την περίοδο της μεγάλης ακμής του Ελληνισμού. Η έκθεση δημιουργήθηκε από φοιτητές του Διατμηματικού Προγράμματος Σπουδών «Διαχείριση μνημείων: Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική», το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το αρχείο της Οικογένειας Λαμπάκη. Οι Ενότητες της Έκθεσης που θα απολαύσει ο επισκέπτης είναι:

  1. 1.      Η Έκθεση
  2. 2.      Η σημασία της Μικράς Ασίας για τον Γεώργιο Λαμπάκη και οι Επτά Αστέρες της Αποκάλυψης
  3. 3.      Σμύρνη: Η πόλη και οι κάτοικοι
  4. 4.      Η πρόσληψη των μνημείων από τον Γεώργιο Λαμπάκη
  5. Ο τόπος Μαρτυρίου του Αγίου Πολύκαρπου και Επιγραφές από μνημεία της Μικράς Ασίας

Ποιος ήταν ο Γεώργιος Λαμπάκης;

Γεννήθηκε στις 18/02/1854 με καταγωγή από την Τήνο. Αρχικά σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών και αργότερα συνέχισε τις σπουδές του στη Χριστιανική Αρχαιολογία στη Γερμανία αλλά και σε πολλά άλλα Πανεπιστήμια εκεί. Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Ερλάνγκεν και το θέμα της διατριβής του αφορούσε στις χριστιανικές αρχαιότητες στην Αττική. Το 1885 τοποθετήθηκε Έφορος Χριστιανικών Αρχαιοτήτων στη Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία και αργότερα διορίστηκε γραμματέας της Βασίλισσας Όλγας. Τότε ανοίχτηκαν μπροστά του νέοι ορίζοντες: οι γνωριμίες και τα ταξίδια. Ο Λαμπάκης ταξιδεύει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού με στόχο τη μελέτη «χριστιανικών» μνημείων και τη συλλογή αντικειμένων που θα διέδιδαν την ιστορία του Χριστιανισμού. Απεβίωσε στις 15/03/1914.

Η Έκθεση, ως άλλο εργαλείο μνήμης, επιδιώκει να μας φέρει σε επαφή με την καθημερινότητα της Μικράς Ασίας, και ιδιαίτερα της Σμύρνης, εκείνης της εποχής. Τα τεκμήρια του Αρχείου της Οικογένειας Λαμπάκη, τα οποία προέρχονται από τα αρχεία μελών της οικογένειας που δραστηριοποιήθηκαν σε σημαντικούς τομείς της ελληνικής κοινωνίας, γίνονται οδηγός μας σε ένα ταξίδι ανάμεσα σε ανθρώπους, μνημεία, προσωπικές επιστολές και σημειώσεις, που συνέβαλαν τόσο στη διαμόρφωση μιας κοινής αφήγησης για τις τότε εθνικές και συλλογικές ταυτότητες, όσο και στην αναγνώριση της σημασίας αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα τεκμήρια αυτά – φωτογραφίες, καρτ ποστάλ, σημειώσεις, άρθρα, επιστολές, βιβλία, αντικείμενα – συνδέουν τους τόπους με τις αναμνήσεις των δύο περασμένων αιώνων…

2

1

 

ΕΝΑ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης