Συνταγή – Γλυκά

Σπιτικές μπάρες με βρώμη, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα

 

     Υλικά

  • 2 φλιτζ φλιτζάνια τσαγιού βρώμη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού  ξηροί καρποί ( φιστίκια,  φουντούκια,  καρύδια)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού αποξηραμένα φρούτα ( σταφίδα,  χουρμάδες,  δαμάσκηνα)
  • ½ φλιτζ. τσαγιού φυστικοβούτυρο
  • ½  φλιτζ. τσαγιού μέλι
  • 70gr  τριμμένη  κουβερτούρα υγείας
  • ½    κουτ. γλυκού κανέλα
  • 2 κουτ. σούπας ταχίνι με κακάο

     Εκτέλεση

      Σε ένα μεγάλο μπολ  προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα. Οι σταφίδες ολόκληρες,  οι χουρμάδες και τα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα. Στο multi προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς χοντροκομμένους. (Είναι προτιμότερο να τους ψιλοκόψετε,  βοηθά καλύτερα  στο πλάσιμο  των μπαρών). Τα προσθέτουμε στο μπολ μας. Περνάμε από το multi 1 ½ φλ. τσαγιού βρώμη, την  αλέθουμε και την προσθέτουμε στο μπολ μαζί με τη μη  αλεσμένη βρώμη. Προσθέτουμε την κουβερτούρα και το φυστικοβούτυρο,  το μέλι αφού το έχουμε ζεστάνει για να ρευστοποιηθεί, την κανέλα και το ταχίνι. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Στη συνέχεια παίρνουμε ένα ταψί, στρώνουμε λαδόκολλα και απλώνουμε το μείγμα σε πάχος ενός δακτύλου του χεριού. Το αφήνουμε στο ψυγείο για τρεις-τέσσερις ώρες.

      Το βγάζουμε, το κόβουμε σε μπάρες, τις τυλίγουμε με μεμβράνη, τις βάζουμε στο ψυγείο.  Διατηρούνται και εκτός ψυγείου.

 Ινδοκάρυδο σιροπιαστό

     Υλικά

  •      150 gr σιμιγδάλι
  •      150 gr φαρίνα
  •      150 gr ινδοκάρυδο
  •      150 gr βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
  •      80 γραμμάρια τριμμένο φουντούκι και αμύγδαλο
  •      4 αυγά
  •      250 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
  •      2 κουτ γλυκού baking powder
  •      2 βανίλιες

 

    Για το σιρόπι:

  •      500ml  νερό
  •      500 gr ζάχαρη κρυσταλλική
  •      χυμό ενός λεμονιού και φλούδα
  •      καρύδα για το στόλισμα

 

    Εκτέλεση:

       Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι για να κρυώσει.  Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό με τη φλούδα λεμονιού σε ένα κατσαρολάκι και το αφήνουμε 7 λεπτά από την ώρα που θα πάρει στην πρώτη βράση. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

 

    Για το γλυκό:

       Σε ένα μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι, τη φαρίνα, το ινδοκάρυδο, το baking powder με το τριμμένο αμύγδαλο ή φουντούκι. Στο μίξερ  χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει και ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά και τις βανίλιες. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα στερεών υλικών από το μπολ. Ρίχνουμε τη ζύμη σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι 25×30 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160 βαθμούς για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.  Μόλις βγει από το φούρνο το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι και μόλις το ρουφήξει ρίχνουμε την τριμμένη καρύδα.

Σας εύχομαι επιτυχία!

Αναστασία Κατσιφή, μαθήτρια Α΄ Γυμνασίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης