Η γιορτή των Ταξιαρχών τιμά τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ, καθώς και όλους τους αγγέλους, που είναι οι ουράνιοι αγγελιοφόροι και προστάτες του ανθρώπου. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, οι άγγελοι έχουν κεντρική θέση, ως πνεύματα που μεταφέρουν το θέλημα του Θεού, προστατεύουν τους πιστούς και συμμετέχουν στη θεία λατρεία.
Οι άγγελοι αντιπροσωπεύονται σε όλη την Παλαιά Διαθήκη ως σώμα του πνευματικού μεσάζοντος των όντων μεταξύ του Θεού και των ατόμων, ενώ σύμφωνα με τον ψαλμό 148,2 του Δαυίδ, αποτελούν και αυτά κτίσματα. Οι άγγελοι στον χριστιανισμό παρίστανται ενώπιον του θρόνου του Θεού, όπου και διαρκώς Τον υμνούν.
Μέσα από την λατρευτική ζωή της εκκλησίας μας, από τις διηγήσεις, αλλά και από μεγάλες εορτές, ζούμε την παρουσία των Αγίων Αγγέλων, πού όμως ο πολύς κόσμος έχει «εξορίσει» στον κόσμο της φαντασίας και του μύθου. Αντίθετα, οι Άγγελοι είναι πραγματικές ουράνιες υπάρξεις πού δημιουργήθηκαν από τον Θεό πριν από τον υλικό κόσμο και τον άνθρωπο, όπως λέει και το Σύμβολο της Πίστεως μας, «Πιστεύω εις έναν Θεό, Πατέρα Παντοκράτορα, ποιητή ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων». Ο αόρατος πνευματικός κόσμος είναι το πρώτο δημιούργημα του Θεού, ο υλικός κόσμος το δεύτερο και τέλος δημιουργήθηκε ο άνθρωπος, πού είναι ύλη και πνεύμα μαζί. Όταν ο Θεός δημιούργησε τον υλικό κόσμο, οι άγγελοι γεμάτοι έκσταση και θαυμασμό μπροστά στο θαύμα της δημιουργίας, δοξολόγησαν με ουράνιους ύμνους τον Δημιουργό (Ιωβ’ λη’ 7). Σαν καθαρές πνευματικές υπάρξεις οι άγγελοι δεν έχουν υλικό σώμα, ούτε ανάγκες, δεν φθείρονται, ούτε πεθαίνουν και, όπως και ο άνθρωπος, κατά τη δημιουργία τους πλάστηκαν με το χάρισμα της ελευθερίας, δηλαδή του αυτεξουσίου, έχοντας την δυνατότητα να διαλέξουν την υπακοή ή την ανυπακοή στον Θεό. Ο τρόπος της δημιουργίας τους δεν έχει αποκαλυφθεί, αλλά γνωρίζουμε, ως προς τη φύση τους, ότι είναι πλασμένοι κατ΄ εικόνα Θεού και ασώματοι.
Πηγή: https://www.pemptousia.gr/2014/11/ti-ine-i-angeli/
Οι μορφές των αγγέλων αποτελούν βασικό θέμα στα έργα διάσημων ζωγράφων όπως ο πίνακας Η Παναγία της Αμώμου Σύλληψης» του Μουρίλιο .
«Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» – Λεονάρντο ντα Βίντσι
Ο αρχάγγελος Γαβριήλ αναγγέλλει στην Παναγία το χαρμόσυνο μήνυμα, σε ένα από τα πιο διάσημα έργα για την σκηνή αυτή.
«Η Δόξα των Αγγέλων» – William Bouguereau
Εντυπωσιακό έργο όπου οι άγγελοι τραγουδούν ύμνους, συμβολίζοντας τη χαρά και τη λατρεία στον ουρανό.
« Η Συναυλία των Αγγέλων»-Ελ Γκρέκο.
Οι μορφές των αγγέλων δεν άφησαν ασυγκίνητο τον λυρικό ποιητή Ράινερ Μαρία Ρίλκε. (1875-1926)Το ποίημα του «Πρώτη Ελεγεία» μελοποίησε ο Φινλανδός συνθέτης, Eινογιουχάνι Ραουταβάρα.
Οι Άγγελοι δεν θα “ξεραν πολλές φορές, αν περπατάνε
ανάμεσα σε ζωντανούς ή πεθαμένους. Το αιώνιο ρέμα,
περνώντας κι από τα δυο Βασίλεια παρασέρνει, πάντα,
όλες τις ηλικίες και, πάνω κι απ” τα δυο Βασίλεια, δεσπόζει η φωνή του»
Η αγάπη του συνθέτη για τα ποιήματα του Ρίλκε αποκαλύπτει τα δικά του υπαρξιακά ερωτήματα τα τελευταία 20 χρόνια περίπου της συνθετικής δημιουργίας του, ο Rautavaara γράφει έργα με τίτλους που σχετίζονται με Αγγέλους: «Angels and Visitations» , «Playground for Angels«, τη συμφωνία «Angel of Light«. Το κοντσέρτο «Angel of Dusk» ολοκληρώθηκε το 1980 . Ο συνθέτης είναι αποκαλυπτικός:
«Το δικό μου υπόβαθρο, η Λουθηρανική Φινλανδία, μου έχει δώσει στην πραγματικότητα μία «οικουμενική» εκτίμηση για τα μυστήρια τόσο του Ρωμαιοκαθολικισμού όσο και της Ορθοδοξίας, ένα γεγονός που αντανακλάται σε αρκετές από τις συνθέσεις μου. Η φιλοσοφία μου για το θείο δεν αποτελεί ωστόσο έκφραση κάποιας συγκεκριμένης θρησκείας· είναι μάλλον αυτό που ο Schleiermacher αποκαλεί «μία γεύση για το άπειρο».
Ας κλείσουμε τα μάτια κι ας ταξιδέψουμε στον κόσμο των Αγγέλων με το χορωδιακό « Η πρώτη Ελεγεία».
https://www.youtube.com/watch?v=aaM__BCSSSY&t=17s
Άρθρο σε συνεργασία με το Ζάννειο Πρότυπο Γυμνάσιο.
Πηγές
Wikipedia.
https://noteskaielpidamusicart.blogspot.com/2020/12/divina.html
Αντωνοπούλου Α. (2017). Η φυσική του ουρανού: Η συμβολή της ζωγραφικής του Ελ Γκρέκο στη διαμόρφωση της ποιητικής του ώριμου Ρίλκε. Σύγκριση, 19, 145–168.