O γρύλλος είναι ένα μικρό έντομο που μοιάζει με ακρίδα. Οι λαοί θεωρούν το τραγούδι του γρύλου καλό, αλλά και κακό οιωνό. Στη Βραζιλία είναι σημάδι είτε επικείμενης βροχής, είτε προαναγγέλλει θάνατο. Στα Μπαρμπέιντος, όμως, όπως και για τους λαούς της Βόρειας Ευρώπης ο ήχος του εντόμου θεωρείται οιωνός για οικονομική ευημερία, ενώ υπάρχει η δοξασία ότι όποιος δει γρύλο θα του φέρει καλοτυχία!Η λιγότερο γνωστή Χριστουγεννιάτικη νουβέλα που έγραψε ο Κάρολος Ντίκενς παρότι για χρόνια ήταν δημοφιλέστερο στη σκηνή ακόμα κι από το «Christmas Carol»είναι το «THE CRICKET IN THE HEARTH -«Γρύλος στο τζάκι», που κυκλοφόρησε τέλη Δεκεμβρίου του 1845.
Μέσα σ” έναν κόσμο παιχνιδιών από κούκλες και ζωάκια, οι άνθρωποι χάνουν την καθημερινή υπόστασή τους: αν είναι καλοί, μεταμορφώνονται σε ακόμα καλύτερους. Αν είναι κακοί, μεταμορφώνονται σε τέρατα. Πάντα όμως υπάρχει ένας «Γρύλλος στο τζάκι» του κάθε σπιτιού, που αποκαθιστά τα πράγματα, παίρνει μέρος των καλών και οι κακοί ρίχνονται στα τάρταρα της ανυπαρξίας. Ο Κάρολος Ντίκενς, στο «Γρύλλο στο τζάκι», μας παίρνει από το χέρι και μας οδηγεί μέσα από χριστουγεννιάτικους δρόμους μιας αφήγησης παραμυθένιας σ” έναν κόσμο ομορφιάς και δικαίου. Κάθε τζάκι έχει το δικό του γρύλο. Αν δεν τον έχει, πρέπει να ψάξουμε να τον βρούμε.
Γιατί τζάκι δίχως γρύλο είναι ζωή δίχως όνειρα, άνοιξη δίχως λουλούδια, άνθρωπος δίχως ελπίδα. Με το τετέρισμα του γρύλου το τζάκι ανάβει πιο ζεστά, με τα όνειρα η ζωή γίνεται λιγότερο δυσβάσταχτη, και με την ελπίδα ο άνθρωπος ολοκληρώνεται, γίνεται Άνθρωπος αληθινός. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΟΥ)
Το βιβλίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και μελοποιήθηκε από τον σκωτσέζο σερ Alexander Mackenzie, το 1904 κι έκανε πρεμιέρα στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής μια δεκαετία αργότερα.
Πηγή:
Wikipedia
https://www.politeianet.gr/books
Β. Φ. Α1