Η ιστορία της τράπουλας πίσω από τα μαθηματικά των πιθανοτήτων.

Τελευταία μέρα του χρόνου σήμερα…Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Η πορτοκαλένια μυρωδιά της βασιλόπιτας μου σπάει την μύτη . Τα ρόδια στολισμένα με κόκκινες κορδέλες περιμένουν να σπάσουν στο κατώφλι του σπιτιού μου. Ο χρόνος, γέρος πια, ανυπομονεί να δώσει σε μερικές ώρες τη σκυτάλη στο νέο, όμορφο και γεμάτο δώρα χρόνο που ευελπιστούμε να φέρει όλα τα καλά!
Υγεία, χαρά, αγάπη, ευτυχία, ειρήνη  και …τύχη!!! …

Χαρτιά 31

Η τράπουλα απλωμένη στο τραπέζι του σαλονιού  κάνει αισθητή την παρουσία της. «Για το καλό του χρόνου» μικροί μεγάλοι παίζουμε  «τριάντα ένα» ποντάροντας λίγα λεπτά του ευρώ , ελπίζοντας να κερδίσουμε την «τυχερή» θεία Δώρα , η οποία κάθε χρόνο για ανεξήγητο λόγο μας κερδίζει όλους. Τι να σημαίνει τράπουλα; Μήπως τύχη;

Η τράπουλα προέρχεται από το ιταλικό «trappola», που σημαίνει «παγίδα» και προήλθε από το ιταλικό παιχνίδι «ταρόκο», που παιζόταν με χοντρά  παραλληλόγραμμα χαρτιά με αριθμημένες φιγούρες. Πιθανή άποψη θεωρείται ότι τα παιχνίδια με τα χαρτιά εμφανίστηκαν στην Αίγυπτο,  έχοντας επάνω τους θρησκευτικές αναπαραστάσεις. Άλλη  είναι ότι επινοήθηκαν  το 10ο αιώνα στην Ινδία και είχαν πολεμικές αναπαραστάσεις. Σύμφωνα με την επικρατούσα εκδοχή τα παιγνίδια με τα χαρτιά ήταν δημοφιλή στην Κίνα.

Η ιστορία αναφέρει ότι ο Κινέζος αυτοκράτορας Σεν-Χο, τον 12ο αιώνα ανέθεσε στους σοφούς του παλατιού να βρουν ένα αντίδοτο στην πλήξη  του, οπότε και κάποιος από αυτούς  του έφερε μια συλλογή από μικρές,  διακοσμημένες πλάκες από ελεφαντόδοντο, με τις οποίες, κατά τα λεγόμενά του, μπορούσαν να παιχτούν πολλά και διαφορετικά παιχνίδια. Τόσο ο αυτοκράτορας, όσο και το παλάτι του, ενθουσιάστηκαν και, πλέον, το πρόβλημα της ανίας λύθηκε.

Στην Ευρώπη η τράπουλα ήρθε από την Ασία από τους Σταυροφόρους, είτε από τους Άραβες της Ισπανίας, είτε, πάλι από τους Σαρακηνούς ή τους Μαμελούκους. Στα τραπουλόχαρτα υπήρχαν εικόνες, όπως ο ήλιος, η σελήνη και  το σπαθί. Η τράπουλα των Μαμελούκων αποτελείτο από 52 φύλλα χωρισμένα σε τέσσερις σειρές (τα κύπελλα, τα νομίσματα, τα σπαθιά και τα μπαστούνια).

Σπουδαίοι συγγραφείς, μουσικοί, επιστήμονες είχαν «χαρτοπαικτικές καταστροφικές συνήθειες! Ο Ρώσος συγγραφέας Ντοστογιέφσκι, στο  αυτοβιογραφικό του μυθιστόρημα «Ο Παίχτης» περιγράφει την τυραννία του από το πάθος της χαρτοπαιξίας.  Ο Μότσαρτ έδινε τα έσοδα των παραστάσεων του στα χρέη από τα χαρτιά. Ο Ιταλός βιρτουόζος του βιολιού και συνθέτης Νικολό Παγκανίνι έπαιζε με πάθος χαρτιά συστηματικά και μάλιστα αναγκάστηκε να πουλήσει το βιολί του προκειμένου να ξεπληρώσει το τεράστιο χρέος του!

