Στήλη: Γενικά

Μια ξεχωριστή φωτογράφηση, των Καμπούρη Χ. και Δημητρίου Π.

«Βόρεια Παραλία», από τη Σοφία Διαμαντοπούλου…

Μια φωτογραφική περιήγηση στη γειτονιά του σχολείου…

Φωτογραφίες από Ιερούς Ναούς της γειτονιάς μας (της Γουδή Ξένιας)

ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

1

 

 

2

 

  ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΗΣ

3

 

 

 

4

5

Η γειτονιά του σχολείου μας…, της Ανδρεώλα Ελένης

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Απρίλιος…

ΜΑΡΤΙΟΣ….

25η Μαρτίου: Εθνική Επέτειος

25η Μαρτίου: Εθνική Επέτειος

κατάλογος

Ο Όρκος της Αγίας Λαύρας, πίνακας του Θεόδωρου Βρυζάκη (1851)

Κάθε χρόνο στις 25 Mαρτίου τιμούμε και γιορτάζουμε τον ξεσηκωμό των υπόδουλων Ελλήνων κατά του Τούρκου δυνάστη για ελευθερία και  αυτοδιάθεση. Εκ των πραγμάτων είναι η πιο σημαντική ημερομηνία στην ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας, ως αφετηρία της εθνικής παλιγγενεσίας.

Τι συνέβη, άραγε, στις 25 Μαρτίου του 1821 και την έχουμε αναδείξει ως την ημέρα της εθνικής μας εορτής; Τίποτα απολύτως λένε οι ιστορικοί. Ή σχεδόν τίποτα, για να είμαστε ακριβείς, πέρα από κάποιες αψιμαχίες. Κανένα σπουδαίο πολεμικό γεγονός που να δικαιολογεί αυτή την επιλογή. Ούτε καν η ύψωση του λαβάρου της Μονής της Αγίας Λαύρας και η ορκωμοσία των παλληκαριών από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό.

Το περιστατικό της Αγίας Λαύρας είναι ένας εθνικός μύθος. Τον οφείλουμε στον γάλλο περιηγητή και ιστορικό Φρανσουά Πουκεβίλ (1770-1838), ο οποίος συνέγραψε την τετράτομη Ιστορία της Αναγεννήσεως της Ελλάδος (1824). Η ιστορία διαδόθηκε από στόμα σε στόμα, αλλά και μέσω του πίνακα Ο Όρκος της Αγίας Λαύρας (1851) του σημαντικού έλληνα ζωγράφου Θεόδωρου Βρυζάκη (1814-1878).

Άλλωστε και ο ίδιος ο Παλαιών Γερμανός δεν αναφέρει λέξη για το περιστατικό στα απομνημονεύματά του. Είναι ιστορικά εξακριβωμένο ότι εκείνη την ημέρα δεν βρισκόταν στη Μονή της Αγίας Λαύρας, αλλά στην Πάτρα, όπου όντως όρκισε τους επαναστάτες της περιοχής στην Πλατεία του Αγίου Γεωργίου.

Η επέτειος να γιορτάζουμε τον εθνικό ξεσηκωμό στις 25 Μαρτίου καθιερώθηκε στις 15 Μαρτίου 1838 από τον βασιλιά Όθωνα ,  προκειμένου να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου .Ήταν και επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρείας να συνδεθεί η έναρξη της επανάστασης με μια μεγάλη εκκλησιαστική εορτή για να τονωθεί το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων.

Στην πραγματικότητα, η Επανάσταση δεν ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου 1821, αλλά λίγες μέρες νωρίτερα στην Πελοπόννησο, μία περιοχή με συμπαγείς ελληνικούς πληθυσμούς και μικρή στρατιωτική παρουσία των Τούρκων. Ο στρατιωτικός και πολιτικός διοικητής της Πελοποννήσου (Μόρα Βαλεσί) Χουρσίτ Πασάς βρισκόταν στα Γιάννινα για να  εξοντώσει τον Αλή Πασά, ο οποίος είχε αυτονομηθεί από την Υψηλή Πύλη. Πριν από την αναχώρησή του, ο Χουρσίτ είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τους προεστούς του Μοριά ότι οι φήμες που κυκλοφορούσαν για τον επικείμενο ξεσηκωμό των ραγιάδων ήταν ανυπόστατες.

