Νοέμβρης


Ξέρετε τα γαρύφαλλα, τα κόκκινα γαρύφαλλα; Αν ως τώρα δεν τα συναντήσατε σε γλάστρες και αυλές, θα τα είδατε σε φωτογραφίες να τα προσφέρουν οι άνθρωποι με σεβασμό στους ήρωές τους ή ως σύμβολα των κοινωνικών αγώνων και της θυσίας για ειρήνη και δημοκρατία να κλείνουν σε κάποιες αφίσες τις μπούκες των τουφεκιών. Κάθε Νοέμβριο ο χώρος του Πολυτεχνείου αλλά και όλα τα σχολεία πλημμυρίζουν με γαρύφαλλα με τα οποία τιμούμε τους ήρωες του ξεσηκωμού και του αντιδικτατορικού αγώνα τον Νοέμβριο του 1973. Επιλέξαμε, λοιπόν, το φυτό του μήνα να είναι το κόκκινο γαρύφαλλο. Οι ζωγράφοι μας θα «προσθέσουν» τα γαρύφαλλα που θα ζωγραφίσουν σε φωτογραφίες των γεγονότων του Πολυτεχνείου δημιουργώντας κολάζ με τα οποία θα συνοδεύσουμε το βίντεο του παραπάνω τραγουδιού: Ένα λαϊκό τραγούδι του ισπανικού αγώνα κατά του δικτάτορα Φράνκο. Πάνω  στη μουσική του, κατά τα χρόνια της δικτατορίας, οι Αργύρης Κουνάδης και Βαγγέλης Γκούφας πρόσθεσαν τους πανέμορφους ελληνικούς στίχους. Το τραγούδι έχει τίτλο «Άϊ Γαρούφαλλό μου» ή «Εις μνημόσυνον».

Οι υπόλοιποι αναζητήστε τραγούδια, φωτογραφίες, στίχους και εικόνες με θέμα το λουλούδι μας. Θα διαπιστώσετε πόσο συχνά το γαρύφαλλο συνοδεύει την έκφραση πολλών ανθρώπινων συναισθημάτων, ίσως επειδή πραγματικά το σχήμα του μοιάζει με αναμμένη φωτιά!

Γράψτε στα σχόλια όσα σκεφτείτε και όσα ανακαλύψετε!!! Εμπνευστείτε από στίχους και δημιουργήστε ζωγραφιές και συνθέσεις. Όπως είπαμε, στις 21 Μαρτίου, κατά την εαρινή ισημερία, θα οργανώσουμε στο αίθριο μια έκθεση όλων αυτών των έργων.

3 Σχόλια

    • Ευχαριστούμε, Μαριάνθη, για το τραγούδι, το οποίο γράφτηκε από τον Μ. Θεοδωράκη για την ταινία «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», αφιέρωμα στην πολύκροτη ζωή του Ν. Μπελογιάννη. Ο Ν. Μπελογιάννης υπήρξε αγωνιστής μέλος της Εθνικής Αντίστασης και το 1952, κατά τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια, κατηγορήθηκε από το ελληνικό κράτος ως κατάσκοπος και εκτελέστηκε παρά τις διεθνείς προσπάθειες για απόδοση χάριτος. Η δίκη και η εκτέλεσή του προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις, επειδή θεωρήθηκαν παράδειγμα της σκληρότητας των μετεμφυλιακών διώξεων στη χώρα.
      «Άνθρωπος με το γαρύφαλλο» ονομάστηκε γιατί εμφανιζόταν σε όλη τη διάρκεια της δίκης του με ένα γαρύφαλλο στο χέρι. Για να κατανοήσουμε καλύτερα τον συμβολισμό του λουλουδιού, παραθέτω το απόσπασμα από το ποίημα του Γ. Ρίτσου με τίτλο «Ο Άνθρωπος με το γαρύφαλλο». Ο ποιητής έγραψε το ποίημα μαθαίνοντας για το τέλος του Μπελογιάννη, ενώ κι ο ίδιος ήταν εξόριστος.
      «Πόσο μικρή είναι τούτη η λευτεριά μπροστά στην άγρια λευτεριά
      να βγάζεις την καρδιά σου σα γαρύφαλλο απ’ τον κόρφο σου
      για να μοσκοβολάν τα σύμπαντα θυσία και ειρήνη.»

  1. Ένα τραγούδι από το 1970 https://youtu.be/3rTnqnG7bis .
    Το ακούγαμε με μεγάλη ευχαρίστηση εκείνη την εποχή για τον γρήγορο ρυθμό του, δεν το καταλαβαίναμε όμως.Το ανοιχτό γαρύφαλλο στο μέρος της καρδιάς παραπέμπει σε κάποιον αγωνιστή της δημοκρατίας και στο τέλος αφήνει μια πικρή αίσθηση, μια θλίψη.

Υποβολή απάντησης