Nikolo Paganini

Nikolo Paganini

Ο Ρώσος συνθέτης  Προκόφιεφ,  με βάση το βιβλίο του Ντοστογιέφσκι εμπνεύστηκε την ομώνυμη όπερά του «The Gambler-ο Παίκτης», που γράφτηκε το 1916 και στην πλοκή της περιλαμβάνει μια ερωτική ιστορία με τραγικές συνέπειες εξαιτίας της εμμονής και του πάθους του άνδρα για τα χαρτιά.

Και ο επίσης Ρώσος συνθέτης  Τσαϊκόφσκι στην τριών πράξεων όπερά του: «Ντάμα Πίκα» που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Αλεξάντερ Πούσκιν, θίγει θέματα όπως αλλοίωση της ψυχής  και απομόνωσης του ανθρώπου λόγω του εθισμού, που τον οδηγεί τελικά στην αυτοκαταστροφή.

Ο Ιγκόρ Στραβίνσκι έπαιζε κι αυτός τυχερά παιχνίδια, με ιδιαίτερη αδυναμία στο πόκερ. Το 1937 έγραψε το  «Jeu de cartes-Παιχνίδι με τράπουλα».

Ο Αμτερικανός ηθοποιός Ben Affleck, ο τραγουδιστής Frank Sinatra  είχε πρόβλημα με τον τζόγο.

Ο εθισμός στη χαρτοπαιξία επηρεάζει σοβαρά τη ψυχική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων, προκαλώντας οικονομική καταστροφή, διάλυση οικογενειακών και φιλικών σχέσεων και  οδηγεί σε χρέη. Ένα αυξανόμενο πρόβλημα είναι ο εθισμός στον ηλεκτρονικό τζόγο ανηλίκων καθώς οι διαδικτυακές πλατφόρμες είναι εύκολα προσβάσιμες. Οι ελκυστικές πρακτικές μάρκετινγκ προσελκύουν νεαρά άτομα, οδηγώντας σε απώλεια χρημάτων, ψυχολογική εξάρτηση και διαταραχές συμπεριφοράς.

Δεν έμειναν όμως στην ιστορία μόνο για την λατρεία τους στα τυχερά παιχνίδια.Ο John Montagu, ή κόμης του Σάντουιτς, ήταν βρετανός ευγενής του 18ου αιώνα, με θέση στον οίκο των Λόρδων.  Ωστόσο, η βασικότερη συμβολή του στην ιστορία προήλθε από τη μεγάλη λατρεία του για τα χαρτιά. Δεν αφιέρωνε χρόνο ούτε για ένα  γεύμα. Έτσι, ζητούσε από τους υπηρέτες του να του κόψουν κομμάτια κρέας και να τα τοποθετήσουν ανάμεσα σε δυο ψωμιά, για να μην λερώνει  τα χέρια του ενώ έπαιζε χαρτιά. Και έτσι γεννήθηκε το «Σάντουιτς». 

Σάντουιτς

Ο Ιταλός Jerome Cardanο έκανε το πάθος του μαθηματικό μοντέλο . Από τα χαρτιά και γενικότερα τα παίγνια θεμελίωσε τη θεωρία των πιθανοτήτων και την μοντελοποίηση των παιγνίων , κάτι που τον κατατάσσει μεταξύ των μεγαλύτερων μαθηματικών της ιστορίας.

Cardano

Cardano

Ωραίο το μικρό μου ταξίδι στο δρόμο της τράπουλας,  εναρμονισμένο στο πνεύμα των ημερών. Πόση άραγε τύχη  έρχεται από τα χαρτιά;  Μήπως είναι καλύτερα να  λύσει το πρόβλημα από το βιβλίο Πιθανότητες και Στατιστική της Γ Λυκείου :

«Μία τράπουλα έχει 52 διαφορετικά φύλλα. Αν ανακατέψουμε την τράπουλα και

ανοίξουμε τα 4 πρώτα φύλλα, ποια είναι η πιθανότητα αυτά να είναι άσοι;»

Είναι 1 στις 270.725 δηλαδή ποσοστό επιτυχίας 0, 00036%. Ας ευχηθούμε «καλά ………..κέρδη»!

Βολιώτη Ελ. Γανθρ.

Πηγές¨

https://www.newsbeast.gr/world/arthro/188430/diasima-hartomoutra

https://noteskaielpidamusicart.blogspot.com/2020/12/

Wikipedia

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης