Η Νέα Χρονιά στην Κίνα

chinese-new-year-decorations-kumquats

Η Κινέζικη Νέα Χρονιά ξεκινάει με το πρώτο καινούργιο φεγγάρι, συνήθως  στα τέλη του Ιανουαρίου ή στις αρχές του Φεβρουαρίου. Οι γιορτές διαρκούν μέχρι την πανσέληνο – 15 μέρες αργότερα! Οι Κινέζοι συγκεντρώνονται με τις οικογένειες τους για να γιορτάσουν τη νέα χρονιά.

Υπάρχουν πολλές προλήψεις που περιλαμβάνονται στις γιορτές:

Το κόκκινο είναι ένα φωτεινό και χαρούμενο χρώμα που κρατάει μακριά τα κακά πνεύματα. Για να έχουν καλή τύχη για τον καινούργιο χρόνο, οι άνθρωποι διακοσμούν τα σπίτια τους με κόκκινο πανό  και όλοι φοράνε κόκκινα ρούχα. Η οικογένεια και οι φίλοι δίνουν στα παιδιά μικρούς κόκκινους φακέλους με χρήματα μέσα.

Τα παιδιά περνάνε τέλεια κατά τη διάρκεια των γιορτών της νέας χρονιάς. Μπορούνε να τρώνε πολλά γλυκά, τα οποία -πιστεύουν οι Κινέζοι ότι – κάνουν την ερχόμενη χρονιά ‘γλυκιά’. Το καλύτερο από όλα είναι ότι οι γονείς δε μαλώνουν τα παιδιά τους, ακόμα και αν αυτά συμπεριφέρονται άσχημα, επειδή κανείς δεν θέλει να αρχίσουν να κλαίνε, διότι μια παλιά πρόληψη λέει ότι αν το παιδί κλαίει την ημέρα της πρωτοχρονιάς θα κλαίει κάθε μέρα του ερχόμενου έτους.

Πριν τη νέα χρονιά, οι Κινέζοι καθαρίζουν τα σπίτια τους για να διώξουν κάθε κακή τύχη από την προηγούμενη χρονιά. Οι Κινέζοι τελειώνουν με το σκούπισμα και το καθάρισμα πριν την πρώτη μέρα της νέας χρονιάς, γιατί πιστεύουν ότι αν σκουπίσεις το σπίτι αυτήν την μέρα θα πάρεις μαζί και την καλή τύχη.

Ένα ακόμα πράγμα που αποφεύγουν να κάνουν οι Κινέζοι κατά τη διάρκεια των γιορτών είναι να χρησιμοποιούν ψαλίδια – μαχαίρια. Είναι μεγάλη ατυχία να κόψεις τα μαλλιά σου ή ακόμη να ψιλοκόψεις λαχανικά, και κανείς δεν θέλει να ρισκάρει την καλή του τύχη για τον ερχόμενο χρόνο.

Στην παραμονή της πρωτοχρονιάς οι κινέζοι επισκέπτονται τους συγγενείς τους και τρώνε μεγάλα γεύματα. Συνήθως τρώνε οκτώ ή εννιά πιάτα, επειδή αυτοί οι αριθμοί είναι τυχεροί. Επίσης, τρώνε μεγάλα ‘noodles’ που συμβολίζουν τη μεγάλη ζωή!

Πηγή: Spark 4 Express Publishing

Λυδία Χαραλαμπίδου

Αναστασία Χαραλαμπίδου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης