Αντιφατικές όψεις της σύγχρονης Ελλάδας

4-6

Στις μέρες μας, η σύγχρονη Ελλάδα παρουσιάζει πολλές όψεις, με την πλειοψηφία τους να είναι αντιφατικές. Η εικόνα αυτή για τη χώρα μας προκύπτει από τη σύγκρουση των όμορφων και άσχημων χαρακτηριστικών της.

IMG_Philoxenia-300x200Αρχικά, μια κύρια αντίφαση που παρατηρείται είναι ότι, ενώ φημιζόμαστε για τη φιλοξενία μας και την εγκαρδιότητα μας από τα αρχαία χρόνια, καθώς είχαμε και θεό για αυτές τις αρετές (τον Δία), η στάση αυτή προς τους ξένους αμαυρώνεται από στερεότυπα, προκαταλήψεις και πολλές φορές φαινόμενα ρατσισμού.

 

Βέβαια, αυτήν τη συμπεριφορά δεν την υιοθετούν όλοιꞏ υπάρχει όμως ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που υποστηρίζει αυτές τις λανθασμένες και απαράδεκτες αντιλήψεις.

περιβαλλον

Μια άλλη αντιφατική όψη της πατρίδας μας σχετίζεται με την τεράστια περηφάνια που αισθάνονται οι Έλληνες για την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του τόπου τους.  Παρ’ όλα αυτά, φροντίζουν να καταστρέφουν καθημερινά το περιβάλλον δίχως να αντιλαμβάνονται το μέγεθος της φυσικής καταστροφής που προκαλούν και το αντίκτυπο που έχει στους ίδιους. Δυστυχώς, ελάχιστοι είναι αυτοί που ενδιαφέρονται για την διάσωση και  αξιοποίησή του με τον λιγότερο επιβλαβή τρόπο.

Επίσης, από τη μία πλευρά οι Έλληνες έχουν πολλές αρετές όπως ευφυία, δημιουργικότητα, πολεμούν για τα δικαιώματα τους και φημίζονται  για αυτές τις χάρες. Από την άλλη όμως, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ανοργάνωτοι, διότι έχουν έλλειψη προγραμματισμού, και καιροσκόποι, επειδή εκμεταλλεύονται τους ξένους ανεβάζοντας τις τιμές στα τουριστικά προϊόντα και στην εστίαση στα ύψη, με σκοπό να ικανοποιήσουν προσωπικά συμφέροντα και ανάγκες. Δεν είναι λίγοι και αυτοί που διαλέγουν να εφαρμόσουν ξενόφερτα πρότυπα ζωής και συνήθειες, παραμελώντας τα παραδοσιακά. Επομένως, είναι έντονο και το φαινόμενο της ξενομανίας.

Συνοψίζοντας, μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε ότι, παρ’ όλες τις ικανότητες, τις προοπτικές που έχουμε ως λαός και τη θετική εικόνα που έχουμε δημιουργήσει προς τις υπόλοιπες χώρες, οι ίδιοι με τις πράξεις μας υπονομεύουμε αυτήν τη θετική εικόνα. Έτσι, τελικά δημιουργούνται αντιφατικές όψεις για τη χώρα μας σε πολλούς τομείς.

Κωνσταντίνος Μελαχρινός, Γ4

Σχολιάστε