Ζωρζ Σαρή – Το ψέμα

305f53e3-cdf9-4587-91be-3a1a7ef7dd8b

Η δεκαπεντάχρονη Χριστίνα μετά τον χωρισμό των γονιών της εγκαταλείπει την Θεσσαλονίκη και μαζί με την μητέρα της μετακομίζει στην Αθήνα. Εκεί με την πολύτιμη βοήθεια του θείου της, η μητέρα της εργάζεται ως θυρωρός μιας πολυκατοικίας και οι δυο τους πλέον μένουν στο υπόγειο αυτής της πολυκατοικίας. Παράλληλα, η Χριστίνα φοιτά δωρεάν στο σχολείο που δουλεύει ο θείος της και γνωρίζει για πρώτη φορά την ξαδέλφη της. Παράλληλα, η έφηβη αποκτά νέους φίλους από τους οποίους αναγκάζεται να κρύψει την αλήθεια για την οικονομική και οικογενειακή της κατάσταση. Πλέον, με τα ψέματα που έχει ξεστομίσει έχει δημιουργήσει έναν κόσμο που τελικά δεν μοιάζει με αυτόν που ονειρευόταν και απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα.

Όμως, εξαιτίας ενός γεγονότος, παίρνει την απόφαση να πει την αλήθεια. Αρχικά, εκμυστηρεύεται το018903 μυστικό της, στον πιο κοντινό της φίλο τον Αλέξη, ο οποίος δε θύμωσε με την συμπεριφορά της φίλης του, αλλά αντιθέτως της συμπαραστάθηκε και κατανόησε την δύσκολη θέση στην οποία βρισκόταν η Χριστίνα. Σιγά σιγά, όλοι οι συμμαθητές της έμαθαν την αλήθεια και τελικά κατέληξαν όλοι αγαπημένοι να γιορτάζουν τα γενέθλια της στο θυρωρείο, που πλέον ήταν το ζεστό και αγαπημένο της σπίτι.

 

 

Χαρακτηρισμός των ηρώων

Χριστίνα

Στην αρχή εξαιτίας αυτής της μεγάλης αλλαγής στην ζωή της είναι στεναχωρημένη και απελπισμένη που δεν θα ξαναδεί τον πατέρα της. Στην συνέχεια, νιώθει ντροπή για την οικονομική της κατάσταση. Τέλος, με την βοήθεια των φίλων της, αλλά κυρίως του Αλέξη γίνεται ένα ευτυχισμένο κορίτσι και μαθαίνει να εκτιμά αυτά που έχει.

Κυρία Ελευθερία

Η κυρία Ελευθερία (η μητέρα της Χριστίνας)  παρουσιάζεται ευγενική και υπομονετική με τις άγριες αντιδράσεις και προσβολές της κόρης της προς αυτήν.

Αλέξης

Ο πιο στενός φίλος της Χριστίνας.

Τάνια

Κακομαθημένη και πονηρή, αφού δεν δίστασε να κλέψει τις λύσεις του διαγωνισμού και κατηγόρησε την Χριστίνα.

Πώς μου φάνηκε το βιβλίο

«Το Ψέμα» πιστεύω, ότι είναι ένα βιβλίο ιδανικό για τους εφήβους, καθώς θίγει θέματα που εμείς τα παιδιά συνήθως δημιουργούμε, επειδή φοβόμαστε την πιθανότητα να μην γίνουμε αποδεκτοί από τους άλλους. Ακόμη, θα πρότεινα ανεπιφύλακτα «Το Ψέμα», καθώς έχει κατανοητή γλώσσα και γιατί διαβάζοντας το χάνεσαι και ταξιδεύεις μέσα στις σελίδες του.

 Γεωργία Πρίφτη, Β4

 

Σχολιάστε