Αχαιοί και Μανιάτες ερίζουν για το ποιος έριξε την πρώτη τουφεκιά του εθνικού ξεσηκωμού. Στις 21 Μαρτίου αρχίζει η πολιορκία των Καλαβρύτων από τον Σωτήρη Χαραλάμπη και τους Πετμεζαίους. Είναι η πρώτη πολεμική ενέργεια της Επανάστασης και θα λήξει νικηφόρα μετά από πέντε ημέρες.

Στις 23 Μαρτίου οι Μανιάτες υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και τη συνεπικουρία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη  καταλαμβάνουν την Καλαμάτα και με διακήρυξή τους κάνουν γνωστό στη διεθνή κοινότητα τον ξεσηκωμό των Ελλήνων. Την ίδια ημέρα, οι άνδρες του Αντρέα Λόντου θέτουν υπό τον έλεγχό τους τη Βοστίτσα (σημερινό Αίγιο), ενώ επαναστατικός αναβρασμός επικρατεί στην Πάτρα.  Από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό το Άγιο Όρος αναχωρεί ο σερραίος έμπορος και φλογερός πατριώτης Εμμανουήλ Παππάς, προκειμένου να ξεκινήσει την Επανάσταση στη Μακεδονία.

Η 23η Μαρτίου είναι ο πρώτος σημαντικός σταθμός του εθνικού αγώνα  και θα μπορούσε κάλλιστα να είχε πάρει τη θέση της 25ης Μαρτίου στο εορταστικό καλεντάρι της χώρας μας.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/503#ixzz41EXrlj00

 

Καμπούρης Χ.                                 Δημητρίου Π.

Youtube

To YouTube είναι ένας ιστότοπος ο οποίος επιτρέπει αποθήκευση, αναζήτηση και αναπαραγωγή ψηφιακών ταινιών.

youtube

Δημιουργήθηκε το Φεβρουάριο του 2005 και το Νοέμβριο του 2006 ονομάστηκε από το περιοδικό Time «Invention of the Year 2006″ (Η Εφεύρεση του 2006). Τον Οκτώβριο του 2006, η εταιρεία αγοράστηκε από την Google με ανταλλαγή μετοχών αξίας 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και σήμερα λειτουργεί ως θυγατρική της Google. Η εταιρία εδρεύει στο Σαν Μπρούνο της Καλιφόρνια, και χρησιμοποιεί την τεχνολογία Adobe Flash Video για να εμφανιστεί μια μεγάλη ποικιλία από το περιεχόμενο φτιαγμένο από χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των κλιπ ταινιών, κλιπ τηλεόρασης, βίντεο και μουσικής, καθώς και ερασιτεχνικό περιεχόμενο, όπως το video blogging και σύντομα πρωτότυπα βίντεο. Μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου στο YouTube έχει φορτωθεί από τα άτομα, αν και μέσα μαζικής ενημέρωσης και επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων των CBS, BBC, Vevo και άλλες οργανώσεις παρέχουν ορισμένο από το υλικό τους μέσω του site, ως μέρος του προγράμματος εταιρικής σχέσης YouTube.

