Ο πράσινος κομήτης ….. (Γεωργία Σέρφα)

από τη Γεωργία Σέρφα

 Οι κομήτες αποτελούν τα παγωμένα «συντρίμμια» των υλικών που περίσσεψαν από τον σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Με μέγεθος που κυμαίνεται από μερικές δεκάδες μέτρα μέχρι και μερικές δεκάδες χιλιόμετρα, οι κομήτες αποτελούνται από κομμάτια βράχων, πάγο και σκόνη, αναμειγμένα με μικρές συγκεντρώσεις παγωμένων πτητικών ενώσεων, όπως μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο και αμμωνία.

Πενήντα χιλιάδες χρόνια από την τελευταία φορά που εθεάθη στη διαστημική γειτονιά μας,ένας “πρασινωπός” κομήτης βρέθηκε την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου στην ελάχιστη απόστασή του από τη Γη, οπότε ήταν ορατός ακόμα και με γυμνό μάτι.

Το αντικείμενο με την εξωτική ονομασία C/2022 E3 (ZTF) ανακαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2022 καθώς πλησίαζε τον Ήλιο. Οι αστρονόμοι αρχικά σκέφτηκαν ότι επρόκειτο για αστεροειδή, κατάλαβαν, όμως, ότι επρόκειτο για κομήτη όταν τον είδαν να γίνεται όλο και πιο φωτεινός. Αυτό συμβαίνει με τους κομήτες όταν πλησιάζουν στον Ήλιο, ο οποίος λιώνει την επιφάνειά τους και δημιουργεί μια μακριά ουρά από αέρια, σκόνη και παγοκρυστάλλους. Λόγω των μορίων άνθρακα που περιέχει, η ουρά του C/2022 E3 (ZTF) φαίνεται πράσινη καθώς φωτίζεται στη λιακάδα.

 1

Μετρήσεις της τροχιάς του κομήτη υποδεικνύουν ότι πέρασε για τελευταία φορά από τη γειτονιά της Γης την τελευταία εποχή των παγετώνων, όταν ο σύγχρονος άνθρωπος ακόμα συνυπήρχε με τους προγόνους του, τους Νεάντερνταλ. Ίσως ξαναεμφανιστεί σε 50.000 χρόνια, βέβαια δεν αποκλείεται και να χαθεί για πάντα στον διαστρικό χώρο. Ο C/2022 E3 φάνηκε στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου με κατεύθυνση τον πολικό αστέρα, το φωτεινότερο άστρο της Μικρής Άρκτου, και σύμφωνα με τους ειδικούς θα μπορούσε κάποιος με καθαρή ορατότητα (δηλαδή μακριά από τα φώτα των πόλεων) να τον δει ακόμη και με ένα ζευγάρι κιάλια. Έτσι ήρθε η ώρα για την ενεργό δράση του Αναστάση…!

Ο συμμαθητής μας Αναστάσης Κοντογιαννόπουλος, της Α΄ Λυκείου, κατάφερε να απαθανατίσει τον πράσινο κομήτη … Ο ίδιος μας είπε:

«Την 1η Φεβρουαρίου του 2023, γύρω στις 10 το βράδυ, πήγα με τον πατέρα μου στο χώρο του Αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου, για να βρίσκομαι μακριά από τα φώτα του χωριού, ώστε να φαίνεται καλύτερα ο ουρανός. Αφού έστησα την κάμερα και έκανα τις απαραίτητες ρυθμίσεις, ξεκίνησα να ψάχνω τον κομήτη μέσα από το σκόπευτρο της κάμερας, αφού δεν φαινόταν με γυμνό μάτι. Προσπάθησα να εντοπίσω τη θέση του παρατηρώντας άλλα αστέρια και πλανήτες που βρίσκονταν κοντά του και ήταν πιο φωτεινά. Μετά από μια περίπου ώρα αναζήτησης – και πολύ κρύου! – κατάφερα να τον εντοπίσω από τη χαρακτηριστική πράσινη λάμψη στην ουρά του. Έβγαλα μερικές φωτογραφίες και έφυγα περίπου στις 11.30 μ.μ., παγωμένος μεν αλλά τόσο ικανοποιημένος!» .

Τις δυο καλύτερες φωτογραφίες του Αναστάση τις βλέπετε σε αυτή τη δημοσίευση.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης