Της Παρασκευής Κουγκούλιου
Κάθε εκδρομή είναι διαφορετική. Όταν μάλιστα συνδυάζεται με κάποια εκπαιδευτική επίσκεψη είναι ακόμη καλύτερη. Έτσι συνέβη και με την προγραμματισμένη εκδρομή του σχολείου μας το μήνα Οκτώβριο. Η επίσκεψή μας στην προϊστορική πόλη της Θερμής ήταν μία ευχάριστη και χρήσιμη έκπληξη.
Περιπλανώμενοι στα ερείπια των προϊστορικών σπιτιών το βλέμμα μας περιπλανιέται στο τοπίο, ένα τοπίο περικυκλωμένο από βουνά και θάλασσα. Το μυαλό μας ταξιδεύει στην μακρινή εποχή της ακμής του οικισμού και γεννά ερωτήσεις: πότε αυτή η περιοχή κατοικιόταν, γιατί επιλέχτηκε από τους πρόγονους μας, γιατί το φως της έσβησε κι εγκαταλείφθηκε; Όλες οι ερωτήσεις μας λύθηκαν έπειτα από μια ολιγόλεπτη παρουσίαση του οικισμού από τους καθηγητές μας.
Πράγματι, οι ανασκαφές που υλοποιήθηκαν κατά τα έτη 1929 με 1933 έφεραν στο φως τον προϊστορικό οικισμό της Θερμής. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν επτά οικισμοί -πέντε από τους οποίους είναι οι βασικότεροι. Μάλιστα, ο πρώτος χρονολογείται γύρω στο 3.000 π.Χ. -τη Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, ενώ ο τελευταίος την Ύστερη Εποχή του Χαλκού.
Η Θερμή φαίνεται να εγκαταλείφθηκε οριστικά από τους κατοίκους της περίπου το 1300 π.Χ. εξαιτίας μιας μεγάλη πυρκαγιά, τα αίτια της οποίας χάθηκαν πίσω από τα βάθη των αιώνων. Παρόλα αυτά ο οικισμός της Θέρμης είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία του νησιού μας το οποίο αξίζει να επισκεφτούμε.