Όλοι μπορούν να βλέπουν τις αποθηκευμένες ψηφιακές ταινίες (βίντεο), ενώ τα εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αποθηκεύουν απεριόριστο αριθμό ταινιών με χρονικό όριο δεκαπέντε λεπτών το κάθε βίντεο. Μαζί με τις ταινίες φαίνεται και ο αριθμός των μελών που τις έχουν δει, ώστε να φαίνονται ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς. Επίσης ένας χρήστης μπορεί να πει αν του αρέσει ένα βίντεο ή όχι. Τα εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήσουν σχόλια στο κάθε βίντεο και να πατήσουν το κουμπί «Μου αρέσει» καθώς επίσης και να βαθμολογήσουν και να απαντήσουν τα σχόλια άλλων χρηστών.

Μη εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να παρακολουθήσουν τα βίντεο, ενώ οι εγγεγραμμένοι χρήστες επιτρέπεται να ανεβάσουν απεριόριστο αριθμό βίντεο.

Πώς μπορώ να ανεβάσω βίντεο στο You Tube;

Αυτό που έχετε να κάνετε σαν πρώτο βήμα είναι να εγγραφείτε στην σελίδα YOUTUBE, μέσω της εγγραφής σας θα δημιουργήσετε έναν δωρεάν προφίλ στο οποίο θα μπορείτε να ανεβάζετε τα βίντεο σας. Η εγγραφή είναι δωρεάν και χρειάζεται μόνο τον λογαριασμό email σας (αυτόν που χρησιμοποιείτε για να κάνετε είσοδο στο facebook!)
Πως κάνω εγγραφή στο YOUTUBE?
Επισκεφθείτε την σελίδα http://www.youtube.com και κάντε κλικ στο ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΎ

Στη συνέχεια συμπληρώστε την φόρμα με τα στοιχεία σας…

Όταν συμπληρώσετε την φόρμα κάντε κλικ στο…αποδεχομαι

Στη συνέχεια θα πρέπει να κάνετε είσοδο στον προσωπικό λογαριασμό email σας, είτε είναι hotmail, είτε yahoo, είτε gmail είναι ακριβως η ίδια διαδικασία. Εκεί θα σας έρθει ένα μήνυμα το οποίο θα έχει επικεφαλίδα YOUTUBΕ, θα το ανοίξετε και θα πρέπει να κάνετε κλίκ στον σύνδεσμο μέσα στο κείμενο, για να ενεργοποιήσετε τον δωρεάν λογαριασμό σας στο YOUTUBE.
Πως μπαίνω για πρώτη φορά στον λογαριασμό μου?
Αφού λοιπόν τα έχετε κάνει όλα σωστά, επισκεφθείτε πάλι την σελίδα http://www.youtube.com και κάντε κλικ στο Σύνδεση. Γράψτε το όνομα χρήστη και τον κωδικό σας στα αντίστοιχα κουτάκια. Αυτό το βήμα θα πρέπει να το θυμάστε γιατί μόνο έτσι θα κάνετε είσοδο στον προσωπικό σας λογαριασμό κάθε φορά!

Πώς ανεβάζω το πρώτο μου βίντεο?
Αν τα έχετε κανει όλα σωστά τώρα θα πρέπει να έχετε κάνει είσοδο στον προσωπικό σας λογαριασμό.

Και κλίκ στο μεταφόρτωση (upload ) και μεταφόρτωση αρχείου.

Το youtube θα σας ανοίξει μια καρτέλα για να επιλέξετε το video που θα πρέπει να μεταφορτώσετε

Επιλέξτε το βίντεο που θέλετε από τον υπολογιστή σας προσέχοντας να είναι μικρό το μέγεθος του.
Το βίντεο ανέβηκε στο προφίλ μου και τώρα?
Όταν το βίντεο έχει ανεβεί στο προφίλ σας, θα πρέπει να γράψετε έναν τίτλο που να περιγράφει τι ακριβώς είναι αυτό το βίντεο, και θα πρέπει στο πεδίο ετικέτες να γράψετε μερικές λέξεις, οι οποίες θα χαρακτηρίζουν το περιεχόμενο του βίντεο. Εδώ είναι ένα μικρό κολπάκι, όσο πιο σχετικές λέξεις γράψετε σαν ετικέτες, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει το βίντεο σας να εμφανίζετε στους χρήστες του YOUTUBE, όταν αυτοί ψάχνουν σχετικά βίντεο με το δικό σας!
Ελπίζω ότι βρήκατε χρήσιμο τον οδηγό μου!

