Οι εφημερίδες της Λέσβου αφηγούνται

Μαθητές που πήραν μέρος στην εκδήλωση με τη διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης

ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΟΥΓΚΟΥΛΙΟΥ

To Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης φιλοξενεί ποικίλες δράσεις. Μια από αυτές υλοποιήθηκε το Σάββατο στις 19 Νοεμβρίου, η βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου:«1919-1922: Οι εφημερίδες της Λέσβου αφηγούνται», της Μαρίας Γρηγορά και της Φανής Μαρωνίτου, διευθύντριας και βιβλιοθηκονόμου αντίστοιχα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Μυτιλήνης. Συντονιστής της βιβλιοπαρουσίασης ήταν ο θεολόγος του σχολείου μας ο κος Καλαμάτας. Για το βιβλίο μίλησε ο Τζάνος Στεφανέλλης, Φιλόλογος και ο Στρατής Μπαλάσκας, Δημοσιογράφος. Επιπλέον, μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν αποσπάσματα του βιβλίου.

Σε τι, λοιπόν, αναφέρεται αυτό το βιβλίο ;

Όπως χαρακτηριστικά ο τίτλος του βιβλίου αναφέρει , «1919-1922: Οι εφημερίδες της Λέσβου αφηγούνται», πρόκειται για παρουσίαση του προσφυγικού ζητήματος και των Μικρασιατών προσφύγων που έφτασαν στη Λέσβο μετά τα τραγικά γεγονότα του ξεριζωμού των Ελλήνων. Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από άρθρα τοπικών εφημερίδων της εποχής, από το βιβλίο «η Ελλάδα στην Μ. Ασία» κι από έρευνα της βιβλιοθήκης του Κογκρέσου.

Πρόκειται για μια συστηματική δουλειά που μας πληροφορεί για τα γεγονότα -συχνά με παράθεση αυτούσιων άρθρων. Μελετώντας το αποκτούμε μια πιο σφαιρική εικόνα της  Μικρασιατικής Καταστροφής.

Διαβάζοντας το βιβλίο, θα αντλήσουμε πληροφορίες για γεγονότα που σχετίζονται με τη καταστροφή της Σμύρνης και θα μάθουμε περιστατικά τα οποία αγνοούμε καθώς οι αναφορές των σχολικών μας βιβλίων για τα περιστατικά αυτά είναι συχνά περιληπτικές. Ωστόσο, εμείς, οφείλουμε να δούμε σε βάθος τα γεγονότα αυτών των χρόνων αφού ,εξάλλου, αποτελούν μια από τις πιο ματωμένες σελίδες της Σύγχρονης Ιστορίας της πατρίδας μας.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης