
Στις 14 Μαρτίου γιορτάζουμε όχι μόνο την παγκόσμια ημέρα του αριθμού πι αλλά και την πραγματοποίηση ολικής σεληνιακής έκλειψης, κατά την οποία η Σελήνη αποκτά μια έντονη κόκκινη ή πορτοκαλί απόχρωση. Το ματωμένο φεγγάρι εμφανίστηκε την τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2022.Το φαινόμενο άρχισε πριν από την ανατολή του ηλίου, με την έναρξη της μερικής φάσης γύρω στις 6:09 π.μ. και την έναρξη της ολικότητας στις 7:26 π.μ. Η διάρκεια του ήταν 65 λεπτά. Η Βόρεια και η Νότια Αμερική είχαν την καλύτερη θέα αυτής της έκλειψης.
Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει όταν η Γη παρεμβάλλεται μεταξύ του Ήλιου και της Σελήνης, ρίχνοντας τη σκιά της πάνω στη Σελήνη. Η κόκκινη απόχρωση οφείλεται στη σκέδαση Ρέιλι (Rayleigh), όπου η γήινη ατμόσφαιρα διασκορπίζει τα μικρότερα μπλε μήκη κύματος, επιτρέποντας στα μεγαλύτερα κόκκινα μήκη κύματος να φωτίσουν τη Σελήνη. (Πηγή: https://www.vita.gr/2025/03/13/epikairotita).
Στα παρακάτω linkς θα δούμε φωτογραφίες από την έκλειψη της Σελήνης ακούγοντας το υπέροχο «Clair de Lune» , του Claude Debussy, από τον πιανίστα Pascal Rogé.
link για το «Clair de Lune» https://www.youtube.com/watch?v=c977QdbTImU
link για τις φωτογραφίες της έκλειψης.
https://www.skyatnightmagazine.com/news/total-lunar-eclipse-march-14-2025-north-america
Νίκη Αναστασιάδη Γ2