Κάποιες σκέψεις για τον ρόλο του ανθρώπου μέσα στη Φύση

1103432

Στην εποχή μας, ο άνθρωπος αν και δεν είναι το ισχυρότερο ον, λόγω όμως της προόδου που έχει σημειώσει από παλιά, φαίνεται τώρα πια να διαχειρίζεται τον κόσμο, καθώς και να τον διοικεί, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του, τα προβλήματα που δημιουργεί. Αν όμως γυρίσουμε αρκετά εκατομμύρια χρόνια πίσω, τότε που οι πρώτοι άνθρωποι εμφανίστηκαν, ο Θεός τους έδωσε διαφορετική θέση στον κόσμο.

Στα πανάρχαια χρόνια, όταν ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο, όπως τον ξέρουμε σήμερα, όταν δημιούργησε τα ζώα και τους ανθρώπους την έκτη μέρα, έδωσε και στα δύο «είδη» πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Βέβαια, έδωσε στον άνθρωπο κάτι πολύ σημαντικό, δηλαδή την δυνατότητα της σκέψης, κάτι που τον βοήθησε να αναπτυχθεί. Ο Θεός χάρισε στον άνθρωπο και την ιδιότητα του διαχειριστή του κόσμου, αλλά όχι του ιδιοκτήτη. Για παράδειγμα όπως λέει και στην Αγία Γραφή

“Η Γη δεν πρέπει να πωλείται οριστικά, γιατί ανήκει σε εμένα και εσείς είστε σαν ξένοι που τους δόθηκε η άδεια να την κατοικούν.”

Δηλαδή του πρόσφερε το πλεονέκτημα να διαχειρίζεται αυτός τον κόσμο, όσο ο ίδιος δεν ήταν παρών.

kivotosΑν και κάτι τέτοιο ακούγεται τόσο απλό, ο άνθρωπος άρχισε να παρακούει τον Θεό και να κάνει τα ίδια αμαρτήματα ξανά και ξανά παρότι ήταν ένας απλός “διαχειριστής” της Γης. Βέβαια ο Θεός μετά από αυτά που είχε δει να κάνουν οι άνθρωποι αποφάσισε να καταστρέψει τον κόσμο πλημμυρίζοντάς τον. Άφησε μόνο ζωντανούς λίγους ανθρώπους όπως τον Νώε και έτσι αναδημιούργησε τον κόσμο, με καλύτερους ανθρώπους.

Στα σύγχρονα χρόνια, ο άνθρωπος έχει αποτύχει στο να ανταποκριθεί στην ιδιότητα που του δόθηκε. Τώρα πια οι άνθρωποι καταστρέφουν και εκμεταλλεύονται τα δημιουργήματα του Θεού και δεν τα προσέχουν. Για παράδειγμα κόβουν δέντρα ασταμάτητα, χωρίς να ενδιαφέρονται για τα αρνητικά αποτελέσματα που δημιουργούνται. Επίσης έχουν μολύνει την Γη με καυσαέριο καθώς και με τα1D400682-07AF-431C-9A99-B843527A85E0-e1556095442963 αρνητικά συναισθήματα που τρέφουν ο ένας για τον άλλον και τους πολέμους. Τέλος καταναλώνουν τα πάντα που υπάρχουν στη Γη καθημερινά με αποτέλεσμα οι επόμενες γενιές να ζήσουν μέσα στην φτώχεια και στην πείνα.

Άγγελος Δημητρακόπουλος, Γ3

Σχολιάστε