Πληροφορίες για το κανάλι σας

Το κανάλι αποτελεί ένα μοναδικό σημείο όπου μπορείτε να οργανώνετε το περιεχόμενο των βίντεο για το κοινό σας. Ως κάτοχος καναλιού, μπορείτε να προσθέτετε βίντεο, playlist και πληροφορίες που αφορούν εσάς ή το κανάλι σας, τα οποία θα μπορούν να εξερευνούν οι επισκέπτες. Το κανάλι σας χωρίζεται στις εξής ενότητες:

  • Αρχική είναι η ενότητα που βλέπει το κοινό όταν επισκέπτεται για πρώτη φορά το κανάλι σας. Εδώ, το κοινό σας μπορεί να δει μια ροή δραστηριοτήτων ή μια προεπισκόπηση διαφόρων ενοτήτων με το περιεχόμενό σας αν έχετε ενεργοποιήσει την προβολή περιήγησης.
  • Βίντεο : είναι μια λίστα με τις δημόσιες μεταφορτώσεις και όλα τα βίντεο που έχετε επισημάνει δημόσια ότι σας αρέσουν. Μπορείτε να τα φιλτράρετε με βάση τα πιο δημοφιλή ή την ημερομηνία προσθήκης
  • Playlists είναι η ενότητα που περιέχει όλα τα playlist που έχετε δημιουργήσει.
  • Συζήτηση: αν έχετε ενεργοποιήσει την επιλογή από τις ρυθμίσεις πλοήγησης στο κανάλι, θα εμφανίζει τα σχόλια του καναλιού σας στα αριστερά.
  • Πληροφορίες : η ενότητα αυτή σας επιτρέπει να προσθέσετε μια περιγραφή για το κανάλι σας (έως 1.000 χαρακτήρες), να ορίσετε τη χώρα του καναλιού σας, να εισαγάγετε μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επικοινωνίας για την επιχείρησή σας και να προσθέσετε συνδέσμους για κοινωνικά μέσα ή άλλους ιστοτόπους.

Οι σύνδεσμοι που προσθέτετε εδώ θα εμφανίζονται κάτω από την περιγραφή σας και για κάθε σύνδεσμο κοινωνικού μέσου, θα εμφανίζεται το αντίστοιχο εικονίδιο. Μπορείτε να προσθέσετε έως και πέντε συνδέσμους τέτοιου είδους στο εξώφυλλο του καναλιού σας ως εικονίδια συντόμευσης ή favicon. Μπορείτε να εισαγάγετε επιπλέον προσαρμοσμένους συνδέσμους, αλλά θα εμφανίζονται μόνο κάτω από την περιγραφή σας. Κατά την εισαγωγή των συνδέσμων, μπορείτε να προσαρμόσετε το όνομά τους (πώς θα εμφανίζονται στο κανάλι).

Για να επεξεργαστείτε οποιοδήποτε από αυτά τα στοιχεία της καρτέλας Πληροφορίες, τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού στο περιεχόμενο που θέλετε και κάντε κλικ στο εικονίδιο επεξεργασίας .

Αυτές ήταν κάποιες πληροφορίες σχετικά με το You Tube . Όμως ο κόσμος του You Tube είναι τεράστιος για να τον περιγράψεις σε λίγες σελίδες . Έτσι εδώ σταματάμε εμείς . Τώρα ήρθε η σειρά σας να αρχίσετε την εξερεύνηση αυτού του πολυεργαλείου της Google!!

Πηγές :

Wikipedia

Blogger.com

You Tube.com

 

Ζηκίδης Κωνσταντίνος

Κοέν  Στέφανος

 

Top