Όλοι οι άνθρωποι έχουν μια αδυναμία. Κάποιοι λατρεύουν τα αθλήματα, άλλοι τα βιντεοπαιχνίδια και εγώ ……. την μοναδική και αξεπέραστη σοκολάτα. Είναι αδύνατον να αντισταθώ σε αυτό το γλυκό αριστούργημα που καταφέρνει κάθε φορά να μου φτιάχνει τη διάθεση και να μετατρέπει ακόμα και την πιο δύσκολη μέρα σε μια πιο γλυκιά! H σοκολάτα είναι ένας μικρός πειρασμός κρυμμένος σε ένα απλό περιτύλιγμα. Έχει την δύναμη να διώχνει τα σύννεφα μιας δύσκολης μέρας να απαλύνει την λύπη και να χαρίζει χαμόγελα. Και φαίνεται πως δεν είμαι η μόνη που νιώθω έτσι. Οι Ευρωπαίοι τρώνε ΠΟΛΥ σοκολάτα. Συγκεκριμένα, πάνω από το 50% της σοκολάτας που καταναλώνει ο πλανήτης ετησίως! Μερικές χώρες που ξεχωρίζουν ως προς την κατανάλωση της σοκολάτας είναι η Ελβετία, η Γερμανία και η Ιρλανδία. Δεν θα έπρεπε λοιπόν να γνωρίζουμε κάποια πράγματα για την αγαπημένη μας λιχουδιά;
Η ιστορία της σοκολάτας ξεκινάει από πολύ παλιά. Η χρήση του καρπού κακάο, από τον οποίο προέρχεται η σοκολάτα, χρονολογείται περίπου 5.300 χρόνια πριν στη Νότια Αμερική, στην περιοχή του σημερινού Εκουαδόρ.
Οι αρχαίοι ιθαγενείς της Νότιας Αμερικής δεν έτρωγαν τη σοκολάτα όπως τη γνωρίζουμε σήμερα ως γλυκό, αλλά την κατανάλωναν σε πικρό ποτό, κάποιες φορές με προσθήκη αλκοόλ ή και τσίλι. Το θεωρούσαν τόσο θεραπευτικό όσο και αφροδισιακό.
Η πρώτη σοκολάτα μπάρας παρασκευάστηκε το 1847 από τον Joseph Fry στην Αγγλία, με τη βοήθεια του γιου του, μέσω της οικογενειακής τους εταιρείας J.S. Fry & Sons. Δημιουργήθηκε αναμιγνύοντας σκόνη κακάο, βούτυρο κακάο και ζάχαρη, παράγοντας έτσι την πρώτη στερεή σοκολάτα. Μιλάμε για πραγματικούς ευεργέτες της ανθρωπότητας. Ειλικρινά, αν ζούσα τότε, θα τους βράβευα προσωπικά.
Η παρασκευή της σοκολάτας δεν είναι τόσο εύκολη όσο πολλοί νομίζουν. Κάθε κακαόδενδρο παράγει περίπου 2.500 καρπούς, από τους οποίους οι 400 χρειάζονται για να φτιαχτούν 500 γραμμάρια σοκολάτας. Έτσι, για μια σοκολάτα κανονικού μεγέθους (85 γραμμάρια) χρειάζονται 68 καρποί κακάο. Δε θα ξαναγκρινιάξω λοιπόν για το πόσο ακριβή είναι η σοκολάτα.. αξίζει κάθε γραμμάριο!
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Essex, οι άνθρωποι είναι πιο ήρεμοι, συγκεντρωμένοι και συγκρατούν περισσότερες πληροφορίες όταν υπάρχει στον αέρα μυρωδιά από σοκολάτα. Θα το πω στους γονείς μου αυτό!!!!
Ακόμα ένας από τους λόγους που το κακάο είναι δημοφιλές είναι το ότι περιέχει καφεΐνη, όπως και ο καφές. Μια ατομική πλάκα σοκολάτας περιέχει περίπου 50mg καφεΐνης, όσο δηλαδή ένα shot espresso! Επομένως, είναι ιδανική για αγχωμένους και εξαντλημένους μαθητές που πρόκειται να γράψουν διαγώνισμα ή εξετάσεις. Θα έπρεπε να μάς τη δίνει δωρεάν ο σύλλογος γονέων , ο ίδιος ο δήμαρχος αν χρειαστεί!
Η αγαπημένη σοκολάτα κρύβει και εκείνη μια σκοτεινή πλευρά. Η γλυκιά γεύση της μπορεί εύκολα να σε παρασύρει να τρως περισσότερο από ότι χρειάζεται και η απόλαυση γίνεται βάρος. Έτσι ακόμα και στα πιο αγαπημένα μας πράγματα χρειάζεται μέτρο.
Πολλοί γιατροί λένε να αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση της σοκολάτας. Παρόλα αυτά σύμφωνα με πολλές έρευνες που έχουν γίνει, η μαύρη ή bitter σοκολάτα κάνει καλό στην καρδιά του ανθρώπου. Συγκεκριμένα, η υψηλή περιεκτικότητά της σε φαλαινοειδή και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες μειώνει την αρτηριακή πίεση. Άρα, ίσως να ισχύει και το ρητό: «Μια σοκολάτα την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» κι όχι μόνο το «ένα μήλο την ημέρα»!
Παλαμίδη Έλενα
Πούλου Χρυσή
