Η Ιστορία του Τηλεφώνου

     Τηλέφωνο ονομάζεται μια συσκευή συνδιάλεξης η οποία μεταφέρει τον ήχο μέσω των ηλεκτρικών σημάτων. Συγκεκριμένα πρόκειται για συσκευή που μετασχηματίζει τις ηλεκτρικές ταλαντώσεις σε ηχητικές. Η συσκευή αυτή αποτελείται από τον πομπό και τον δέκτη και συνδέεται με ένα καλώδιο στο τηλεφωνικό κέντρο.

           

     Με τη βοήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος, τα ηχητικά κύματα περνούν από το καλώδιο και φτάνουν στον δέκτη που έχει, όπως και ο πομπός,  έναν ηλεκτρομαγνήτη με ενα διάφραγμα μπροστά του. Το διάφραγμα του δέκτη με τη σειρά του αρχίζει να έχει παλμικές κινήσεις από τα ηχητικά κύματα του πομπού που μεταδίδει ο ηλεκτρομαγνήτης. Μ” αυτόν τον τρόπο η ανθρώπινη ομιλία ξανακούγεται στο ακουστικό με την αναπαραγωγή των ήχων. Ο πομπός και ο δέκτης ενός τηλεφώνου είναι τοποθετημένοι σ’ ένα όργανο που λέγεται ακουστικό.

Ποιος δημιούργησε όμως το τηλέφωνο;

     Ένας σκωτσέζος φυσικός, ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ κατάφερε να κατασκευάσει το πρώτο τηλέφωνο το 1876. Η συσκευή που χρησιμοποιήθηκε περιελάμβανε μια ελαστική μεμβράνη από σίδηρο, η οποία βρισκόταν μπροστά  από ένα σιδηρομαγνητικό πυρήνα, περιτυλιγμένο με μονωμένο αγωγό. Μια γραμμή από δύο καλώδια συνέδεε τη συσκευή αυτή με μια άλλη παρόμοια. Και οι δύο συσκευές χρησιμοποιήθηκαν ως δέκτες και ως πομποί. Στη συσκευή του Μπελ, η φωνή έπεφτε πάνω στη μεμβράνη και την έκανε να πάλλεται. Η συσκευή αυτή χρησίμευε μόνο για ομιλίες σε κοντινή απόσταση.

Πώς είναι τα τηλέφωνα στις μέρες μας;

      Τα τηλέφωνα έχουν εξελιχθεί αρκετά στις μέρες μας. Στις παλαιότερες εποχές ήταν μεγαλύτερα σε βάρος και μικρότερα σε ύψος ενώ σήμερα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Μια άλλη διαφορά μεταξύ τους ήταν στην αποτελεσματικότητα. Τα τηλέφωνα παλαιότερα δεν είχαν την κάμερα ή το μέγεθος της οθόνης που έχουν τα σημερινά. Γενικά τα τηλέφωνα της σημερινής εποχής διαφέρουν αρκετά από τα παλαιότερα.

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B7%CE%BB%CE%AD%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%BF

https://ekti3.files.wordpress.com/2015/03/cf84ceb7cebbceadcf86cf89cebdcebf.pdf

Γεωργία Τζιράκη, μαθήτρια Β΄ Γυμνασίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης