Πασχαλινά τσουρέκια

Υλικά

1 ζαχαρούχο γάλα

2,5 κουτιά ζάχαρη (μετράμε πάντα με βάση το κουτί του ζαχαρούχου)

2 βανίλιες

6 αυγά

2 κουτιά σπορέλαιο

2 κ.γ κακουλέ

2 κ.γ. μαχλέπι

1 κ.γ. μαστίχα Χίου

1 πορτοκάλι (τον χυμό και το ξύσμα)

200 γρ. μαγιά νωπή (ή 7 φακελάκια ξηρή)

1 φακελάκι baking powder

3 κιλά αλεύρι σκληρό

3 κουτιά ζεστό νερό

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το σπορέλαιο.

Σε ένα δοχείο διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό μέχρι να ενοποιηθούν τα 2 υλικά.

Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε τη μαγιά με το νερό και προσθέτουμε το ζεστό μείγμα. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά σιγά-σιγά, και στο τέλος, το αλεύρι.

Ζυμώνουμε καλά τα τσουρέκια μας και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 2 ώρες μέχρι να φουσκώσει.

Πλάθουμε τσουρέκια σε πλεξούδες ή ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε και τα αφήνουμε και πάλι σκεπασμένα, 20 λεπτά περίπου, να φουσκώσουν πάλι.

Αλείφουμε την επιφάνεια κάθε τσουρεκιού με ασπράδι αυγού και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.

Τοποθετούμε σε λαδόκολλα και ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν τα τσουρέκια ωραίο χρώμα.

Νεφέλη Κ.